Úvod / Co se u nás studuje / Nespavost

Nespavost je problém, který trápí až třetinu celosvětové populace. Nejedná se jen o neschopnost usnout, ale i nemožnost spát bez častého probouzení a nebudit se dříve, než potřebujeme. Pokud problémy se spaním a usínáním trvají pouze krátkou dobu (několik dnů až týdnů), jsou často způsobeny stresem. V okamžiku, kdy se z nespavosti stane chronická záležitost, je většinou nutná rada odborníka.
Příčiny chronické nespavosti jsou většinou různé a obtížně rozpoznatelné. Mohou se za nimi skrývat:
- stravovací návyky (přejídání se, nevhodné diety, špatná skladba stravy),
- způsob života (alkohol, střídání nočních a denních směn),
- některé nemoci či vedlejší účinky léků.
Velmi častou příčinou je i nekvalitní matrace nebo polštář pod hlavou.
Nespavost se v běžném životě projeví:
- podrážděním,
- únavou během dne,
- bolestmi hlavy,
- rostoucím stresem.
Klasická léčba se většinou omezuje na užívání léků na spaní (hypnotika, benzodiazepiny apod.), hrozí však u nich nebezpečí vedlejších účinků a vzniku závislosti.
Základním doporučením pro zmírnění stavu nespavosti je vyrovnání a ustabilnění biorytmů. Znamená to především pravidelný životní rytmus a přesný čas ke spánku.
Strava má vliv na kvalitu spánku, a to hned na několika úrovních:
- Víme, že nočním biorytmům příliš neprospívá, když je trávicí trakt nucen zpracovávat větší množství stravy. Je výhodné proto nejíst krátce před spaním a usínat nejlépe s prázdným žaludkem.
- V posledním jídle před spaním by měl být kontrolován i podíl sacharidů, a to především cukrů. Způsobují větší výkyvy hladiny krevního cukru, což může mít nežádoucí vliv na kvalitu spánku.
- Nervová soustava většiny lidí špatně reaguje na stimulační látky. Nejčastější drogou je kofein, nežádoucí vliv může mít i alkohol. Lidé trpící nespavostí by se jim proto měli systematicky vyhýbat.
- Existují potraviny, které mají naopak na nervovou soustavu tlumící a relaxační účinek. Mezi nejznámější patří kozlík (valeriana), heřmánek nebo mučenka. Tyto byliny obsahují látky, které pomáhají uvolnit organismus, zmírnit stres a usnadnit tak usínání.
- Vliv na fungování nervové soustavy má i vápník a hořčík, jejichž nerovnováha může u vnímavých lidí způsobit nespavost. V těchto případech ale záleží na dominanci sympatického nebo parasympatického režimu u jednotlivce, které určují, jak s příjmem obou prvků pracovat.
- Diskutovanou a v mnoha zemích oblíbenou látkou je aminokyselina 5-HTP (5-hydroxytryptofan), která zvyšuje tvorbu serotoninu v těle - hormonu navozujícímu spánek.
- Mezi nejoblíbenější látky v doplňkové výživě patří melatonin. Tento spánkový hormon má velmi silný vliv, jeho užívání je navíc bezpečné.
Úpravami stravy, které cílí na kvalitu spánkového režimu, se zabýváme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se učí upravovat jídelníček tak, aby vedl k harmonickému fungování nervové soustavy a podporoval optimání fungování nočních biorytmů. Často se jedná jen o drobné úpravy a práci s nutričními "detaily", kdy náprava jednoho či dvou faktorů vede k řešení dlohodobého trápení. Důležitým pomocníkem sledujícím kvalitu jídelníčku a správnost celého učebního procesu je výuková aplikace ZOF.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Jan Štěpán
Musím se přiznat, že již první setkání s panem Mgr. Martinem Jelínkem bylo pro mne vstupem do úplně nového světa. Absolvování kurzu „Poradce pro výživu a suplementaci“ mi otevřelo oči a umožnilo mi v první řadě se postarat o to, aby se moje rodina vhodně stravovala a pečovala o své zdraví. Neustále slýchám, jak v mém okolí umírají lidé ve věku mnohdy i méně než 50 let. Infarkty, rakoviny, mrtvice… Díky kurzům ATAC dnes víme, jak těmto potížím předcházet a eliminovat tak až 80% rizik předčasného úmrtí. A nejvíce si cením možnosti další spolupráce s lektorem panem Mgr. Martinem Jelínkem, dle mého názoru předním odborníkem na téma zdraví nejen v ČR, ale i v Evropě.
Lívia Melicharová
Dlouho jsem hledala kurz, který není zaměřený jednostranně, kde se neřeší diety, ale komplexní pohled na stravování na míru každého z nás. Poradce pro výživu splňuje všechna tato kritéria. Byl pro mě startovací dráhou v podnikání v tomto oboru. Díky seminářům a nástavbovým kurzům Atac mám možnost jít pořád dál za stále podpory Mgr. Jelínka a spolupráce s kolegy z kurzu.
Jan Šmehlík
Lepšího učitele (nazval bych jej Guru ve stavě) jsem si snad nemohl ani přát. Před kurzem Poradce pro výživu jsem se hodně ve svém volném čase zabýval problematikou ve stravě, ale až díky tomuto kurzu jsem zjistil, jak velké nedostatky mám. Děkuji panu Jelínkovi, který mi vždy vyšel vstříc, když jsem potřeboval poradit, pochopil jsem vše potřebné a dostal nový pohled na stravu, který jsem dřív neviděl. Kurz mi dal neskutečně mnoho rozsáhlých informací ve všech směrech, které jsem si potřeboval upřesnit. Každý den jsem se těšil na nové lekce, kdy jsem se hned po probuzení se slepenýma očima přihlašoval do studentské sekce a těšil se na nové informace, které mě posunou opět někam dál. V budoucnu se budu dále vzdělávat a doplňovat další skvělé a nabité informace právě v kurzech u pana Mgr. Martina Jelínka, je to tady prostě zaručené! :) Děkuji!! :)