Úvod / Co se u nás studuje / Nespavost
Nespavost je problém, který trápí až třetinu celosvětové populace. Nejedná se jen o neschopnost usnout, ale i nemožnost spát bez častého probouzení a nebudit se dříve, než potřebujeme. Pokud problémy se spaním a usínáním trvají pouze krátkou dobu (několik dnů až týdnů), jsou často způsobeny stresem. V okamžiku, kdy se z nespavosti stane chronická záležitost, je většinou nutná rada odborníka.
Příčiny chronické nespavosti jsou většinou různé a obtížně rozpoznatelné. Mohou se za nimi skrývat:
- stravovací návyky (přejídání se, nevhodné diety, špatná skladba stravy),
- způsob života (alkohol, střídání nočních a denních směn),
- některé nemoci či vedlejší účinky léků.
Velmi častou příčinou je i nekvalitní matrace nebo polštář pod hlavou.
Nespavost se v běžném životě projeví:
- podrážděním,
- únavou během dne,
- bolestmi hlavy,
- rostoucím stresem.
Klasická léčba se většinou omezuje na užívání léků na spaní (hypnotika, benzodiazepiny apod.), hrozí však u nich nebezpečí vedlejších účinků a vzniku závislosti.
Základním doporučením pro zmírnění stavu nespavosti je vyrovnání a ustabilnění biorytmů. Znamená to především pravidelný životní rytmus a přesný čas ke spánku.
Strava má vliv na kvalitu spánku, a to hned na několika úrovních:
- Víme, že nočním biorytmům příliš neprospívá, když je trávicí trakt nucen zpracovávat větší množství stravy. Je výhodné proto nejíst krátce před spaním a usínat nejlépe s prázdným žaludkem.
- V posledním jídle před spaním by měl být kontrolován i podíl sacharidů, a to především cukrů. Způsobují větší výkyvy hladiny krevního cukru, což může mít nežádoucí vliv na kvalitu spánku.
- Nervová soustava většiny lidí špatně reaguje na stimulační látky. Nejčastější drogou je kofein, nežádoucí vliv může mít i alkohol. Lidé trpící nespavostí by se jim proto měli systematicky vyhýbat.
- Existují potraviny, které mají naopak na nervovou soustavu tlumící a relaxační účinek. Mezi nejznámější patří kozlík (valeriana), heřmánek nebo mučenka. Tyto byliny obsahují látky, které pomáhají uvolnit organismus, zmírnit stres a usnadnit tak usínání.
- Vliv na fungování nervové soustavy má i vápník a hořčík, jejichž nerovnováha může u vnímavých lidí způsobit nespavost. V těchto případech ale záleží na dominanci sympatického nebo parasympatického režimu u jednotlivce, které určují, jak s příjmem obou prvků pracovat.
- Diskutovanou a v mnoha zemích oblíbenou látkou je aminokyselina 5-HTP (5-hydroxytryptofan), která zvyšuje tvorbu serotoninu v těle - hormonu navozujícímu spánek.
- Mezi nejoblíbenější látky v doplňkové výživě patří melatonin. Tento spánkový hormon má velmi silný vliv, jeho užívání je navíc bezpečné.
Úpravami stravy, které cílí na kvalitu spánkového režimu, se zabýváme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se učí upravovat jídelníček tak, aby vedl k harmonickému fungování nervové soustavy a podporoval optimání fungování nočních biorytmů. Často se jedná jen o drobné úpravy a práci s nutričními "detaily", kdy náprava jednoho či dvou faktorů vede k řešení dlohodobého trápení. Důležitým pomocníkem sledujícím kvalitu jídelníčku a správnost celého učebního procesu je výuková aplikace ZOF.
Lenka Cozlovschii
Absolvovat tento kurz bylo jedno z mých nejlepších životních rozhodnutí. Jako celiak s laktózovou intolerancí jsem si myslela, že už o výživě něco vím, protože jsem byla nucená se intenzivně každý den zabývat tím, co jím, ale to, kam jsem se z hlediska obecného přehledu ve světě výživy dostala na konci kurzu se nedá popsat. Dříve jsem neuměla rozlišit, co je pravda a co ne, ale dnes už si umím odvodit, co by asi pravda být mohla. Tudíž mi nedělá problém se vyznat v haldě informací, které jsou dnes pro člověka dostupné. Vzdělávání ve výživě považuji za celoživotní proces, a proto nemohu říct, že už umím vše. Nicméně teď už nejenom vím, co je správné, ale taky proč a to je mnohem důležitější, než jen slepě poslouchat něčí rady. Nakonec mi půlroční kurz připadal krátký a bylo mi líto, že už dál nepokračuje, protože touha, kterou teď mám pro vzdělávání v tomto oboru je stokrát větší než na začátku a za to vděčím výbornému lektorovi a tvůrci tohoto kurzu Mgr. Martinu Jelínkovi.
Ing. Ján Kopaničák
Kurz výživového poradcu u pána Jelínka ma nesmierne obohatil. Zatiaľ som sa nikde inde nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, pričom ani jeden z nich nie je preferovaný ako jediný správny. Je tu cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozerať na veci z mnohých pohľadov, aby vopred nezatracovali žiadnu filozofiu stravovania ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a rozsiahly kurz poradcu pre výživu môžem každému záujemcovi úprimne odporučiť.
Renáta Nováková
Zdravou výživou se zabývám už od své puberty, kdy jsem zjistila, že potřebuji udržet svou váhu na uzdě. Prošla jsem mnoha obdobími, kdy jsem myslela, že už to mám „vymakané“, ale pak přišlo těhotenství a problémy se štítnou žlázou. Najednou bylo všechno jinak. Hledala jsem informace na internetu, ptala se známých atd. Zhruba před rokem se stalo něco, co mě nakoplo k tomu, co dnes dělám. Kurzy Martina Jelínka v tom hrály hlavní roli, vlastně pořád hrají. Kromě toho, že jsem si udělala kurz Výživa se sportu, abych měla certifikát a mohla rozjet podnikání v tomto oboru, mi jeho přístup stále pomáhá ve svém rozvoji. Komplexnost informací, které neustále ze sebe chrlí, je neuvěřitelná. Má to opravdu skvěle propracováno a pokud se mě někdo zeptá, kde a jak získat maximum informací z tohoto světa, doporučím jedině Martina. Dnes vím, že zdraví člověk nemá zadarmo, musí na sobě pořád makat a není to jenom o stravě. Vždycky, když na nějakou otázku neznám odpověď, vím, že ji najdu na stránkách ATAC. Děkuji za všechno.