Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Tetanie

Tetanie

Tetanie

Tetanie je problém, který trápí obrovskou spoustu lidí, aniž by většina z nich vůbec věděla, že se jedná právě o tetanii. Její projevy umí nejen znepříjemnit kvalitu života, ale v některých situacích i vážně ohrozit zdraví. Přitom prevence i řešení tohoto problému jsou velmi jednoduché.

Ve skutečnosti se jedná o syndrom, pro který je typická výrazně snížená hladina hořčíku v těle. Projevuje se proto zvýšenou dráždivostí nervosvalového ústrojí, což má za následek především sklony ke křečím (označuje se jako forma latentní), nebo různými křečovými stavy (forma manifestní). Rozšířenější je forma latentní, která o sobě dává vedle svalových křečí vědět především svěděním, mravenčením nebo pálením na prstech, dlaních, chodidlech i jazyku, samovolnými záškuby svalů, podrážděností, bolestí hlavy, závratěmi nebo poruchami soustředění.

Častěji bývají postiženy ženy než muži, většinou se jedná o jedince mezi dvacátým až třicátým rokem života. Velké trápení s tetanií zažívají sportovci, kterým i latentní forma tetanie dokáže znepříjemnit snahu o adekvátní sportovní výkon.

Existuje celá řada faktorů, které tuto situaci vyvolávají:
Nejčastěji uváděné příčiny jsou nízká hladina volného krevního vápníku, která je vyvolána např. nedostatkem hořčíku, vitamínu D nebo špatnou funkcí příštítných tělísek. Dále je to užívání některých léků, které vede k ovlivnění metabolismu hořčíku, nejčastěji se jedná o diuretika, kortikoidy, laxativa (projímadla).

Vliv stravy na tetanii

Řešením situace ve vztahu k úpravě stravování není zvýšený příjem hořčíku, jak se běžně prezentuje a praktikuje (nejčastěji formou suplementace). Klíčové je především zaměřit se na zajištění správného poměru vápníku a hořčíku. Oba prvky rozhodují o kvalitě nervosvalové koordinace, záleží proto na jejich vzájemném poměru ve stravě, který se promítne do úrovně metabolizace každého z nich. Pokud je tedy v jídelníčku příliš mnoho vápníku (vůči hořčíku), bude se zvyšovat úroveň napětí, v případě opačného poměru se organismus bude ubírat směrem k většímu uvolnění.

Sestavit jídelníček s adekvátním poměrem obou prvků není nijak složité (obzvlášť v situacích, kdy se užívají doplňky stravy). Jediným problémem, na který v praxi narážíme, je potřeba zjištění "přesného" obsahu minerálů v potravinách. Studenti se v našich kurzech učí na výukové aplikaci ZOF sestavovat i jídelníčky s různými poměry minerálů včetně vápníku a hořčíku. Klíčem k úspěšnému sestavení není jen preference výběru potravin s bohatým zastoupením těchto prvků, ale především správné rozložení obsahu i poměru minerálů v průběhu celého dne. Například poslední jídlo před spaním by vždy mělo obsahovat vyšší podíl hořčíku vůči vápníku, protože magnesium snižuje napětí a tělo se tak lépe připraví ke spánku.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Jana Merenusová

Poprvé jsem viděla pana Jelínka před pár lety na přednášce, kde mne úplně fascinovalo, jak ne lehká témata díky jeho podání dávají smysl. Máte pocit, že každá diskuze, seminář nebo nějaký z kurzů uběhne jako voda a vy přitom máte najednou tolik otázek a chuti se vzdělávat, že vás to nutí v jeho úžasných kurzech pokračovat dál a dál. Pan Jelínek a jeho skvěle promyšlený systém výuky je velice obohacující. Máte najednou pocit, že jste se opět naučili učit. Je to stav, jako by vám najednou někdo vlil novou krev do žil a energii k plnění dalších snů a cílů a to v jakémkoli věku:). Děkuji a těším se na další z kurzů.

MUDr. Ladislav Horváth

Jako praktického lékaře se mě moji pacienti často ptají, jak se správně stravovat. Proto jsem prostudoval spoustu knih a prošel několika kurzy, ale i nadále jsem v záplavě různých výživových informací a desinformací, výživových stylů a moderních diet tápal a nenašel odpovědi na mé otázky - až jsem narazil na p. Mgr. Jelínka a jeho kurzy. Po několika měsíčním studiu se mi informace, které jsem v kurzech získal, začaly postupně spojovat do jednoho celku a nyní umím mým pacientům mnohem lépe poradit. Pokud si vážíte svého zdraví, přemýšlíte nad tím, co jíte a pijete a chcete se v dané problematice zdokonalit, osobně Vám mohu vřele doporučit kurzy Martina Jelínka, především kurz Poradce pro výživu. Velice se mi líbila komplexnost a objektivita, se kterou pan Jelínek přistupoval k jednotlivým výživovým směrům – se všemi plusy a mínusy. Naučil mě kráčet tím správným směrem v oblasti výživy. Za to mu velice děkuji!

Vladimíra Vavroušková

Zdravím se zabývám již nějakou dobu. Došla jsem k němu přes svůj osobní rozvoj a když se ke mě dostaly knížky od Luisy Hay, tak se mi tento pohled na nemoci přes psychosomatickou stránku líbil. Postupně jsem začala vnímat nemoci jinak a když se mi někdo zmínil, že má nějakou nemoc, tak mi hned napadlo, co za tím je. Na samém začátku mé cesty ke zdraví ale byla moje cukrovka, kterou jsem měla asi 5 let. Postupně jsem se jí zbavovala a díky svému přístupu k výživě se mi vracela do života. Loni jsem se ale rozhodla, že změním své stravování. Přešla jsem ze dne na den z "masaritánství" na raw 4till a v září téhož roku, jsem již hodnoty měla v pořádku. Zvládla jsem díky změně životního stylu zlikvidovat i další nemoci(např. Candida). A tak jsem se rozhodla že budu pomáhat pochopit tuto nemoc - Cukrovku "Dvojku" i ostatním, kteří tuto nemoc mají. Bála jsem se však, že bych lidem mohla ublížit a tak jsem nejdříve absolvovala u Mgr. Martina Jelínka kurz Výživa při cukrovce. Poctivě jsem si jeho zpracování přepsala slovo od slova do sešitu. Tehdy jsem pochopila, že k tomu abych mohla pomáhat dál a bezpečně, se musím ještě více vzdělávat. Po dlouhém hledání na internetu jsem dospěla k názoru, že i další studium budu absolvovat u M. Jelínka. Jsem moc ráda, že jsem se tak rozhodla, protože kurz splnil to, co jsem od něj očekávala. Pochopila jsem souvislosti jak to v těle funguje, když něco sníme, což je pro cukrovkáře velmi důležité. Také jsem pochopila, že i když mi pomohla radikální změna bez masa, živočišných produktů, jen na ovoci a zelenině, nemusí toto fungovat u jiných. Naučila jsem se tady respektovat ostatní v tom, co jedí. Během půl roku jsem také připustila, že i suplementy ve výživě jsou velmi důležité. Získala jsem k nim důvěru, která mi před vstupem do kurzu chyběla. Jsem také ráda, že jsem se dozvěděla, jak je to se somatotypy v oblasti výživy. Takové informace jsem na internetu nikde nenašla. Líbilo se mi i nahlédnutí do Ajurvédy a TČM. I když nyní nejsem rozhodnuta, kterým směrem se vydám.Po technické stránce jsem si kurz také oblíbila. V kurzu jsem se naučila pracovat s myšlenkovými mapami, díky kterým jsem si učivo lépe zapamatovala. Ale co mě nejvíce zaujalo, byla možnost vytvářet jídelníčky přes hru ZOF. Moc se mi líbí. Našla jsem na internetu podobné aplikace, ale "ZOFku" nikdo nemá. Je jednoduchá, přehledná, dobře a jednoduše se s ní pracuje. V kurzu je i online poradna, kde Martin Jelínek trpělivě odpovídá na dotazy studentů. Těším se na další kurzy Martina Jelínka. Děkuji tímto za možnost kurz absolvovat online, protože žiji mimo ČR a také za to, že své zkušenosti předává dál. Kurz mohu doporučit, protože jsem s touto výukou byla moc spokojená.