Úvod / Co se u nás studuje / Tetanie

Tetanie je problém, který trápí obrovskou spoustu lidí, aniž by většina z nich vůbec věděla, že se jedná právě o tetanii. Její projevy umí nejen znepříjemnit kvalitu života, ale v některých situacích i vážně ohrozit zdraví. Přitom prevence i řešení tohoto problému jsou velmi jednoduché.
Ve skutečnosti se jedná o syndrom, pro který je typická výrazně snížená hladina hořčíku v těle. Projevuje se proto zvýšenou dráždivostí nervosvalového ústrojí, což má za následek především sklony ke křečím (označuje se jako forma latentní), nebo různými křečovými stavy (forma manifestní). Rozšířenější je forma latentní, která o sobě dává vedle svalových křečí vědět především svěděním, mravenčením nebo pálením na prstech, dlaních, chodidlech i jazyku, samovolnými záškuby svalů, podrážděností, bolestí hlavy, závratěmi nebo poruchami soustředění.
Častěji bývají postiženy ženy než muži, většinou se jedná o jedince mezi dvacátým až třicátým rokem života. Velké trápení s tetanií zažívají sportovci, kterým i latentní forma tetanie dokáže znepříjemnit snahu o adekvátní sportovní výkon.
Existuje celá řada faktorů, které tuto situaci vyvolávají:
Nejčastěji uváděné příčiny jsou nízká hladina volného krevního vápníku, která je vyvolána např. nedostatkem hořčíku, vitamínu D nebo špatnou funkcí příštítných tělísek. Dále je to užívání některých léků, které vede k ovlivnění metabolismu hořčíku, nejčastěji se jedná o diuretika, kortikoidy, laxativa (projímadla).
Řešením situace ve vztahu k úpravě stravování není zvýšený příjem hořčíku, jak se běžně prezentuje a praktikuje (nejčastěji formou suplementace). Klíčové je především zaměřit se na zajištění správného poměru vápníku a hořčíku. Oba prvky rozhodují o kvalitě nervosvalové koordinace, záleží proto na jejich vzájemném poměru ve stravě, který se promítne do úrovně metabolizace každého z nich. Pokud je tedy v jídelníčku příliš mnoho vápníku (vůči hořčíku), bude se zvyšovat úroveň napětí, v případě opačného poměru se organismus bude ubírat směrem k většímu uvolnění.
Sestavit jídelníček s adekvátním poměrem obou prvků není nijak složité (obzvlášť v situacích, kdy se užívají doplňky stravy). Jediným problémem, na který v praxi narážíme, je potřeba zjištění "přesného" obsahu minerálů v potravinách. Studenti se v našich kurzech učí na výukové aplikaci ZOF sestavovat i jídelníčky s různými poměry minerálů včetně vápníku a hořčíku. Klíčem k úspěšnému sestavení není jen preference výběru potravin s bohatým zastoupením těchto prvků, ale především správné rozložení obsahu i poměru minerálů v průběhu celého dne. Například poslední jídlo před spaním by vždy mělo obsahovat vyšší podíl hořčíku vůči vápníku, protože magnesium snižuje napětí a tělo se tak lépe připraví ke spánku.
Mgr. Martin Jelínek
Mgr. Martin Jelínek
Marta Ledinská
Mojou prirodzenosťou vždy bolo každému “kecať” do jedla, až prišiel čas dať môjmu koníčku punc. V našom malom “Československu” je kvalitných učiteľov výživy ako šafranu a pán Jelínek je jednoducho topka. Jeho kurzy sú plné kvalitného učiva a každému študentovi je k dispozícií. Miluje čo robí, nepredal sa žiadnej výživovej vlne či potravinovým koncernom. Ako jeden z mála vedie študentov k prepájaniu mostu medzi západnou a východnou filozofiou, a navyše všetko som si to mohla prakticky poskladať pri vytváraní jedálničkov. Až vtedy jeden pochopí, že papier znesie všetko, ale realita je výzvou.
Ing. Markéta Petrová
Kurz „Poradce pro výživu a suplementaci“ je báječný komplexní a ucelený návod, který mi pomohl lépe se zorientovat v oblasti výživy člověka, jeho zdraví i problematiky suplementace. Z časových důvodů jsem si vybrala online verzi kurzu, takže jsem studium mohla přizpůsobit svému času. Jednotlivá témata jsou přehledně, jednoduše a čtivě zpracována a velmi mě bavila. Systém mentálních map chválím nejvíce, díky němu se pro mě každá lekce stala mnohem přehlednější a lépe zapamatovatelnou a navíc podpořil i mou kreativitu. Pokud se o oblast zdravého stravování a životního stylu zajímáte, pak je tento kurz jednoznačně to pravé ořechové.
Mgr. Soňa Malá
Kurz Poradce pro výživu a suplementaci oceňuji v jeho komplexnosti, přehlednosti a zejména v přístupu pana Jelínka jako lektora. Jsem vystudovaná výživářka, takže pro mě byla většina informací známá, přesto jsem se dozvěděla mnoho nového a informace se mi skvěle utřídily. Kvituji celostní přístup k výživě jako takové - v kurzu je pamatováno na moderní přístup v podobě počítání kalorií i na alternativní přístupy typu makrobiotika a TČM. Potěšilo mne, že jsem se mohly setkávat každý měsíc také osobně, ne jen online. Kurz Poradce pro výživu mi hodně dal do praxe výživové poradkyně a hlavně mě moc bavil. Vřele doporučuji!