Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkční porucha tlustého střeva. Mezi nejběžnější projevy patří:

  • bolesti břicha až křeče,
  • nadýmání,
  • plynatost,
  • nutkání na stolici,
  • střevní obtíže - průjem, zácpa,
  • pocit nedostatečného vyprázdnění po návštěvě toalety,
  • příměs hlenu ve stolici.

Přesná příčina vzniku tohoto syndromu není známa, panuje ale přesvědčení, že má spojitost s:

1. Trávícími problémy. 
​U syndromu dráždivého tračníku dochází ke změnám ve střevní peristaltice, trávenina tak prochází zažívacím ústrojím buď příliš rychle, nebo napak pomalu. Při příliš rychlém pohybu potraviny zažívacím ústrojím vznikne průjem, protože není dostatek času ke vstřebání vody z potravy.

2. Zvýšenou citlivostí střeva. 
Někteří jedinci mohou být přecitlivělí na signály, které vysílá trávicí trakt do mozku (ohledně hladu, pocitu nasycení nebo nutkání na stolici). Tato přecitlivělost se pak projeví mírnými zažívacími obtížemi.

3. Emočním stresem.
Intenzívní emoční stavy (stres, úzkost...) mají schopnost vyvolat chemické změny, které narušují normální činnost trávicího systému.

4. Kvalitou stravy.
Mezi nejčastěji citované problematické potraviny patří:

  • alkohol,
  • čokoláda,
  • nápoje s obsahem kofeinu (čaj, káva, colové nápoje a energy drinky),
  • nápoje sycené oxidem uhličitým,
  • tučné potraviny,
  • fast food (sušenky, chipsy....),
  • laktóza,
  • potravinové alergeny.

Vliv stravy na syndrom dráždivého tračníku

Projevy syndromu dráždivého tračníku se korigují úpravami stravy, které se zaměřují na:

1. Omezení netolerovaných potravin.
Je třeba sledovat, které potraviny mají na vyvolání projevů syndromu vliv. Pokud si postižený jedinec vede evidenci, je jednoduché postupně vyřazovat nevhodné potraviny či látky. Nejčastěji se jedná o:

  • mléko,
  • smažené potraviny,
  • cibule,
  • česnek,
  • kořeněné pokrmy,
  • zdroje fruktózy (sladidla, slazené nápoje).

V praxi se v kontextu s řešením IBS stále častěji pracuje s low FODMAP dietou, která vykazuje zajímavé výsledky.

2. Zvýšení příjmu vlákniny.
Platí v situacích, kdy jídelníček vykazuje její dlouhodobý deficit. Dostatek vlákniny stabilizuje střevní peristaltiku, ovlivní metabolismus vody ve střevech a poskytne výživu střevní mikrobiotě. Je potřeba dávat pozor na příliš nárazové zvýšení objemu vlákniny, které může vyvolat větší peristaltickou odezvu. Současně se řeší i vztah k FODMAP, kdy je třeba respektovat omezení příjmu oligosacharidů jako zdroje rozpustných frakcí vlákniny.

3. Úpravu činnosti střevní mikrobioty.
S ohledem na individuální potřerby jedince se cílí na:

  • dostatek prebiotik ve stravě,
  • přísun probiotik,
  • používání symbiotik (doplňky s obsahem probiotik a prebiotik).

I tady je třeba zdůraznit vztah k FODMAP, tzn. řešit formu diety a následně vhodnost potenciální suplementace.

O syndromu dráždivého tračníku se hovoří stále častěji. Jelikož se jedná o syndrom, moderní medicína jej není schopna efektivně a jednoduše řešit. O to více se pozornost upíná k úpravě stravování. Touto problematikou se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí pracovat s výběrem vhodných potravin a sestavovat z nich nutričně vyvážené stravovací plány.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Mgr. Viera Krčmáriková

Veľmi pekne ďakujem za príležitosť naučiť sa veľa o výžive a tak si otvoriť dvere do ďalšej oblasti, ktorá ma zaujíma. Popri zamestnaní pracujem aj ako inštruktorka skupinových cvičení. Čoraz častejšie som sa stretla u klientov so záujmom o výživové poradenstvo, tak som sa rozhodla spojiť obe v jedno a bolo to správne rozhodnutie. Možnosť absolvovať tento kurz online formou bola pre mňa najlepšou voľbou ako zvládnuť štúdium popri zamestnaní a vedľajších činnostiach, ktorým sa venujem. Kurz mi veľmi pomohol pochopiť, ako vlastne naše telo, ale najmä metabolizmus funguje a ako si prostredníctvom stravy môžeme nájsť správnu cestu a tak vyriešiť mnoho zdravotných problémov a cítiť sa dobre. Učivo bolo dostatočne vysvetlené a upevnené prostredníctvom aplikovania teórie vytváraním jedálničkov cez konkrétne problémy, s ktorými sa stretneme v praxi. Veľmi oceňujem snahu o vysvetlenie základov výživy a viacerých smerov stravovania, či z pohľadu filozofie tradičnej čínskej medicíny, alebo ajurvédy. Hoci som základ úspešne absolvovala a už ako tak spracovala, teším sa na ďalšie vzdelávanie v tejto oblasti a verím, že všetky informácie, ktoré pomohli nielen mne, pomôžu aj mojim budúcim klientom.

Mgr. Martina Wilczkeová

Jsem velmi vděčná, že jsem mohla absolvovat kurz pana Martina Jelínka. Zaujal mě perfektně zpracovaný obsah, informace, které se doplňují a tvoří jeden celistvý celek. Vše je viděno a předkládáno v souvislostech. Co se mi líbí nejvíce, že pohled na stravu je řešen z komplexnosti člověka, spojuje jeho fyzickou, duševní i emoční podstatu. Naučila jsem se o stravě přemýšlet jinak, než jen o nutnosti nebo prožitku z jídla. Dnes přemýšlím nad tím, jak se stravuji, v jakém emočním rozpoložení a vím, jak se jednotlivé potraviny budou chovat v mém těle. Stala jsem se zodpovědným tvůrcem svého zdraví prostřednictvím stravy. A tyto mé znalosti využívám i při sestavování jídelníčku pro moji rodinu a také ve své práci koordinátorky programu Skutečně zdravé školy.

Petr a Zuzana Štěpánkovi

Pokud jde o pojem „expert“, rozdělujeme lidi na dvě kategorie. V první jsou ti, kteří o určité oblasti vědí opravdu hodně. V druhé kategorii jsou ti, kteří o určité oblasti nejen hodně vědí, ale také podle toho žijí. A právě do té druhé, mnohem vzácnější, patří Mgr. Martin Jelínek. Rozsah jeho vědomostí je dechberoucí. Ještě více vás ale ohromí jeho touha soustavně se rozvíjet a zlepšovat ve všem, co dělá. Je živým exemplářem svého učení. A pokud si ho dobře prohlédnete a pochopíte, co ztělesňuje, ihned máte jasno, že právě jeho rady chcete přenést do svého vlastního života. Bez nadsázky, zde máte co dočinění s lidským klenotem. Jak po stránce odbornosti, tak charakteru a integrity.