Úvod / Co se u nás studuje / Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkční porucha tlustého střeva. Mezi nejběžnější projevy patří:
Přesná příčina vzniku tohoto syndromu není známa, panuje ale přesvědčení, že má spojitost s:
1. Trávícími problémy.
U syndromu dráždivého tračníku dochází ke změnám ve střevní peristaltice, trávenina tak prochází zažívacím ústrojím buď příliš rychle, nebo napak pomalu. Při příliš rychlém pohybu potraviny zažívacím ústrojím vznikne průjem, protože není dostatek času ke vstřebání vody z potravy.
2. Zvýšenou citlivostí střeva.
Někteří jedinci mohou být přecitlivělí na signály, které vysílá trávicí trakt do mozku (ohledně hladu, pocitu nasycení nebo nutkání na stolici). Tato přecitlivělost se pak projeví mírnými zažívacími obtížemi.
3. Emočním stresem.
Intenzívní emoční stavy (stres, úzkost...) mají schopnost vyvolat chemické změny, které narušují normální činnost trávicího systému.
4. Kvalitou stravy.
Mezi nejčastěji citované problematické potraviny patří:
Projevy syndromu dráždivého tračníku se korigují úpravami stravy, které se zaměřují na:
1. Omezení netolerovaných potravin.
Je třeba sledovat, které potraviny mají na vyvolání projevů syndromu vliv. Pokud si postižený jedinec vede evidenci, je jednoduché postupně vyřazovat nevhodné potraviny či látky. Nejčastěji se jedná o:
V praxi se v kontextu s řešením IBS stále častěji pracuje s low FODMAP dietou, která vykazuje zajímavé výsledky.
2. Zvýšení příjmu vlákniny.
Platí v situacích, kdy jídelníček vykazuje její dlouhodobý deficit. Dostatek vlákniny stabilizuje střevní peristaltiku, ovlivní metabolismus vody ve střevech a poskytne výživu střevní mikrobiotě. Je potřeba dávat pozor na příliš nárazové zvýšení objemu vlákniny, které může vyvolat větší peristaltickou odezvu. Současně se řeší i vztah k FODMAP, kdy je třeba respektovat omezení příjmu oligosacharidů jako zdroje rozpustných frakcí vlákniny.
3. Úpravu činnosti střevní mikrobioty.
S ohledem na individuální potřerby jedince se cílí na:
I tady je třeba zdůraznit vztah k FODMAP, tzn. řešit formu diety a následně vhodnost potenciální suplementace.
O syndromu dráždivého tračníku se hovoří stále častěji. Jelikož se jedná o syndrom, moderní medicína jej není schopna efektivně a jednoduše řešit. O to více se pozornost upíná k úpravě stravování. Touto problematikou se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí pracovat s výběrem vhodných potravin a sestavovat z nich nutričně vyvážené stravovací plány.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Radomila Unarová
Dlouhodobé vzdělávání pod vedením Mgr. Martina Jelínka je pro mě velkým lidským i odborným přínosem. Absolvovala jsem téměř všechny kurzy, dlouhodobé i jednorázové. Díky nim se stále dozvídám nové informace a upevňuji ty zažité. Všechny nabyté vědomosti úspěšně uplatňuji ve své každodenní praxi. Rozhodně mohu doporučit všem, kteří mají zájem se v oblasti výživy laicky nebo odborně orientovat.
Aleš Velich
Největší hodnotu jsem objevil až s odstupem času a zvyšující se praxí. Pro mě byl největší hodnotou komplexní, nestranný pohled na kvalitu a pestrost stravování u nás. Rozšíření základního povědomí o možnostech hodnocení a celkového pohledu na tělo a osobnost člověka. Největší pravdou bylo, že jedině tělo klienta má pravdu v tom co mu nejvíce vyhovuje. A vše se musí točit kolem toho, že každý je jiný a prošel si různým vývojem a potřebuje ve stravě použít pestrost a střídmost.
Dana Švestková
Ráda bych poděkovala p. Martinovi Jelínkovi za profesionální a komplexní způsob výuky. V oblasti celostního zdraví pracuji 23 roků a cítila jsem, že mi v péči o klienty ještě chybí informace kolem stravování. Sama jako experimentátor s RAW stravováním jsem, zjistila, že extrémy nejsou pro lidský organismus vhodné, i když se některé způsoby stravování tváří, jako ty jediné nejzdravější. Individuální přístup k jednotlivci (klientovi) je ten nejdůležitější. V ATAC kurzu jsem pochopila souvislosti některých mně známých věcí, ale i nová fakta, která mně překvapila. Jsem několik let vegetariánka, získala jsem v podání skvělého učitele pana Jelínka důležité podněty a rady k vyváženému stravování. Když jsme byli dotázáni proč jsme si vybrali právě toto školící centrum, moje odpověď byla, podle intuice. Při hledání vhodného kurzu-Výživový poradce převážil fakt, že v ATAC kurzech je kombinován západní medicínský přístup společně se starými východními naukami. Jsem terapeut TČM a Energetické psychologie. Takže náplň kurzu přímo na moje zaměření, to je skvělé a studium jsem si užívala. Kamarádka, kterou jsem přesvědčila, aby studovala se mnou, mi několikrát řekla: ,,dobře jsi vybrala“.. A já jsem o tom 100%přesvědčena.Ještě jednou děkuji za milý přístup a vstřícné jednání. Všem zájemcům mohu kurz jedině doporučit. Myslím, že lepší v ČR nenajdete.