Úvod / Co se u nás studuje / Migrény
Bolesti hlavy trápí nemalou část populace, zdaleka ne vždy je ale možné je označit za migrénu. Nejčastějším typem bolestí jsou tenzní nebo vazomotorické, které tvoří přes 90 % všech bolestí hlavy. Migréna je definována jako těžká a pulsující bolest, která většinou postihuje jen jednu polovinu hlavy. Délka migrenozních záchvatů je různá, mohou trvat několik hodin, ale i několik dní.
Obecně je většina bolestí hlavy způsobena svalovým napětím, nejčastěji svalů krční páteře a trapézů. Příčina vzniku samotné migrény je pak nejčastěji připisována nadměrnému rozšíření nebo zúžení cév v mozku. K vyvolávajícím faktorům, které mají na svědomí migrenozní bolesti, patří:
K typickým příznakům migrény patří kromě prudké pulzující bolesti v oblasti spánku nebo za uchem také závratě, zvracení, bolesti břicha a nejasné vidění.
Většině těchto problémů je možné předcházet pravidelným fyzickým cvičením a regenerací (plavání, relaxační masáže, systém uvolňovacích cviků...). Populace tyto stavy nejčastěji řeší užíváním analgetik, což sice krátkodobě funguje, v dlouhodobém měřítku ale bohužel porušuje přirozenou schopnost organismu potlačovat bolest.
Kvalita stravy má vliv na vznik migrenozních stavů. Častým spouštěčem jsou potraviny s obsahem aminokyseliny tyrosinu, jedná se především o:
Doplňky stravy jsou schopny zabránit počátečním příznakům a bolestem, ale k potlačení rozvinuté migrény jsou účinná pouze klasická analgetika.
Z dlouhodobého hlediska má význam sledovat ve stravě poměr vápníku a hořčíku, které řídí svalové napětí. Často se cituje i vliv vitamínů B komplexu a omega-3 kyselin.
Preventivně je vhodné se vyhýbat konzumaci většího množství alkoholu a zdrojů kofeinu.
I přesto, že strava nemá potenciál migrény vyřešit, ocení každý, kdo migrénami trpí, jakoukoli pomoc. Kontrola kvality stravování tak může nabídnout cestu, jak zkrátit průběh migrén a omezit bolest. Pravidlům úprav stravy pro tyto situace se zabýváme v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí sledovat v jídelníčku faktory, které mají na vznik a průběh migrény největší vliv.
Veronika Krčmová
Kurz pana Mgr. Jelínka "Poradce pro výživu a suplementaci" je přesně to, co jsem hledala. Vyhovovala mi online forma studia a tvorba myšlenkových map, díky kterým jsem se každý den na učivo podívala, a hlavně jeho komplexní pohled na člověka. Přístup pana Jelínka i ostatních z kurzu je naprosto úžasný, vřele všem doporučuji.
Hana Bourková
Den, kdy jsem objevila kurz pana Mgr. Martina Jelínka na internetu, by se dal zařadit mezi ty šťastné. Hledala jsem nějaký komplexní kurz z oblasti výživy a mohu říct, že touto volbou jsem se nespletla. Kurz předčil moje očekávání - dokonale propracovaný systém výuky, úžasná výhoda on-line studia, skvělý přístup pana Mgr. Jelínka. Kurzy ATAC mohu všem vřele doporučit.
Andrea Popelková
Děkuji panu Mgr. Jelínkovi za odborně vedený kurz, ochotu vždy pomoci a poradit a za získané nové vědomosti. Kurz byl někdy náročný, ale velice se mi líbil. Naučila jsem se ještě mnohem víc, než jsem očekávala. Určitě doporučuji každému, kdo se o zdravý životní styl zajímá, kurzy Atac.