Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Protizánětlivá dieta

Protizánětlivá dieta

Protizánětlivá dieta

Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení, že úprava stravy může tyto projevy zmírnit, potlačit či dokonce odstranit (vyléčit). Potíž je v tom, že označení "protizánětlivá dieta" je příliš obecné na to, aby bylo možné ji s úspěchem aplikovat na všechny tyto situace. V základu jde o to, že záněty provází velmi široké spektrum různých chorob, které mají odlišné příčiny vzniku, na každou se tak aplikuje trochu odlišná koncepce stravy. Fakt, že zánět je jejich doprovodným  projevem, v některých situacích ale i příčinou, vylučuje možnost jedné univerzální diety.

Pro správné pochopení situace je nejprve potřeba správně pochopit význam pojmu "zánět":
Zánět je v podstatě přirozený proces, který je z fyziologického hlediska obrannou funkcí organismu. To znamená, že pomáhá bojovat proti cizorodým činitelům a bránit jej před poškozením. Řečeno ještě jinak je způsobem, kterým se tělo chrání před infekcí, nemocí nebo úrazem. Během zánětlivé reakce se zvyšuje produkce bílých krvinek (cytokinů), jejichž úkolem je zánětlivou situaci vyřešit (potlačit). Mezi základní příznaky akutního zánětu patří bolest, zarudnutí, otok nebo proteplení postižené části.

Pokud se stane, že zánětlivé reakce přetrvávají, vzniká z akutního zánětu chronický, který pak stojí za vznikem mnoha různých zdravotních komplikací. Zánět (akutní i chronický) může probíhat i skrytě, tedy bez znatelných příznaků.

Chronické záněty jsou velmi nebezpečné hned z několika důvodů:

1. Subjektivně se obtížně definují (na rozdíl od aktutních nebolí a nejsou lokalizované),

2. Provází mnoho chorob, navíc mají schopnost zesilovat jejich průběh,

3. Konvenční léčba je neumí řešit (= neexistují léky, které by situaci vrátily do původního stavu, tato léčiva jen potlačují příznaky a projevy).

Víme, že chronické záněty jsou přítomny u chorob, jako jsou např.:

Spektrum faktorů, které se spolupodílí na vzniku a rozvoji chronických zánětů, je také mnoho:

  • špatná koncepce stravy,
  • stres,
  • zvýšená fyzická zátěž, případně absence pohybu,
  • užívání některých léků,
  • porucha rovnováhy v mikrobiotě (ústní, střevní, vaginální...).

Vliv stravy na záněty

Existují potraviny, o kterých dnes panuje přesvědčení, že jejich pravidelná konzumace vznik zánětů vyvolává a podporuje (mají prozánětlivé účinky):

  • alkohol,
  • cukry,
  • vyšší podíl sacharidů ve stravě,
  • polotovary a konzervy (především s obsahem nevhodných aditiv),
  • uzeniny,
  • přepálené tuky (jako zdroj trans mastných kyselin),
  • grilované a smažené potraviny,
  • některé formy tuků a olejů (s přebytkem nasycených nebo omega-6 tuků),
  • proteinové koncentráty (v přebytku).

Současně se prezentují i protizánětlivě působící potraviny:

  • zelenina,
  • ovoce v přiměřeném množství,
  • oleje lisované za studena (s podmínkou, že při jejich konzumaci dojde k zachování vhodného poměru mezi jednotlivými skupinami mastných kyselin, nejdůležitější jsou poměry mezi nasycenými a nenasycenými tuky, a omega-3 a omega-6),
  • vybrané druhy ořechů a semen,
  • hořká čokoláda,
  • koření,
  • bylinné čaje, čaj zelený,
  • vybrané druhy hub (s obsahem beta-glukanů),
  • klíčky.

Se skupinami potravin, které jmenovány nebyly, je třeba při snaze potlačit chronický zánět pracovat uvážlivě. Jejich vliv na projevy chronických zánětů se odvíjí od jejich množství a formy (způsobu zpracování).

Upravovat stravu s cílem podporovat protizánětlivé podmínky v organismu či přímo potlačovat prozánětlivé reakce obnáší respektování řady pravidel, kterým se věnujeme ve všech kurzech. Tato pravidla vychází z koncepce celostního přístupu ke stravování, která je základem filozofie naší výuky. Cílem studia tak není jen pochopit, jak záněty vznikají a jaké metody léčby jsou používány, ale i naučit se upravovat stravu tak, aby se stala účinnou součástí řešení problému se záněty.

Co říkají o studiu naši absolventi

Tomáš Křivánek

Jsem velice potěšen, že jsem mohl být součástí kurzu Poradce pro výživu. Poskytl mi prostřednictvím výuky, kterou uváděli lektoři, kteří jsou špičkami v oboru, mnoho důležitých informací. Díky nabitým znalostem jsem mnoho rad zavedl do praxe v mém rodinném životě a budu se snažit je dále uplatnit i v budoucím zaměstnání. Mnohokrát děkuji.

Lívia Melicharová

Dlouho jsem hledala kurz, který není zaměřený jednostranně, kde se neřeší diety, ale komplexní pohled na stravování na míru každého z nás. Poradce pro výživu splňuje všechna tato kritéria. Byl pro mě startovací dráhou v podnikání v tomto oboru. Díky seminářům a nástavbovým kurzům Atac mám možnost jít pořád dál za stále podpory Mgr. Jelínka a spolupráce s kolegy z kurzu.

Ing. Radka Sovšáková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci predčil moje očakávania. Obsahovo aj formou výuky je na veľmi vysokej úrovni a zároveň sa stanete súčasťou komunity, v ktorej budete mať oporu a podporu, ktorú hlavne na začiatku poradenskej praxe určite veľmi uvítate. Poradňa pre absolventov, kde Mgr. Jelínek odpovedá na všetky naše dotazy je nanezaplatenie. Je to ako mať online odborného mentora. Na kurzoch Atac som tiež ocenila ich objektivitu a široký záber. Všetky informácie boli podané z rôznych uhlov pohľadu tak, aby sme si sami boli schopní vytvoriť vlastný názor. V dnešnom svete, v ktorom je každý odborník zástancom nejakého konkrétneho výživového smeru a zároveň odporcom všetkých ostatných je toto veľmi cenná schopnosť.