Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Složení stravy

Složení stravy

Úspěšnost absolventů

S tímto prvním pravidlem, které vytváří vstupní bránu do správného pochopení Zóny optimálního fungování (ZOF), se velmi dobře pracuje za pomoci konkrétních hodnot. Většina západního světa má tak tendenci stravu hodnotit na základě spočteného množství důležitých látek, které se nacházejí v každé potravině.

Obecně ale platí, že podle druhu a množství zastoupených živin se odvíjí i vlastnosti stravy. Tedy způsob, jakým potraviny při jejich konzumaci ovlivňují:

  1. chování metabolismu,
  2. zdraví,
  3. tvorbu emocí v mysli.

Abychom vůbec mohli se stravou pracovat ve prospěch svého zdraví či manipulovat s metabolismem za konkrétním účelem (sportovní aktivity, mozková činnost, regenerace aj), je potřeba nejenom složení jednotlivých potravin znát, ale i vědět, jakým způsobem se která složka při trávení zpracovává a v jakém rozsahu má schopnost ovlivňovat pochody probíhající v těle.

Ve zjednodušené podobě můžeme vnímat složení potravin následovně:

Na obecné rovině se v potravinách nacházejí živiny, které jsou zastoupeny v poměrně velkém množství, nazývají se proto makroživiny.

Patří sem:

  1. Bílkoviny,
  2. Sacharidy + vláknina,
  3. Tuky,
  4. Voda.

Tyto látky plní spoustu funkcí:

  1. Řídí základní metabolické pochody,
  2. V různých formách jsou základem pro stavbu buněk,
  3. Organismus je schopen z nich vytvářet energii (konkrétně ze sacharidů, tuků i bílkovin).

Při tvorbě jakéhokoli stravovacího režimu je vždy potřeba sledovat množství a poměry těchto základních živin. Toto je poměrně jednoduché, protože jejich obsah v potravinách je velmi dobře zdokumentován. Každý zaujímá k výživě odlišný postoj – autoři některých teorií staví svoji filozofii na přesném číselném vyjádření obsahu živin ve stravě, jiní se zase řídí vnitřním pocitem a zkušenostmi.

Při výuce jednotlivých výživových teorií se v našich kurzech snažíme preferovat holistický (celostní) přístup. U hodnocení stravy ve vztahu k obsahu makroživin to znamená, že je potřeba se orientovat v jejich zastoupení, ale nestavět tvorbu jídelníčku pouze na jejich množství a poměrech. Důležitá je i intuice postavená na zkušenostech (neboli vnímání toho, jakým způsobem tělo reaguje na stravu). Pokud ji zkombinujeme s vědecky podloženými znalostmi, získáme schopnost jít v oblasti výživy skutečně správným směrem.

Druhou skupinou jsou mikroživiny.

Tedy látky, které jsou zastoupeny ve velmi malém množství. Mají ale naprosto zásadní význam pro zpracování makroživin při jejich metabolizaci a rozhodují o tom, jakým směrem se budou ubírat jednotlivé biochemické reakce. Jsou pro život nezbytné, většinu z nich si organismus (stejně jako je tomu u makroživin) nedokáže vyrobit a musíme je tak přijímat stravou.

Najdeme je v rostlinných i živočišných zdrojích potravin, v rostlinách jsou ale zastoupeny v mnohanásobně větším množství i širším spektru.

Do této skupiny řadíme:

  1. Vitamíny,
  2. Minerály a stopové prvky,
  3. Antioxidanty,
  4. Fytochemické sloučeniny, zkráceně nazývané fytochemikálie (látky nacházející se pouze v rostlinách a současně nepatřící mezi vitamíny ani minerály).

Každá ze jmenovaných skupin je velmi rozsáhlá a z chemického hlediska poměrně složitá. Není naštěstí nezbytně nutné znát každý detail. Pro základní orientaci ve výživě stačí znát obecná pravidla. Ta jsou jednoduchá a transparentní:

1. Tyto látky se při svém působení v organismu vzájemně ovlivňují.
V tomto směru je nešťastné myslet si, že budeme-li přijímat jakoukoli z nich ve vyšších dávkách, vyřešíme tím svoje zdravotní problémy. Cílem je vyváženost, kterou nejlépe zajistíme volbou pestré stravy.

2. Většinu z těchto živin je vhodné přijímat ve stravě každý den.
Pouze některé z nich je schopno si naše tělo ukládat do zásoby, a to na různě dlouhou dobu. Pokud chceme v oblasti stravování a jejího vztahu ke zdraví kráčet po cestě rovnováhy, je rozumné, aby byl každodenní jídelníček skutečně pestrý a zajišťoval co nejširší spektrum živin z každé z uvedených kategorií.

3. Ne všechny jsou zdraví prospěšné, platí to především pro oblast fytochemikálií.
Nejčastěji se citují antinutriční látky, které komplikují trávicí pochody (způsobují nadýmání a plynatost – nejvíce luštěniny), zhoršují využívání některých živin či různým způsobem poškozují naše zdraví. Při výběru vhodných potravin má význam se tak zaměřit na volbu takových, které těchto složek obsahují minimum. Jejich množství navíc můžeme v mnoha případech snížit různými kulinářskými či technologickými úpravami.
 

Není účelem se učit složení každé potraviny zpaměti a znát všechna dostupná čísla. Základem pro vytvoření smysluplného stravovacího režimu je pouze orientace v těchto hodnotách u jednotlivých skupin potravin. Metabolické pochody jsou totiž dynamické a pružné, není možné je přesně spočítat ani vyhodnotit. Nemá tak proto význam se ani snažit zatěžovat mysl jakýmikoli detaily v tomto směru.
 

Co říkají o studiu naši absolventi

Petra Fenclová

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci pod vedením Mgr. Martina Jelínka jsem si vybrala po velmi podrobném hledání na internetu. A musím říct a vlastně ted i napsat, že se mi podařilo vybrat kvalitativně nejlepší a nejobsáhlejší výživový kurz na našem trhu. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci mě nadchl hned jako první ze všech kurzů, které jsem měla vybrané a které jsem mezi sebou porovnávala. Byl pro mě aktuální, moderně řešený: vyhovovala mě on-line verze, jelikož jsem během průběhu celého kurzu nemusela nikam dojíždět, a řešit tak hlídaní pro své děti, a čas, který bych musela investovat do cestování na kurz, jsem tak mohla plně využít pro studium. Je to opravdu velká výhoda a v dnešní době internetové komunikace i pro běžné počítačového uživatele, zcela snadná záležitost. Dokonce i v případě konzultací navíc, je i možnost kontaktu přímo s Mgr. Martinem Jelínkem, který vždy reagoval hned a všechny mé dotazy mile a perfektně zodpověděl. Celý kurz je srozumitelný i pro úplné laiky v oblasti výživy a jeho celostní pohled na výživu je naprosto jedinečný. Navíc absolvováním kurzu nic nekončí! Mgr. Jelínek nabízí i další pokračovací či doplňující kurzy a možnosti. Za mě velký dík, jak panu Mgr. Jelínkovi, tak všem, kteří se podíleli a stále podílejí na vzniku a rozvoji kurzu Poradce pro výživu a suplementaci...nyní i s akreditací. Jsem šťastná, že jsem se pro tento kurz rozhodla, a také ho úspěšně absolvovala. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci mi pomohl načerpat informace o výživě, které nyní využívám, jak ve svém osobním životě, tak i ve svém poradenství. Pro všechny, kteří ještě váhají, zda do toho jít, mám krátkou a fakt dobrou radu…Jděte do toho a nebudete litovat!

Ing. Radka Ondrušková

Kurz Výživa dětí on-line vnímám jako opravdu intenzivní, za krátký čas mi poskytl množství důležitých základních informací, některé jsem si jen oživila, jiné pro mě byly nové. Nejvíc oceňuji, že Váš pohled na výživu je mnohovrstevný a nedogmatický a zároveň poskládaný do logického celku. Výuková hra ZOF mi nabídla možnost vyzkoušet si, jak by se teoretické poznatky mohly uplatnit v praktickém vaření a stravování. Po absolvování kurzu se cítím mnohem jistější ve své současné práci v oblasti školního stravování a ráda bych v budoucnosti prošla některým z Vašich rozsáhlejších kurzů.

Ing. Hana Pechová

O výživu se zajímám již spoustu let, a proto jsem se rozhodla se v tomto oboru vrhnout na profesní dráhu poradce pro výživu. Začala jsem tedy hledat kvalitní kurz na internetu, což byl vcelku nelehký úkol. Nechtěla jsem skončit jako tzv. rychlokvaška, která papouškuje naučené fráze. Proto mě ihned zaujaly kurzy ATAC, které jsou založené na celostním přístupu k člověku. Vyhovovalo mi spojení s tradiční čínskou medicínou, online forma studia i systém myšlenkových map, které mě donutily každý den se na učivo podívat. Nyní se připravuji na vlastní praxi a dále se vzdělávám. Kurz Poradce pro výživu mohu jedině doporučit, je opravdu precizně sestaven.