Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají. Jsou složeny z jednotek, které nazýváme aminokyseliny. Na základě množství těchto aminokyselin i jejich vzájemných poměrů v každé potravině se hodnotí kvalita bílkovin.

Protože jsou bílkoviny základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit (musíme je přijímat stravou), nemůžeme bez nich vůbec existovat. Je proto potřeba zajistit ve stravě jejich dostatečný příjem, nejlépe v pravidelných dávkách. Pokud je bílkovin ve stravě příliš málo nebo naopak nadbytek, dojde k odklonu od metabolické rovnováhy, která zasahuje všechny systémy v těle:

  • Při nedostatku vzniká stav tzv. katabolismu. Ten se projevuje například úbytkem svalové tkáně, poškozením kvality kůže nebo kloubů a celkovou únavou.
  • Při jejich přebytku je na organismus vyvíjena velká zátěž, protože bílkoviny jsou energeticky nejnáročněji stravitelnou složkou. Nejvíce zatěžované jsou játra, ledviny a trávicí trakt, navíc dochází k posunu acidobazické rovnováhy se všemi jejími důsledky. Tímto nejvíce trpí sportovci užívající velká množství proteinových koncentrátů, případně jedinci s vysokým podílem i objemem živočišných produktů ve stravě.

V praxi toto znamená, že je potřeba se naučit zařazovat do stravy takové potraviny, které ve výsledku poskytnou dostatek (ale ne přebytek ani deficit) bílkovin. Je to výzva, kterou někteří řeší složitým počítáním, jiní zase odhadem na základě vlastních zkušeností. Faktem je, že správně nastavené množství bílkovin ve stravě včetně jejich kvality ovlivňuje chování lidského metabolismu a následně i celého zdraví největší měrou. Je proto potřeba zaměřit pozornost jejich směrem, což obnáší základní znalosti o jejich kvalitě a současně i obsahu v jednotlivých potravinách, které jsou součástí našeho stravování.

Bílkoviny se nachází ve velkém množství v mase (kolem 20 %), vejcích (přibližně 15 %), mléčných výrobcích (3 - 30 %), luštěninách (20 – 30 %), semínkách (10 – 20 %), ořechách (přibližně 20 %) a obilovinách (5 - 18 %). Naopak v zelenině a ovoci je jich zastoupeno naprosté minimum.

Cíl, který sledujeme v našich kurzech, je snaha o dosažení rovnováhy v různých situacích. V tomto směru jsou bílkoviny složkou, která tvoří hlavní jádro, ke kterému při tvorbě jídelníčku přidáváme určitá množství sacharidů a tuků, a to na základě rozhodnutí, zda strava bude vysokosacharidová nebo naopak nízkosacharidová. Čím poctivěji se o takový základ postaráme, tím bude naše snaha řídit metabolické pochody a ovlivňovat zdraví pomocí stravy úspěšnější. Toho dosáhneme nejen pomocí správného množství bílkovin v každé porci jídla i za celý den, ale i vhodným poměrem mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Protože stavíme naši filozofii na principu školy hrou, vytvořili jsme pro tyto účely výukovou aplikaci ZOF, která je elegantním pomocníkem při zvládání těchto pomyslných překážek.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Kateřina Šviráková

Kurz Poradce pro výživu je jedním slovem fenomenální. Obsah a celková podoba studijní formy je vybrána naprosto dokonale. Každý den mám možnost lekce otevřít a přečíst si co potřebuji a to i po skončení kurzů. Nemusím si nikde nic ukládat a stahovat. Drtivá většina témat je „každodenním chlebem“ a informace v lekcích vždy postačí k orientaci a pochopení. Forma výkladu je zvolena tak důmyslně, že si přijde na své každý - jak úplný začátečník, tak pokročilejší student. Upřímně obdivuji schopnost Martina Jelínka vyselektovat ty nejdůležitější věci z poměrně složitého tématu a v čtivé, pochopitelné formě je předat s tím, že lekce málokdy přesáhne pár stránek. Úžasná studijní pomůcka jsou přiložené dotazy k jednotlivým lekcím, které fantasticky doplní informace, znalosti a pochopení celého tématu. Jako třešničkou na dortu hodnotím audio nahrávky, které můžu poslouchat při sportu či jízdě autem, která se rázem změní v oblíbenou činnost. Vzdělávací systém Martina Jelínka mi dal naprosto nejvíc z mnoha již absolvovaných kurzů a škol. Nedá se s ničím srovnat. Systém je jedinečný a nesmírně užitečný. Moc bych si přála, aby seznam kurzů byl nevyčerpatelný . Navíc i osobní přístup, tak zaneprázdněného člověka jako je autor všech lahůdek v podobě kurzů, je naprosto výjimečný. S čistým svědomím mohu říct, že mi Martin Jelínek změnil život a tento a vlastně všechny již absolvované kurzy mě posunuly na mé cestě někam, o čem jsem ani nesnila.

Karolína Hamplová

Jako manažerka v nadnárodní společnosti jsem neměla čas dělat věci nad rámec své práce, které mě zajímají a když jsem se dostala špatným životním stylem na skoro 90 kg, jsem se rozhodla, že zhubnu..ANO, zhubla jsem, ale velmi špatnou cestou. Poté přišla doba, kdy jsem začala toužit po rodině a po sedmi umělých oplodnění se mi narodil syn. V tu chvíli jsem si začala vážit svého těla a uvědomila jsem si, že je potřeba se o sebe starat. Zároveň jsem si vědoma toho, že svým dětem jsme zrcadlem a tak jsem začala hledat cestu, abych POCHOPILA. A jak tomu v životě bývá, ve chvíli, kdy jsem se skutečně rozhodla, že CHCI VĚDĚT, jsem se seznámila s absolventkou kurzu pana Martina Jelínka „Poradce pro výživu a suplementaci", která byla neskutečně nadšená, namotivovaná a plná vědomostí. ( dnes jsou z nás skvělé přítelkyně) Ihned jsem začala pátrat po referencích a nenašla jsem snad jedinou špatnou zmínku či informaci. A jako matka na mateřské jsem nesmírně ocenila způsob ,,dálkového,, studia.... Bylo rozhodnuto a okamžitě jsem se do studia pustila. Půl rok utekl ani nevím jak :-) Nesmírně oceňuji přístup pana Jelínka, otevřený pohled na celou problematiku stravování a komplexní pohled, který si troufám říct, že jinde nezískáte. Zároveň prostředí ve kterém studiu probíhá je zcela sofistikované a profesionálně zpracované. Pokud váháte, rozhodně jděte do toho. Díky studiu jsem si uvědomila jak kvalitní může náš život být, když se o sebe budeme správně starat. Dnes již chápu pojem ,,jste to, co jíte,, Opravdu jste! a žijeme jen jednou, tak ať to stojí za to. Jako poznámku pro ty, co ještě pořád váhají zmiňuji svůj příběh... kdo ví, jakou roli v něm hrálo právě toto studium. Na mateřské dovolené jsem vystudovala „Poradce pro výživu a suplementaci" , když jsem kurz úspěšně ukončila, tak jsem mmj. zjistila, že jsem si časově dokázala skvěle uspořádat svůj den s dítětem i prací a navázala jsem na kurz ,, Instruktor fitness,, a začala působit jako instruktorka. A jelikož mám ráda věci dělat pořádně a komplexně, do třetice jsem začala studovat a mám radost z certifikátu ,,sportovní a relaxační masáž,,. Nyní cítím, že mohu být svým klientům k dispozici v širokém záběru a opět se vracím ke stravě a dalším kurzům, které pan Jelínek nabízí.

Kateřina Budínská

Při výběru studia u pana Mgr. Martina Jelínka mě oslovila možnost studovat alternativní postupy stravování,jako je vegetariánství,veganství a principy tradiční čínské medicíny. Byla jsem mile překvapená přístupem a skvělou atmosférou při setkáních a jsem velice vděčná,že jsem si vybrala právě toto studium. Dostala jsem možnost podívat se na výživu z mnoha pohledů a bylo to pro mě velice přínosné.Tímto chci ještě jednou poděkovat a těším se na další spolupráci.