Úvod / Co se u nás studuje / Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají. Jsou složeny z jednotek, které nazýváme aminokyseliny. Na základě množství těchto aminokyselin i jejich vzájemných poměrů v každé potravině se hodnotí kvalita bílkovin.
Protože jsou bílkoviny základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit (musíme je přijímat stravou), nemůžeme bez nich vůbec existovat. Je proto potřeba zajistit ve stravě jejich dostatečný příjem, nejlépe v pravidelných dávkách. Pokud je bílkovin ve stravě příliš málo nebo naopak nadbytek, dojde k odklonu od metabolické rovnováhy, která zasahuje všechny systémy v těle:
V praxi toto znamená, že je potřeba se naučit zařazovat do stravy takové potraviny, které ve výsledku poskytnou dostatek (ale ne přebytek ani deficit) bílkovin. Je to výzva, kterou někteří řeší složitým počítáním, jiní zase odhadem na základě vlastních zkušeností. Faktem je, že správně nastavené množství bílkovin ve stravě včetně jejich kvality ovlivňuje chování lidského metabolismu a následně i celého zdraví největší měrou. Je proto potřeba zaměřit pozornost jejich směrem, což obnáší základní znalosti o jejich kvalitě a současně i obsahu v jednotlivých potravinách, které jsou součástí našeho stravování.
Bílkoviny se nachází ve velkém množství v mase (kolem 20 %), vejcích (přibližně 15 %), mléčných výrobcích (3 - 30 %), luštěninách (20 – 30 %), semínkách (10 – 20 %), ořechách (přibližně 20 %) a obilovinách (5 - 18 %). Naopak v zelenině a ovoci je jich zastoupeno naprosté minimum.

Cíl, který sledujeme v našich kurzech, je snaha o dosažení rovnováhy v různých situacích. V tomto směru jsou bílkoviny složkou, která tvoří hlavní jádro, ke kterému při tvorbě jídelníčku přidáváme určitá množství sacharidů a tuků, a to na základě rozhodnutí, zda strava bude vysokosacharidová nebo naopak nízkosacharidová. Čím poctivěji se o takový základ postaráme, tím bude naše snaha řídit metabolické pochody a ovlivňovat zdraví pomocí stravy úspěšnější. Toho dosáhneme nejen pomocí správného množství bílkovin v každé porci jídla i za celý den, ale i vhodným poměrem mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Protože stavíme naši filozofii na principu školy hrou, vytvořili jsme pro tyto účely výukovou aplikaci ZOF, která je elegantním pomocníkem při zvládání těchto pomyslných překážek.
Mgr. Martin Jelínek
Nela Peterková
Do kurzu jsem se přihlásila s nadšením a zvědavostí, ale už na začátku kurzu jsem věděla, že to předčí všechna má očekávání. To, co jsem nabyla za znalostí na půlročním kurzu poradce pro výživu a suplementaci, mi pomohlo pochopit složitou problematiku výživy a stal se pro mě odrazovým můstkem pro můj nový směr v kariéře, a to pracovat jako poradkyně zdravé výživy. Po skončení kurzu mě to silně motivovalo k dalšímu studiu ještě s větším nadšením než na samotném začátku. Doporučuji ho tedy všem, kteří hledají kvalitní zdroj informací i precizně zpracovaný výukový program.
Slávka Čabalová
Pár mesiacov pred tým, ako som sa rozhodla absolvovať tento kurz, som skúmala po možnostiach na Slovensku aj v Čechách. Väčšinou to boli kurzy,ktoré trvali 3-5 dní. Ale ja som chcela niečo komplexnejšie, čo by mi naozaj dalo viacero pohľadov na výživu ako takú. Som veľmi spokojná s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Aj ako absolvent sa viem poradiť v poradni pre absolventov, navyše sa môžem vzdelávať ďalej. Spôsob, ako p. Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí, je výnimočný. Verím,že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu(Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať aj osobne.
Jakub Kořenek
Kurz pana Mgr. Jelínka Poradce pro výživu a suplementaci pro mne byl velice obohacující nejenom po stránce nutriční, ale rovněž změnil můj pohled na celkovou kvalitu života. Jeho snaha klást během studia důraz na holistický přístup mi velmi pomohla v mé praxi terapeuta odhalit nebo se alespoň přiblížit skutečné příčině problémů některých mých klientů (např. odstranění bolesti kloubů způsobené dlouhodobým překyselením organismu). Současně mi kurz otevřel další možnosti studia a inspiroval k dalšímu vzdělávání se v oblasti životního stylu. Kladně bych se chtěl vyjádřit i k začlenění některých východních směrů, konkrétně Tradiční čínské medicíny, ájurvédy nebo makrobiotiky, které kurz skvěle doplňují a umožňují získat ucelenější pohled na kvalitu našeho zdraví. Další pozitivum je i možnost práce ve výukovém programu ZOF, kde lze aplikovat získané vědomosti a tvořit stravovací plány pro konkrétní situace. Touto cestou bych všem, kteří se chtějí obohatit o znalostí v nutriční oblasti, doporučil právě kurz pana Jelínka, který je dle mého názoru bezkonkurenční. Tímto bych mu chtěl velice poděkovat a těším se na absolvování dalších vzdělávacích kurzů pod jeho vedením.