Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají. Jsou složeny z jednotek, které nazýváme aminokyseliny. Na základě množství těchto aminokyselin i jejich vzájemných poměrů v každé potravině se hodnotí kvalita bílkovin.

Protože jsou bílkoviny základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit (musíme je přijímat stravou), nemůžeme bez nich vůbec existovat. Je proto potřeba zajistit ve stravě jejich dostatečný příjem, nejlépe v pravidelných dávkách. Pokud je bílkovin ve stravě příliš málo nebo naopak nadbytek, dojde k odklonu od metabolické rovnováhy, která zasahuje všechny systémy v těle:

  • Při nedostatku vzniká stav tzv. katabolismu. Ten se projevuje například úbytkem svalové tkáně, poškozením kvality kůže nebo kloubů a celkovou únavou.
  • Při jejich přebytku je na organismus vyvíjena velká zátěž, protože bílkoviny jsou energeticky nejnáročněji stravitelnou složkou. Nejvíce zatěžované jsou játra, ledviny a trávicí trakt, navíc dochází k posunu acidobazické rovnováhy se všemi jejími důsledky. Tímto nejvíce trpí sportovci užívající velká množství proteinových koncentrátů, případně jedinci s vysokým podílem i objemem živočišných produktů ve stravě.

V praxi toto znamená, že je potřeba se naučit zařazovat do stravy takové potraviny, které ve výsledku poskytnou dostatek (ale ne přebytek ani deficit) bílkovin. Je to výzva, kterou někteří řeší složitým počítáním, jiní zase odhadem na základě vlastních zkušeností. Faktem je, že správně nastavené množství bílkovin ve stravě včetně jejich kvality ovlivňuje chování lidského metabolismu a následně i celého zdraví největší měrou. Je proto potřeba zaměřit pozornost jejich směrem, což obnáší základní znalosti o jejich kvalitě a současně i obsahu v jednotlivých potravinách, které jsou součástí našeho stravování.

Bílkoviny se nachází ve velkém množství v mase (kolem 20 %), vejcích (přibližně 15 %), mléčných výrobcích (3 - 30 %), luštěninách (20 – 30 %), semínkách (10 – 20 %), ořechách (přibližně 20 %) a obilovinách (5 - 18 %). Naopak v zelenině a ovoci je jich zastoupeno naprosté minimum.

Cíl, který sledujeme v našich kurzech, je snaha o dosažení rovnováhy v různých situacích. V tomto směru jsou bílkoviny složkou, která tvoří hlavní jádro, ke kterému při tvorbě jídelníčku přidáváme určitá množství sacharidů a tuků, a to na základě rozhodnutí, zda strava bude vysokosacharidová nebo naopak nízkosacharidová. Čím poctivěji se o takový základ postaráme, tím bude naše snaha řídit metabolické pochody a ovlivňovat zdraví pomocí stravy úspěšnější. Toho dosáhneme nejen pomocí správného množství bílkovin v každé porci jídla i za celý den, ale i vhodným poměrem mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Protože stavíme naši filozofii na principu školy hrou, vytvořili jsme pro tyto účely výukovou aplikaci ZOF, která je elegantním pomocníkem při zvládání těchto pomyslných překážek.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Jitka Růžičková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci byl plný překvapení - musím dodat, že velmi příjemných. První překvapení se týkalo množství látky, které jsme probrali za pouhý půlrok. Tak obsáhlé studium jsem nečekala. Pan Jelínek opravdu připravil mnoho zajímavých témat, která mi otevírala další a další dveře v oblasti zdravého stravování. Dalším překvapením byl celistvý pohled na naše tělo a pochopení, že pokud neznáme příčinu problému, nehneme se z místa. Čím bych nejvíce chtěla poděkovat panu Jelínkovi, je hlavně jeho lidský přístup, jednoduché vysvětlování celého složitého systému zdravé výživy a hlavně jeho ochota kdykoli podat pomocnou ruku. Po absolvování tohoto kurzu se mi všechny informace propojily, prohloubily a potvrdilo se mi, že jsem se vydala správným směrem.

Jarmila Hokrová

V době, kdy jsem absolvovala kurz Poradce pro výživu a suplementaci u pana Mgr. Jelínka, jsem měla už za sebou řadu jiných kurzů, specializovaných na výživové poradenství. Už jsem pracovala jako výživový poradce a vedla svou poradnu. Možná sami víte, že v oblasti výživy přichází řada mnohdy protichůdných informací a názorů a není jednoduché se v nich vyznat. Díky kurzu Poradce pro výživu a suplementaci jsem se naučila tyto informace třídit a správně si vybírat. Velice mi to pomohlo při práci s klienty a v dalším profesním rozvoji. Moc vám pane Jelínku děkuji.

Gabriela Nováková

Letos v květnou jsem absolvovala kurz Výživového poradce s jehož obsahem i prezentací jsem byla velmi spokojena. Dozvěděla jsem se hodně zajímavých (někdy i překvapivých) informací z oblasti výživy i zdraví. Vyhovovala mi kombinace samostudia s měsíčními přednáškami, které byly skvěle vedené panem Jelínkem. Musím říct, že pan Jelínek je odborník s velkým rozhledem a líbí se mi jeho chuť stále zkoušet nové věci.