Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Bílkoviny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají. Jsou složeny z jednotek, které nazýváme aminokyseliny. Na základě množství těchto aminokyselin i jejich vzájemných poměrů v každé potravině se hodnotí kvalita bílkovin.

Protože jsou bílkoviny základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit (musíme je přijímat stravou), nemůžeme bez nich vůbec existovat. Je proto potřeba zajistit ve stravě jejich dostatečný příjem, nejlépe v pravidelných dávkách. Pokud je bílkovin ve stravě příliš málo nebo naopak nadbytek, dojde k odklonu od metabolické rovnováhy, která zasahuje všechny systémy v těle:

  • Při nedostatku vzniká stav tzv. katabolismu. Ten se projevuje například úbytkem svalové tkáně, poškozením kvality kůže nebo kloubů a celkovou únavou.
  • Při jejich přebytku je na organismus vyvíjena velká zátěž, protože bílkoviny jsou energeticky nejnáročněji stravitelnou složkou. Nejvíce zatěžované jsou játra, ledviny a trávicí trakt, navíc dochází k posunu acidobazické rovnováhy se všemi jejími důsledky. Tímto nejvíce trpí sportovci užívající velká množství proteinových koncentrátů, případně jedinci s vysokým podílem i objemem živočišných produktů ve stravě.

V praxi toto znamená, že je potřeba se naučit zařazovat do stravy takové potraviny, které ve výsledku poskytnou dostatek (ale ne přebytek ani deficit) bílkovin. Je to výzva, kterou někteří řeší složitým počítáním, jiní zase odhadem na základě vlastních zkušeností. Faktem je, že správně nastavené množství bílkovin ve stravě včetně jejich kvality ovlivňuje chování lidského metabolismu a následně i celého zdraví největší měrou. Je proto potřeba zaměřit pozornost jejich směrem, což obnáší základní znalosti o jejich kvalitě a současně i obsahu v jednotlivých potravinách, které jsou součástí našeho stravování.

Bílkoviny se nachází ve velkém množství v mase (kolem 20 %), vejcích (přibližně 15 %), mléčných výrobcích (3 - 30 %), luštěninách (20 – 30 %), semínkách (10 – 20 %), ořechách (přibližně 20 %) a obilovinách (5 - 18 %). Naopak v zelenině a ovoci je jich zastoupeno naprosté minimum.

Cíl, který sledujeme v našich kurzech, je snaha o dosažení rovnováhy v různých situacích. V tomto směru jsou bílkoviny složkou, která tvoří hlavní jádro, ke kterému při tvorbě jídelníčku přidáváme určitá množství sacharidů a tuků, a to na základě rozhodnutí, zda strava bude vysokosacharidová nebo naopak nízkosacharidová. Čím poctivěji se o takový základ postaráme, tím bude naše snaha řídit metabolické pochody a ovlivňovat zdraví pomocí stravy úspěšnější. Toho dosáhneme nejen pomocí správného množství bílkovin v každé porci jídla i za celý den, ale i vhodným poměrem mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Protože stavíme naši filozofii na principu školy hrou, vytvořili jsme pro tyto účely výukovou aplikaci ZOF, která je elegantním pomocníkem při zvládání těchto pomyslných překážek.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Martina Bečkeiová

Chci osobně poděkovat za vše, za perfektní vysvětlení lekcí, za rychlé odpovědi a pomoc... Jsem velmi ráda, že jsem studovala konkrétně tento kurz výživy. I na Slovensku jsou, ale nenašla jsem tak vhodný, co by stal za to, většinou to byly víkendové nebo týdenní kurzy. Na tomto kurzu jste si opravdu dali záležet a naučila jsem se spoustu věcí. Velmi mě baví tvořit jídelníčky. Aplikace ZOF je skvěle vypracovaná a pracuje se s ní jednoduše. Věřím, že budu moci pomoct teď mým klientům lépe a i nadále se budu vzdělávat! :) Děkuji ještě jednou a jsem ráda, že jsem další úspěšná absolventka :)

Veronika Vachovcová

Chci Vám mockrát poděkovat za možnost absolvovat kurz „Poradce pro výživu“. Mým cílem bylo především proniknout do  problematiky stravování z důvodu toho, že se stravuji víceméně vegansky, a chtěla jsem mít můj jídelníček pod kontrolou. Jak píšete, alternativní způsoby stravování vyžadují určitou znalost. Kurz mi velmi pomohl, ujasnil mi spoustu věcí a nastartoval mojí další zvídavost. Hodnotím ho velmi kladně. Líbilo se mi provázání látky s myšlenkovými mapami i tvorba jídelníčků - bylo to velmi kreativní. Navíc jste byli vždycky přívětiví, to se cenní. V nabídce máte i další zajímavé kurzy, takže se budu těšit na nějaký další seminář.

Božena Kratzerová

Věřím, že se v životě nic neděje náhodou. Byla jsem na mateřské dovolené a při čtení novinek na internetu na mě vyskočila reklama Kurzy Atac. Když tomu bylo již po několikáté, tak jsem stránky prozkoumala blíž a začalo se ve mně probouzet nadšení, proč ne kurz výživového poradce? Už několik let dávám přátelům recepty na celozrnné dezerty, zeleninová jídla, tipy na léčbu stravou......, ale nemám to nijak odborně podložené, snad jen množstvím knih v mé knihovně :) Kurz pod vedením pana Jelínka je zážitkem. Dozvěděla jsem se souvislosti, které mi scházeli. Poznala jsem spoustu lidí naladěných na stejnou vlnu. Získala jsem důvěru v to, že si mohu plnit sen a stát se v budoucnosti výživovým poradcem, protože i po ukončení kurzu můžete své dotazy nadále konzultovat, takže máte i další podporu při zavedení odborné praxe. Všem, kteří mají podobný sen jako já mohu kurz jedině doporučit.