Úvod / Co se u nás studuje / Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejsložitější skupinou živin vůbec. Důvodem je nejen jejich struktura, ale i funkce, které v organismu zastávají. Jsou složeny z jednotek, které nazýváme aminokyseliny. Na základě množství těchto aminokyselin i jejich vzájemných poměrů v každé potravině se hodnotí kvalita bílkovin.
Protože jsou bílkoviny základní stavební složkou našich svalů, kloubů, kůže či vnitřních orgánů, a tělo si je současně nedokáže samo vyrobit (musíme je přijímat stravou), nemůžeme bez nich vůbec existovat. Je proto potřeba zajistit ve stravě jejich dostatečný příjem, nejlépe v pravidelných dávkách. Pokud je bílkovin ve stravě příliš málo nebo naopak nadbytek, dojde k odklonu od metabolické rovnováhy, která zasahuje všechny systémy v těle:
V praxi toto znamená, že je potřeba se naučit zařazovat do stravy takové potraviny, které ve výsledku poskytnou dostatek (ale ne přebytek ani deficit) bílkovin. Je to výzva, kterou někteří řeší složitým počítáním, jiní zase odhadem na základě vlastních zkušeností. Faktem je, že správně nastavené množství bílkovin ve stravě včetně jejich kvality ovlivňuje chování lidského metabolismu a následně i celého zdraví největší měrou. Je proto potřeba zaměřit pozornost jejich směrem, což obnáší základní znalosti o jejich kvalitě a současně i obsahu v jednotlivých potravinách, které jsou součástí našeho stravování.
Bílkoviny se nachází ve velkém množství v mase (kolem 20 %), vejcích (přibližně 15 %), mléčných výrobcích (3 - 30 %), luštěninách (20 – 30 %), semínkách (10 – 20 %), ořechách (přibližně 20 %) a obilovinách (5 - 18 %). Naopak v zelenině a ovoci je jich zastoupeno naprosté minimum.

Cíl, který sledujeme v našich kurzech, je snaha o dosažení rovnováhy v různých situacích. V tomto směru jsou bílkoviny složkou, která tvoří hlavní jádro, ke kterému při tvorbě jídelníčku přidáváme určitá množství sacharidů a tuků, a to na základě rozhodnutí, zda strava bude vysokosacharidová nebo naopak nízkosacharidová. Čím poctivěji se o takový základ postaráme, tím bude naše snaha řídit metabolické pochody a ovlivňovat zdraví pomocí stravy úspěšnější. Toho dosáhneme nejen pomocí správného množství bílkovin v každé porci jídla i za celý den, ale i vhodným poměrem mezi rostlinnými a živočišnými zdroji. Protože stavíme naši filozofii na principu školy hrou, vytvořili jsme pro tyto účely výukovou aplikaci ZOF, která je elegantním pomocníkem při zvládání těchto pomyslných překážek.
Mgr. Martin Jelínek
Ingrid Bulavčiaková
Absolvovala som kurz Poradca pre vyzivu online, ktory trval 6 mesiacov. Behom tohto kurzu som nadobudla nove informacie v oblasti stravovania a vyzivy. Studium prebiehalo kazdy den a z mojho pohladu bolo perfektne vypracovane. K dispozicii sme mali vyukove hry ako pomocku a samozrejme kazdy den sme mali moznost predebadovat problemy alebo nejasnosti v ucive. Kurz je narocny a je nutne sa venovat ucivu kazdy den, mne velmi pomohlo video s Mgr. Jelinkom, ktory kazdy mesiac zhrnul zvladnute vedomosti. Z kurzu som nadsena a kazdemu kto ma zaujem venovat sa tomuto oboru, kurz vrelo odporucam. Tak isto odporucam zakupit si odbornu literaturu, ktoru Mgr. Jelinek doporucuje zakupit si k ucivu. Samozrejme budem pokracovat aj v dalsich kurzoch, ktore podla mojho nazoru s vyzivou suvisia.
Šárka Šedá
Kurz pana Jelínka mě doslova nadchl, předčil veškerá má očekávání. Už po pár týdnech studia tohoto kurzu jsem věděla, že rozhodně nebude poslední. Nejvíc mě nadchla (vím,že se opakuji, ale ono to jinak říct nejde) výuková hra ZOF, protože jedna věc je něco se naučit, druhá věc je umět to správně použít v praxi, což je další věc, oproti jiným kurzům, na kterou v kurzech pana Jelínka myslí. Ochota, vstřícnost, individuální přístup - to jsou Kurzy Atac.
Stefania Zanconato
Před 5 lety jsem si vybrala kurzy ATAC, které měly a stále mají výborné doporučení. Tím, že jsem měla za sebou 4 roky studia na farmaceutické fakultě, musím říct, že informace, které jsem na školení dostala byly na vysoké úrovni. Dnes se věnuji výživovému poradenství naplno. V souvislosti s autoimunitním onemocněním, které jsem v dané době řešila a získala mnoho praktických zkušeností, které se snažím využít spolu s teoretickými znalostmi, kterém jsem získala studiem a toto vše využít ve své práci s klienty. Společně s celostně zaměřenou lékařkou MUDr. Terezou Feltoni jsme založily kliniku Pontina, která je mostem mezi klasickou a celostní medicínou, kde působím jako výživový poradce. V roce 2021 jsme založili e-shop NaturaPura, který se řadí mezi netoxické e-shopy. Zaměřujeme se na superprémiové kvalitní doplňky stravy bez aditivních látek, čisté potraviny, netoxickou kosmetiku a drogérií. Jelikož takový životní styl žiju, tak i své zkušenosti a poznatky se snažím předávám dál mým klientům. V letošním roce jsem absolvovala stání zkoušku pro výživového poradce, kterou jsem úspěšně složila. Na základě této skvělé zkušenosti a v návaznosti také na to, s čím se denně ve své práci potýkám, jsem se rozhodla stávající kvalifikaci studiem nutriční terapie. Svoje znalosti rovněž rozšiřuji svou účastí v kurzech funkční výživy. Strava je mnohem větší dílek skládačky složený z výběru životního stylu, cvičení, cirkadiánních rytmů, přátelství, rodiny, práce, dovolené, odpočinku, spánku, emocí, přičemž každý díl do sebe zapadá. Pokaždé, když se najíme, naše tělo obdrží nespočet signálů, které modulují genovou expresi, hormonální rovnováhu, náladu, koncentraci, kognitivní funkce, imunitní a zánětlivou odpověď. Strava není statická, ale je dynamická a přizpůsobuje se různým situacím. Dieta není jedna a není navždy, dieta je životní styl.