Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Chronický únavový syndrom

Chronický únavový syndrom

Únavovým syndromem trpí rostoucí počet lidí na celém světě. Projevy tohoto onemocnění se v minulosti označovaly pojmy "syndrom chronické neuroendokrinoimunitní dysfunkce" či "myalgická encefalomyelitida", nejčastěji se ale prezentuje "chronický únavový syndrom".

Nejčastěji se vyznačuje:

  • pocity hlubokého a dlouhodobého vyčerpání,
  • poruchami spánku,
  • špatným soustředěním,
  • depresemi,
  • bolestmi kloubů a svalů,
  • bolestí v krku,
  • zvýšenou teplotou...

Stále se vedou spory o tom, zda je únavový syndrom specifické onemocnění nebo jen soubor spolu nesouvisejících příznaků.

Konkrétní příčina vzniku chronického únavového syndromu není doposud známa. Většinou se však odborníci shodují na tom, že významnou roli zde hraje oslabený imunitní systém v kombinaci s fyzickým i psychickým přetížením (přibližně 60 procent postižených tvoří alergici). Někteří postižení trpí i různými autoimunními nemocemi (lupus apod).

Další možné a často uváděné příčiny mohou být:

  • stres,
  • poruchy centrálního nervového systému,
  • poruchy svalového metabolismu,
  • poruchy spánku aj.

Aby toho nebylo málo, připisuje se chronickému únavovému syndromu i vliv:

  • toxinů ze znečištěného prostředí,
  • nízkého krevního tlaku,
  • abnormální hormonální aktivity.

Vliv stravy na chronický únavový syndrom

Ve vztahu ke stravě může chronickou únavu vyvolat nedostatek jakýchkoli nutričních látek. Při snaze podpořit řešení syndromu úpravou jídelníčku by se proto mělo postupovat následovně:

1. Nejprve je vhodné provést analýzu stávajícího stravování.
Toto obnáší detailní pohled na:

A) Skladbu jídelníčku (tedy kvalitu potravin a pestrost v jejich volbě).

B) Nutriční kvalitu (sleduje se obsah všech analyzovatelných živin).

Protože se chronický únavový syndrom nazývá chronický, znamená to, že sám o sobě nevznikl ze dne na den, ale metabolismus musel být odváděn od rovnováhy po delší dobu. Z toho vyplývá, že analýza stravování by měla být zaměřena na delší časový úsek.

2. Poté upravit jídelníček tak, aby vykazoval:

A) Dostatečnou pestrost ve výběru potravin,

B) Odpovídající kvalitu konzumovaných potravin,

C) Nutriční vyváženost ve všech sledovaných parametrech.

Pokud nutriční analýza jídelníčku zjistí, že po delší dobu byly některé mikroživiny v deficitu (především vitamíny a minerály), je výhodné nastavit jejich příjem na mírně vyšší úroveň z důvodu snahy o nasycení organismu.

3. Z doplňkové výživy se nejčastěji preferují:

A) Imunomodulační přípravky - např. echinacea,

B) Antioxidanty,

C) Adaptogeny.

U řešení chronického únavového syndromu vznikají dva problémy:

- Jedná se o chronickou poruchu, je proto nutné počítat s časově náročnějším procesem (řádově v měsících).
- Jedná se o syndrom, neřeší se tedy jeden problém, ale hned celý jejich soubor. Toto v podstatě znamená, že rovnováha těla i mysli byla vykolejena na několika úrovních (homeostatické samoregulační mechanismy přestaly plnit svoji funkci u více systémů).

V praxi toto obnáší nejen nastavit nový systém správně, ale také mít nemalou trpělivost s jeho realizací a průběžným vyhodnocováním dílčích výsledků. Toto se studenti učí v kurzu Poradce pro výživu, kde na výukové aplikaci ZOF vytváří modelové stravovací režimy s cílem vykázat nutriční rovnováhu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Miroslav Vondrovský

Při výběru kurzu jsem „vsadil“ na lektora Martina Jelínka. Prvotním impulsem bylo sledováním jeho tematických přednášek na internetu. To bylo první seznámení s ním. Dále mě zaujalo online studium z tepla domova. Už v průběhu kurzu jsem teplo domova opustil a účastnil se osobně i jeho přednášky v Praze. Nyní se chystám na další kurz – Magický půst. Těším se, že si opět rozšířím obzory, které budu moci předávat i svému okolí. A doufám, že na své celoživotní „výživné“ vzdělávací pouti, se naše cesty ještě párkrát zkříží. Jako základní stavební kámen v oblasti výživy si tento kurz velmi považuji.

Tomáš Muczka

Hledal jsem takový kurz, který se bude dát skloubit s ostatními živnotními povinnostmi tzn. kurz bez dalekého dojíždění. Zjistil jsem, že se dají absolvovat i online kurzy. Bál jsem se však, že kvůli tomu příjdu o informační hodnotu, kterou by poskytly kurzy s prezenční formou. Kurzatac mě natolik předsvědčil, že jsem se do toho pustil, a nelituji jediné vteřiny či koruny. Jiný kurz jsem zatím neabsolvoval, takže nemám s čím srovnávat. Zároveň však nemám co bych vytkl. Kurz byl systematicky zorganizován, obsahoval velké množství důležitých informací, dal se skloubit s životem, a absolvovat z pohodlí domova. Pro vás co váháte, dovolím si říct, že nemůžete tratit :)

Taťána Kovářová

Na kurz jsem se přihlásila na základě doporučení a kladných ohlasů na internetu a rozhodně toho nelituji. Na začátku kurzu jsem měla spoustu informací a ještě více otázek, teď mám informací mnohonásobně více a otázek nepatrně méně :-) Kurz byl perfektní! Komplexní informace, forma výuky a studia mě nadchly, taktéž přístup a entuziasmus lektora Martina Jelínka, kterého považuji za jednoho z našich nejlepších odborníku na výživu. Kurz mohu doporučit každému, kdo se zajímá o zdravý životní styl a chce získat komplexní pohled na problematiku výživy.