📅 15. 5. 2022 Mgr. Martin Jelínek 🔈 Přehrát audio verzi článku
Bílkoviny jsou složkou, jejíž množství se při kontrole kvality jídelníčku sleduje většinou na prvním místě. V praxi se ukazuje, že i přesto, jak zásadní roli pro metabolismus hrají, s nimi většina populace ve svém stravování pracuje špatně.
Sledování množství bílkovin ve stravě je důležité z celé řady důvodů:
Nastavit jejich optimální množství v celodenním jídelníčku není nijak obtížné, standardně se doporučuje 15-20 % z celkového energetického příjmu.
Častým jevem v západní společnosti je jejich přebytek, který zbytečně zatěžuje metabolismus a zčásti podporuje nárůst tukových zásob. Nejčastější chybou je ale jejich rozložení v průběhu dne. Většina lidí má ve zvyku konzumovat nízkoproteinovou snídani, s obědem podíl bílkovin zvýšit a na večeři si velkoryse naložit ještě větší dávku. Ukazuje se, že i v situacích, kdy celkový denní příjem bílkovin odpovídá doporučovanému standardu, má jejich odlišné zastoupení v chodech mnohem horší dopad na podporu svalového metabolismu, než jejich rovnoměrné rozložení v průběhu celého dne.
Rozdíl je skutečně zásadní. Výzkum provedený americkými vědci zjistil, že pokud se v každém hlavním chodu v průběhu dne bude nacházet přibližně stejné množství bílkovin, zvýší se syntéza svalových bílkovin ve srovnání se situací, kdy je snídaně proteinově chudá a večeře naopak bohatá, až o 25 %. [1] Tato informace má pro spoustu lidí nemalou hodnotu, její potenciál využijí nejen sportovci toužící po zvýšení fyzické výkonnosti a podpoře regeneračních pochodů.
Realizovat takovou změnu není vůbec těžké. Vyžaduje pouze snahu o kontrolu množství potravin bohatých na bílkoviny v jednotlivých chodech. Pokud je člověk zvyklý na lehké snídaně s velmi nízkým podílem bílkovin, měl by začít hledat cestu, jakými potravinami zpestřit jejich proteinovou bilanci.
A naopak u večeří, které obsahují zbytečně vysoké množství bílkovin, je třeba uvažovat, v jakém rozsahu snížit množství jejich koncentrovaného zdroje, kterým bývá nějčastěji maso.
Zdroje:
[1] Oxford