Rozložení bílkovin v průběhu dne

📅 15. 5. 2022  Mgr. Martin Jelínek

Bílkoviny jsou složkou, jejíž množství se při kontrole kvality jídelníčku sleduje většinou na prvním místě. V praxi se ukazuje, že i přesto, jak zásadní roli pro metabolismus hrají, s nimi většina populace ve svém stravování pracuje špatně.

Rozložení bílkovin v průběhu dne

Sledování množství bílkovin ve stravě je důležité z celé řady důvodů:

  • u dětské populace je to potřeba zvládat rychlý růst,
  • sportovci cílí na podporu svalového metabolismu,
  • ženy po menopauze a muži po andropauze pořebují jejich mírně vyšší příjem z důvodu prevence před snižováním hustoty kostí,
  • běžná populace by měla kontrolovat jejich dostatečný přísun především z důvodu snahy předejít katabolickým pochodům.

Nastavit jejich optimální množství v celodenním jídelníčku není nijak obtížné, standardně se doporučuje 15-20 % z celkového energetického příjmu.

Častým jevem v západní společnosti je jejich přebytek, který zbytečně zatěžuje metabolismus a zčásti podporuje nárůst tukových zásob. Nejčastější chybou je ale jejich rozložení v průběhu dne. Většina lidí má ve zvyku konzumovat nízkoproteinovou snídani, s obědem podíl bílkovin zvýšit a na večeři si velkoryse naložit ještě větší dávku. Ukazuje se, že i v situacích, kdy celkový denní příjem bílkovin odpovídá doporučovanému standardu, má jejich odlišné zastoupení v chodech mnohem horší dopad na podporu svalového metabolismu, než jejich rovnoměrné rozložení v průběhu celého dne.

Rozdíl je skutečně zásadní. Výzkumu provedený americkými vědci zjistil, že pokud se v každém hlavním chodu v průběhu dne bude nacházet přibližně stejné množství bílkovin, zvýší se syntéza svalových bílkovin ve srovnání se situací, kdy je snídaně proteinova chudá a večeře naopak bohatá, až o 25 %. [1] Tato informace má pro spoustu lidí nemalou hodnotu, její potenciál využijí nejen sportovci toužící po zvýšení fyzické výkonnosti a podpoře regeneračních pochodů.

Realizovat takovou změnu není vůbec těžké. Vyžaduje pouze snahu o kontrolu množství potravin bohatých na bílkoviny v jednotlivých chodech. Pokud je člověk zvyklý na lehké snídaně s velmi nízkým podílem bílkovin, měl by začít hledat cestu, jakými potravinami zpestřit jejich proteinovou bilanci.

A naopak u večeří, které obsahují zbytečně vysoké množství bílkovin, je třeba uvažovat, v jakém rozsahu snížit množství jejich koncentrovaného zdroje, kterým bývá nějčastěji maso.

Zdroje:

[1]  Oxford