Nadváha a obezita posouvají metabolickou rovnováhu do stavu, ze kterého vzniká celá řada civilizačních chorob. Nejčastěji se citují srdečně-cévní nemoci a diabetes 2.typu, o kterých víme, že vedou ke zvýšené úmrtnosti. Jedná se o globální trend, počet takto postižených lidí roste každý rok. Je smutným faktem, že problém postihuje i dětskou populaci, kde za poslední 4 desetiletí jejich počet vzrostl desetinásobně. [1]
S ohledem na ne příliš veselá čísla se hledají cesty, jak tyto dlouhodobé trendy zvrátit. Jednou ze smysluplných cest může být i snaha více a lépe vzdělávat populaci v oblasti péče o vlastní zdraví, jejíž součástí je i přístup ke stravování.
Na toto se zaměřili i vědci z University of Leeds ve spolupráci s Regionálním úřadem Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO Europe), kteří zkoumali vztah mezi socioekonomickým postavením, vzděláním a stravou. Výzkum, do kterého bylo zahrnuto více než 27 000 lidí ze 12 zemí, ukázal, že v evropských zemích s nižšími příjmy se s rostoucí úrovní vzdělání
zlepšuje nutriční kvalita stravy. [
2]
Je dobré vědět, že status vzdělání má pozitivní vliv na vztah ke zdravé výživě. V roce 2018 mělo 59 % dospělých evropanů nadváhu nebo obezitu, za kterými stojí špatné stravování. Můžeme proto doufat, že získaná data poslouží jako silný argument pro podporu vzdělávání populace, a to především na nutriční úrovni.