Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Cesta na vrchol Lucie Sedláčkové

Lucčin nákupní košík

📅 3. 2. 2023  Mgr. Martin Jelínek     🔈 Přehrát audio verzi článku

Základem každého jídelníčku je soustava receptů, které jsou složeny z různých surovin. Je tak logické, že kvalita každého receptu, potažmo celé koncepce stravování, začíná a končí u kvality použitých potravin.

Lucčin nákupní košík

Kvalita potravin je diskutované i diskutabilní téma, protože neexistuje unifikovaná představa, jak vlastně takovou potravinu vůbec definovat. Obecně ale panuje shoda, že s rostoucím počtem technologických úprav včetně použitých aditiv se vzdalujeme představě o skutečně kvalitní potravině. Pro každého strávníka je to zásadní informace, protože jakékoli průmyslové zásahy snižují nutriční hodnotu jídla, tzn. obsah celé řady důležitých živin.

Sportovec, jehož tělo z důvodu vysoké fyzické i psychické zátěže potřebuje podstatně vyšší příjem živin, než řadový člen společnosti, by tak měl jako první cílit ne na doplňky stravy a sledování poměrů makroživin ve stravě, ale především na to, aby mu jídlo poskytlo co nejvíce nezbytných živin. V dnešní době, kdy se prezentuje, jak roste nutriční gramotnost společnosti, se většina tváří, že je to jasné. Praxe ale ukazuje na přesný opak.

Lucka si jako zralý profík je dobře vědoma důležitosti správného přístupu ke kvalitním potravinám v kuchyni, na tomto zakládá celý svůj jídelníček. I ona – stejně jako každý sportovec - se při snaze dodržovat nastavený režim potýká se dvěma základními výzvami:
První je příprava jídla v domácích podmínkách, druhou je stravování v terénu.

Nespornou výhodou je Lucčin pozitivní vztah k vaření, což umožňuje zvyšovat celkový podíl jídla, jehož kvalitu i způsob přípravy má pod kontrolou. Nenechává tak nic náhodě – její jídelníček proto nezačíná v kuchyni ani restauraci, ale u nákupu potřebných a současně kvalitních (= technologicky nezpracovaných) surovin.

Aby strava připravovaná z takových potravin plnila účel, je potřeba respektovat ještě pravidlo pestrosti. Každodenní jídelníček by měl být zastoupen co nejširším spektrem zástupců potravin z jednotlivých kategorií. Pokud si budete všímat složení talíře (nejen) sportovců, k velkému údivu zjistíte, že je standardem se vyhýbat např. luštěninám, ořechům, semínkám, celé řadě zástupců zeleniny… Tímto se ochuzují o spoustu živin, což se při fyzické námaze vždy projeví.

Většina lidí má problém s domácí přípravou jídla a dodržováním pravidla pestrosti hned z několika důvodů: Vedle nutnosti nakupovat, mít kladný přístup k vaření či myslet na organizaci dne ve vztahu k práci v kuchyni je to i pocit, že některé potraviny v jídelníčku „přebývají“. Tzn. na talíři se objevují potraviny:

1. Na které nejsou zvyklí.
Sportovec, který argumentuje, že nebude jíst některé potraviny, protože mu nechutnají, nejedná v souladu se svým zaměřením a cílem. Pokud je ochoten pro dosažení úspěchu podstupovat extrémní zátěž, neměl by mít problém přizpůsobit změnám podmínek i svoje chutě (obzvlášť s vědomím, že tím podpoří výkon a regeneraci a posílí funkci imunitního systému).

2. Které zvětšují objem chodu a zvyšují tak pocit sytosti.
Toto je obrovská devíza především v situacích, kdy se sportovec nachází v redukčním režimu. Používání nezprocesovaných potravin zajistí větší podíl vlákniny a způsobí jednu velmi důležitou věc – sníží energetickou výtěžnost ze stravy. To znamená, že z celkového množství snědeného jídla tělo využije mnohem méně energie, než v situaci převažujících technologicky zpracovaných potravin. Toto se tváří na první pohled jako „detail“, ve skutečnosti je ale základem celého systému, na kterém s Luckou stavíme její výkonnostní progres.

Základem Lucčina jídelníčku jsou tak průmyslově nezpracované potraviny, při přípravě receptů se vždy snaží na celodenní talíř přenést různé zástupce surovin. Je to stejné, jako u tréninku – aby jeho koncepce měla smysl, je třeba ji stavět na základních cvicích a pohybových aktivitách a vyhýbat se jednotvárnosti a stereotypu.

Nemalou výzvou je organizace nákupů, protože Lucka kvůli tréninkům hodně cestuje. Dalo by se tak namítnout, že i mezi nezpracovanými potravinami existují nemalé kvalitativní rozdíly. Vzhledem k náročnosti celého přípravného procesu jsme se ale dohodli, že tyto „detaily“ už řešit nebudeme (další vývojovou metou by mohl být vlastní kuchař, čímž bychom se možná přiblížili manýrům některých fotbalových hvězd, ale ne k plánovanému titulu...).

Základní seznam potravin, se kterými Lucka v kuchyni pracuje [1]:

Výčet potravin z kapacitních důvodů není úplný, jedná se ale o jádro, na kterém Lucka staví každodenní stravování. U nutričních hodnot, se kterými při manipulaci se stravou standardně pracujeme, si všímejte i obsahu soli - je důležitá především v týdnu před zápasem při odvodňování.

Obiloviny:

Jsou klíčovým zdrojem "rychlé" energie v podobě komplexních sacharidů, v celozrnné formě pak i vlákniny a řady vitamínů (skupiny B) a některých minerálů (především hořčíku). Na talíři plní roli příloh.

Chléb žitný celozrnný kváskový

50 g (1 krajíc)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

O kvalitě pečiva rozhoduje především použití celozrnné mouky a absence aditiv. Plusem je použití kvásku při jeho výrobě. Pečivo v této kvalitě nenajdete úplně v každém obchodu, což občas komplikuje organizaci nákupu. S tím je ale třeba počítat a zbytečně se nestresovat, když se čas od času v jídelníčku objeví pečivo s odlišnými charakteristikami.

Chlebíček rýžový pufovaný

20 g (1 kus)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Extrudované pečivo používáme jen doplňkově. Jeho výhodou je mnohem lepší stravitelnost, což Lucka využívá v situacích, kdy se potřebuje vyhnout delšímu procesu trávení.

Rýže natural

100 g (1/2 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Rýže patří mezi dobře stravitelné obiloviny. Podmínkou je volba neloupané formy, která je nutričně podstatně bohatší, než rýže bílá.

Pohanka loupaná

100 g (1/2 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Pohanka je další bezlepková obilovina používaná jako dobře stravitelná příloha po trénincích.

Luštěniny:

Pracujeme s nimi především jako zdrojem vlákniny a bílkovin.

Čočka červená loupaná

50 g (1/4 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Při volbě luštěnin je výhodnější preferovat jejich loupané formy. Snadněji (= rychleji) se připravují a obsahují nižší množství antinutričních látek, díky tomu jsou lépe stravitelné. Čočka patří mezi dobře dostupné zástupce na našem trhu.

Hrách žlutý neloupaný sušený

50 g (1/4 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Hrách používáme doplňkově pro zpestření jídelníčku, častěji ale preferujeme jeho nezralou formu (hrášek).

Fazole pinto

50 g (1/4 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Ani fazole se neobjevují na každodenním talíři, přesto se snažíme je zařazovat pravidelně jako faktor, který zpomaluje metabolické děje.

Těstoviny z červené čočky

100 g (1/2 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Těstoviny z luštěnin jsou snadněji stravitelné, než samotná zrna. Výhodou je jejich poměrně dobrá dostupnost a rychlá příprava.

Hummus cizrnový

20 g (1 polévková lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Hummus je velmi častým "partnerem" na talíři. Je chuťově atraktivní, dobře dostupný, snadněji stravitelný než zrna cizrny, ze kterých se vyrábí.

Tofu natural

100 g (1/2 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Patří mezi nejlépe stravitelné zástupce luštěnin. Dalšími výhodami jsou skvělá dostupnost, ještě lepší cena, rozumný podíl kvalitních bílkovin a vyšší koncentrace fytoestrogenů (ty jsou výhodné z důvodu jejich vlivu na hormonální regulaci u žen). Preferujeme bio kvalitu.

Tempeh uzený

100 g (1/3 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Fermentované sójové boby mají odlišné vlastnosti než tofu, skvěle tak doplňují výběr používaných luštěnin.

Zelenina:

Nezbytná jako obloha na talíři. Plní funkci objemovou, slouží jako zdroj vlákniny, antixidantů, vitamínů a zčásti i minerálů. Některé kořenové druhy používáme jako zdroj komplexních sacharidů v podobě přílohy.

Okurka salátová čerstvá

100 g (1/3 šálku,1/3 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Je bohatým zdrojem vody, slouží jako součást hydratace.

Hrášek zelený mražený

50 g (1/4 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Používáme velmi často jako zdroj vlákniny a bílkovin. Je dobře stravitelný a zbytečně nenadýmá.

Rajčata cherry

50 g (2 1/2 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Skvělý zdroj rozpustné vlákniny. Jejich sladká chuť zpestří každý talíř.

Paprika červená čerstvá

100 g (1/2 šálku,2/3 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C. Podmínkou je ale zajištění čerstvé suroviny.

Cibule čerstvá

50 g (1/4 šálku,2/3 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Nejdůležitější zelenina v jídelníčku. Lucka ji používá jako zdroj inulínu (rozpustná vláknina fungující jako prebiotikum). Zvětšuje objem receptů a zvyšuje tak pocit zasycení. Současně je zdrojem kvercetinu, který zlepšuje pevnost stěn žil a cév - velmi důležitá vlastnost u kontaktních sportů.

Česnek čerstvý

5 g (1 čajová lžička,1 stroužek)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

V tepelně upravené podobě má prakticky stejné vlastnosti, jako cibule. Oba druhy zeleniny se tak skvěle doplňují.

Salát listový čerstvý

50 g (1/2 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Zdroj vlákniny a chlorofylu - s ohledem na jeho protektivní vlastnosti se snažíme o to, aby listová zelenina byla na talíři každý den.

Mrkev čerstvá

100 g (2/3 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Zdroj antioxidantů (karoteny), v tepelně upravené formě stabilizuje střevní peristaltiku.

Kedluben čerstvý

100 g (1/3 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Významný zdroj vlákniny zvyšující stupeň zasycení.

Brambor raný

100 g (1/2 šálku,1 kus)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Používáme jako rychle stravitelnou přílohu. Ve studené formě je zdrojem retrográdního škrobu, který je důležitou součástí výživy střevních mikroorganismů.

Ovoce:

Je zdrojem rychlé energie, stejně jako zelenina i vlákniny, vitamínů, antioxidantů a minerálních látek.

Jablko čerstvé

150 g (3/4 šálku,1 kus)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Jablka si ceníme pro jeho dostupnost a obsah rozpustné vlákniny.

Banán čerstvý

100 g (1/2 šálku,2/3 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Banán je klíčovým zdrojem draslíku, dobře stravitelných sacharidů a v neposlední řadě i vlákniny.

Ořechy a semena:

Nutričně velmi bohatá skupina potravin. S Luckou jimi cílíme na obsah bílkovin, vysoce kvalitních tuků a některých minerálů v čele s hořčíkem.

Mandle neloupané

20 g (2 polévkové lžíce,10 kusů)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Tvoří největší podíl. Jejich nespornou výhodou je zajímavý poměr vápníku a hořčíku.

Kešu

20 g (2 polévkové lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Zajímají nás více z chuťových než nutričních důvodů.

Para ořechy

20 g (2 polévkové lžíce,4 kusy)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Nejbohatší zdroj selenu, který je výrazně nedostatkovým prvkem v naší populaci. Zvyšuje antioxidační kapacitu organismu, podporuje imunitní systém a zlepšuje funkci štítné žlázy.

Konopná semena loupaná

20 g (2 polévkové lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Volíme jako klíčový zdroj omega-3 tuků (ALA).

Vejce:

Poskytují vysoce kvalitní bílkoviny, používáme je i jako zdroj omega-3 tuků, vitamínu D a řady dalších důležitých látek. Jejich počet v jídelníčku je ale relativně malý, většinou nepřesáhne 6 vajec týdně.

Vejce slepičí

50 g (1 kus)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Mléčné výrobky:

Tyto se prezentují především jako zdroj kvalitních bílkovin. Nás ale více zajímá obsah vápníku, jehož (s)potřeba roste se zvyšující se fyzickou zátěží. Jejich celkové množství se snažíme mít pod kontrolou, vyhýbáme se především slaným (z důvodu vysoké koncentrace soli) a tučným (z důvodu příliš vysokého obsahu energie) produktům.

Mozzarella buvolí

30 g (2 polévkové lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Je kvalitnější potravinou, než její příbuzný vyráběný z kravského mléka. Výhodou je nízký podíl soli a vyšší zastoupení bílkovin včetně vápníku.

Jogurt kravský bílý 3,5%

150 ml (2/3 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Typický zástupce fermentovaných výrobků, tedy zdroj probiotik a produktů jejich metabolismu.

Cottage

30 g (1 1/2 polévkové lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Další dobře dostupný zástupce kvalitních a současně rozumně stravitelných bílkovin s nízkým podílem soli.

Maso a ryby:

U sportovců je tato skupina potravin velmi protežovaná, a to z důvodu obsahu kvalitních bílkovin, dobře využitelné formy železa a vysoké koncentrace vitamínu B12. S Luckou jsme zvolili cestu vedoucí k minimalizaci množství masa v jídelníčku z důvodu jeho náročnější stravitelnosti a především prozánětlivého vlivu. Většinou preferuje ryby, z masa teplokrevných živočichů jsou základem masokostní vývary používané jako základ do polévek.

Losos filet bez kůže

100 g (1/3 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Pstruh

100 g (1/2 kusu)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Vývar hovězí

300 ml (1 1/8 šálku)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Koření a ochucovadla:

Tato skupina potravin zatraktivňuje chuť jídla, podporuje procesy trávení a v mnoha případech je i zdrojem antioxidačních látek. Má tedy nemalý smysl s nimi v kuchyni pracovat, nejlépe v širší paletě jejich zástupců.

Protlak rajčatový

20 g (2 polévkové lžíce)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Ideální náhrada ne příliš vhodného kečupu.

Sůl himalájská

1 g (1/8 čajové lžičky,3 špetky)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Je zajímavým zdrojem železa, s jehož deficitem se Lucka potýká. Tento minerál je sice přítomen v anorganické, tedy ne úplně optimálně využitelné formě, navíc v relativně malém podílu. I ten je ale důležitým dílkem do skládačky, kterou nechceme řešit jen navyšováním podílu masa a podpůrnou suplementací.

Pepř černý

0.5 g (1/3 čajové lžičky)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Obsahuje látky podporující trávení.

Kurkuma mletá

2 g (1 čajová lžička)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Vykazuje významné protizánětlivé účinky, je nutné ji ale kombinovat s pepřem.

Bujón zeleninový

11 g (1 1/2 čajové lžičky,1 kostka)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Ochucujeme jím vývary.

Kari

2.5 g (1/2 čajové lžičky)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Směs několika druhů koření se všemi výhodami, které na obecné rovině přináší.

Miso shiro

7 g (1 čajová lžička)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Jedno z nejdůležitějších ochucovadel vůbec. Směs vysoce hydrolyzovaných živin s perfektní využitelností. Používáme především do polévek, krátce před zápasem pak na doladění formy.

Droždí lahůdkové

2 g (1/2 čajové lžičky)

Energie kcal:

Energie kJ:

Bílkoviny:

Sacharidy:

Tuky:

Vláknina:

Sůl:

Úžasný zdroj specifické chuti a vitamínů B komplexu. Používá se pro dochucení pomazánek, polévek a omáček.

Jak už zaznělo, výčet potravin není kompletní, uvedli jsme přibližně 90 % z celkového spektra. Pokud si seznam prohlédnete důkladně, měli byste si všimnout, že nezmiňujeme žádné tuky a oleje. To je záměr, jelikož přípravu z důvodu potřeby zredukovat nemalý podíl tukové hmoty v krátkém období stavíme na nízkotukové koncepci. Tedy snaze vyhnout se potravinám s koncentrovaným obsahem tuků, kam patří oleje, máslo, sádlo aj. Dostatek tuků zajistíme především konzumací ořechů a semínek, menší podíl pak z živočišných potravin.
 

Co měla dnes Lucka k obědu?

Audio verze tohoto článku:

Zdroje:

[1]  ZOFapp

Sledujte Lucku na Facebooku  a  Instagramu

Lucie Sedláčková

Nenechte si ujít novinky od Lucky

Upozornění na každý nový článek Vám zašleme do e-mailu.