Košík

Kurzy ATAC

Články

Vstupte do světa lisovaných šťáv

Vstupte do světa lisovaných šťáv

Obecně vzato ovoce a zeleninu konzumujeme pro jejich chuť, poskytují zdroj rozpustné a nerozpustné vlákniny, dodají energii z pozice obsahu fruktózy…ale především jsou bezkonkurenčním zdrojem mikroživin. Tedy vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a fytochemických látek, které mají naprosto neodiskutovatelný vliv na fungování každé buňky v těle...

Moje nákupní zvyklosti

Moje nákupní zvyklosti

Jakmile se začne řešit jídelníček, většina lidí propadá panice, protože vidí dva nepřekonatelné problémy - kde sehnat kvalitní potraviny a kolik budou stát. Oba předsudky naštěstí vycházejí pouze ze základní neznalosti, jak funguje trh s potravinami.

Jsme produktem svého byznysu

Jsme produktem svého byznysu

Dnešní doba orientovaná na preferenci zdravého životního stylu je silně podporovaná epigenetickými výzkumy. Víme tak například, že za stav našeho zdraví je v převážné míře odpovědná naše vlastní ochota se o něj starat a rozvíjet jej: Správnou stravou, pohybovou aktivitou a proaktivní prací s emočním stresem.

Poslouchej hlas svého těla

Poslouchej hlas svého těla

Správně odpočívat a dát tak tělu i mysli prostor pro obnovu poškozených či vyčerpaných systémů je velmi důležitá věc, která hraničí spíše s uměním než vědou. V oblasti sportu toto platí dvojnásob, protože riziko přetrénování a z něj plynoucích nebezpečí vůči vlastnímu zdraví hrozí každému, kdo pečlivě nezvažuje vhodný poměr intenzity zátěže a správného odpočinku.

Obiloviny - (ne)štěstí dnešní doby

Obiloviny - (ne)štěstí dnešní doby

Základem stravy jsou obiloviny především proto, že obsahují ucelené spektrum živin (sacharidů, tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů…), navíc ve výhodných poměrech. Tedy takových, kdy je při dlouhodobé konzumaci těchto plodin a produktů z nich zajištěno stabilní fungování organismu. Na první pohled tedy žádný problém, i když…

Ucelený pohled na raw stravování

Ucelený pohled na raw stravování

Vitariánství je odnoží veganství, které se zaměřuje na konzumaci pouze a jenom tzv. „živých“ potravin. Tedy takových, které nejsou chemicky ani tepelně (většinou nad cca 40°C) upravené. Řečeno ještě jinak – vitariáni si zakládají na tom, aby jedli pouze syrovou stravu, resp. takovou, která obsahuje aktivní enzymy nezničené (nedenaturované) tepelně ani chemicky.

Jak úspěšně zhubnout

Jak úspěšně zhubnout

Redukce nadváhy je jeden z nejčastěji řešených problémů v oblasti zdravého životního stylu vůbec. V podstatě se ani není co divit. Kombinace toho, čím nás krmí potravinářský průmysl, a současně snaha naprosté většiny populace žít konformním způsobem života, dává naprosto nekompromisní výsledek v podobě potupného a nenápadného nárůstu tukových polštářů na těle.

Paleovegetariánství

Paleovegetariánství

V oblasti zdravého životního stylu jsou v dnešní době v centru zájmu nemalé části populace různé formy nízkosacharidových diet. Mezi nimi provokativně vyčnívá systém takzvaného paleostravování, což této problematiky neznalý člověk nejlépe pochopí pod označením „strava lovců a sběračů“.

Jak (ne)pochopit makrobiotiku aneb 5 nejčastějších problémů, na které naráží zájemci o ni v Česku

Jak (ne)pochopit makrobiotiku aneb 5 nejčastějších problémů, na které naráží zájemci o ni v Česku

Makrobiotika je filozofický směr, který je postaven na velmi jednoduché a dobře pochopitelné myšlence: Jeho autoři a propagátoři se snaží na svět nazírat především očima energetických tendencí, tedy jinu a jangu. Tyto dvě vzájemně protichůdné a současně propojené tendence jsou všudypřítomné, je možné je proto s úspěchem aplikovat i na systém stravování.

Ukaž mi, co jíš...

Ukaž mi, co jíš...

Přísloví „Jsme to, co jíme“ je v dnešní době víc než otřepané. Výchova v oblasti zdraví zaměřeného na prevenci pronikla už i do osnov základních škol. Každé dítě tak (teoreticky) ovládá základní pravidla racionálního stravování a ví, z čeho přibližně se strava skládá. Celý svět dnes řeší, co a jak jíst, aby to odpovídalo potřebám těla.

Naučte se vědomé práci s biopolem (aurou)

Naučte se vědomé práci s biopolem (aurou)

O existenci pole obklopujícího každý živý organismus měly ponětí všechny kultury v dochované historii. I přesto, že pojmenování tohoto jevu se u jednotlivých národů lišilo (dodnes zažitý a fakticky nejčastěji používaný pojem je aura), přístup k vědomé práci s tímto polem už tak odlišný nebyl.

Poznej sebe, poznáš druhé

Poznej sebe, poznáš druhé

Systém čtení řeči těla fascinoval lidstvo odjakživa. Je přirozenou vlastností lidského ega snažit se při mezilidské komunikaci proniknout do způsobu myšlení „protivníka“ a určit, zda jednotlivé projevy těla skutečně odpovídají tomu, co člověk říká či jak se svým chováním snaží sdělit svému okolí konkrétní věc. Na základě tohoto vznikala průběžně spousta různých systémů, které k tomuto poskytovaly klíče. A není možné říci, že by nefungovaly.

Tři tipy pro letní stravování

Tři tipy pro letní stravování

Lev Nikolajevič Tolstoj jednou pronesl památnou větu: „Člověk raději zhyne, než aby změnil svoje návyky.“ Jinými slovy, každý člověk je řízen emočními vzorci, které jej v životě vedou určitým směrem. Řečeno jinak, jsme ovládáni emocemi a z této pozice máme tendenci dělat neustále stejné věci. Změnit tyto vzory chování je technicky vzato velmi jednoduché, ale v žádném případě ne snadné. Dokonce je to pro naprostou většinu lidí z důvodu lenosti a neochoty vystoupit ze svojí zóny pohodlí natolik nepřekonatelný problém, že jim ani nedojde, do jakého průšvihu se vlastně řítí. A platí to na všech úrovních lidského konání – společenské, ekonomické, zdravotní…