Úvod / Co se u nás studuje / Ateroskleróza
Ateroskleróza je dlouhodobě probíhající onemocnění způsobené ukládáním tzv. aterogenních látek (lipidů, sacharidů, krevních buněk a vápníku) do stěny tepny. Postupem času dochází k pozvolnému uzavírání tepny, omezení její pružnosti a snižování průtoku krve (zvyšuje se tak mj. krevní tlak).
Tyto změny struktury cév jsou základem procesů, které vedou ke vzniku nejčastějších komplikací - ischemické choroby srdeční (ICHS), cévní mozkové příhody (CMP) nebo ischemické choroby dolních končetin (ICHDK):
1. Cévní mozková příhoda.
Často označovaná jako mrtvice, je důsledkem aterosklerózy. Z důvodu ucpané cévy se sníží přítok krve do části mozku a kvůli nedostatečnému přívodu kyslíku a živin dochází k jeho poškození. Jedná se o závažný problém, protože mozek (či jeho části) po několika málo minutách bez přívodu kyslíku přestávají fungovat.
2. Hluboká žilní trombóza.
Vzniká v žilách dolních končetin jako následek trombózy (vznikne krevní sraženina = trombus, která ucpe žílu). Většinou jsou postiženy hluboké žíly lýtek, méně často postihuje stehenní a pánevní žíly. Často bývá provázena zánětem (tromboflebitida).
3. Chronická porucha tepenného prokrvení končetiny.
Vzniká v dolních končetinách při ucpání cév (trombóza). Typickým příznakem je chůzí vyvolaná bolest, nejčastěji v lýtku, která po zastavení rychle odeznívá. Protože se končetina dostatečně neprokrvuje, je studená s obtížně hmatatelným pulsem. Tento stav je nejčastější u diabetiků a kuřáků.
Aterosklerotické pochody mohou probíhat v každém věku, dokonce i v prenatálním stadiu. Důležité je vědět, že:
- Probíhají postupně a pozvolna,
- Jsou provázené zánětem,
- Hlavní vliv má nedostatek pohybu, kouření a špatná koncepce stravy,
- Proces těchto změn máme možnost řídit úpravou životního stylu.
Koncepce stravy má přímý vliv na vznik a vývoj aterosklerotických pochodů. Mezi nejvýznamnější faktory patří:
1. Kvalita potravin.
Důležité je naučit se rozpoznávat rozdíl mezi přirozenými surovinami bez zbytečných technologických úprav a ultrazprocesovanými potravinami, které jsou buď ochuzeny o důležité složky, nebo naopak obohaceny o nežádoucí látky (sůl, aditiva, trans tuky, cukry).
2. Energetická bilance.
Vývoj aterosklerotických změn podporuje i příliš vysoký příjem energie.
3. Dostatek vlákniny.
Vláknina je zdrojem obživy pro probioticky se chovající mikroorganismy ve střevech. Střevní mikrobiota má vliv mimo jiné i na metabolismus cholesterolu, který se v případě jeho zvýšené oxidace ukládá do cév.
4. Zvýšený příjem antioxidantů.
Dostatečný příjem antioxidantů potlačuje oxidační aktivitu volných radikálů, které jsou součástí procesu ukládání plaků do stěn cév.
5. Kontrola kvality tuků.
Aterosklerotické pochody dlouhodobě podporuje vysoký příjem nasycených tuků, trans mastných kyselin a zvýšený podíl omega-6 vůči omega-3 tukům.
6. Snižování konzumace živočišných potravin.
Příliš vysoký podíl živočišných bílkovin a tuků v kombinaci s nedostatkem vlákniny a antioxidačních faktorů zvyšuje metabolickou zátěž, která podporuje aterosklerotické procesy.
Cílem úprav stravování ve vztahu k aterosklerotickým pochodům je dodržovat soubor pravidel, o kterých se v současné době prezentuje, že mají na tyto problémy vliv. Věnujeme se jim ve většině kurzů, nejvíce ale v Poradci pro výživu. Studenti se učí sestavovat takové stravovací plány, které odpovídají požadovaným kritériím včetně respektování pravidel protizánětlivé stravy. Důležitým pomocníkem je výuková aplikace ZOF, která umožňuje kontrolovat správnost všech nutričních parametrů a upozorňuje tak studenty na potenciální chyby.
Ing. Eva Kusová
Světu zdraví, fitness a wellness se věnuji již několik let. Své znalosti prohlubuji studiem jednotlivých výživových kurzů. Výživa ve sportu prostřednictvím kurzů Atac mě oslovila, jelikož se sportovní aktivity staly mým neodmyslitelným způsobem relaxace, odpočinku i profesní praxe. Jednou z nejdůležitějších dovedností Poradce pro výživu je schopnost přemýšlet komplexně v souvislostech vedoucími k vytyčeným cílům. Právě tuto způsobilost oceňuji na kurzu nejvíce. Děkuji Martinu Jelínkovi za jeho osobitý přístup a pohled na danou problematiku a jedinečný kurz v jeho podání.
Jan Pokorný
Po třiceti letech v bankovnictví jsem se rozhodl změnit obor a začít se více věnovat oblasti nutriční stravy zejména pro oblast sportu. Protože už jsem nechtěl studovat žádnou další vysokou školu, hledal jsem kurz, který nebude jen jakási "rychlokvaška", ale poskytne mi dostatečně široký základ pro tento nesmírně zajímavý obor. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci naprosto naplnil mé očekávání a maximálně vyhovoval požadavku získat široké základní znalosti v tomto oboru. Jednotlivé lekce jsou doplněny on-line poradnou, což přinášelo možnosti interakce s ostatními studenty a odpovědi na většinou praktické dotazy. Celková měsíční on-line shrnutí panem Jelínkem pomohla utřídit si pohled na ty nejdůležitější momenty i souvislosti. Měsíční testy pak poskytly zpětnou vazbu na průběžnou úroveň znalostí. Závěrečná seminární práce i test byly určitě dobrou prověrkou celkově získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patří k tomu nejlepšímu, co je v nabídce pro studium nutriční stravy, poskytuje skvělé základy v široké oblasti s následnou případnou možností budoucí specializace. Velké poděkování patří panu Jelínkovi a celému kolektivu, který se podílí na přípravě. Jsem rád, že jsem zvolil dobře!
Miluše Heryšerová
Jelikož jsem vystudovaný chemický technolog a zároveň se profesně věnuji notifikaci doplňků stravy, pak studování a posuzování jednotlivých složek v potravinách či doplňcích stravy je mi zábavou tak i denním chlebem. I když vím, proč jsou určité látky do jídla přidávány a jaké vlastnosti mu dávají, tak můj hlavní cíl byl se těmto složkám v jídle vyhýbat. Chtěla jsem však svou znalost rozšířit a pochopit, jak lidské tělo hospodaří s jednotlivými makro i mikro složkami a jaký to má na naše tělo dopad. Dlouho jsem tedy hledala rozšiřující vzdělání, které by mi pomohlo pochopit vztah mezi tím co jíme a lidským zdravím. Zároveň jsem chtěla být schopna sestavit vyrovnaný jídelníček pro lidi s individuálními požadavky. Jsem velmi ráda, že jsem se rozhodla absolvovat distanční kurz Poradce pro výživu a suplementaci, který mi přiblížil, jak jídlo vnímat z pohledu východní i západní kultury, a hlavně mi pomohl pochopit jak a proč obohatit svůj jídelníček o určité potraviny ve vztahu k lidským nemocem či potravinovým intolerancím. Chtěla bych moc poděkovat p. Jelínkovi, že vytvořil kurz, který naprosto splnil má očekávání, celou organizaci, náplň kurzu, přehlednost jednotlivých témat a moderního pojetí celého kurzu. Zároveň oceňuji možnost vyzkoušet si připravit jídelníčky v praxi pomocí ZOF hry. Určitě se chci i nadále vzdělávat v dalších tématech a pokračovat i v dalších kurzech vedených p. Jelínkem.