Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
Pokud bych měl dosáhnout optimalniho počtu bilkovin za den pomocí jen rostliných zdrojů, byly by lušteniny a obiloviny zastoupeny u sportovců vice, než jednou denně. Je pro pestrost je v pořadku, pokud si dám kombinaci lušteniny obiloviny i 3xdenně včetně jen quinoi, pohanky apod v porci?

Jak kombinovat ostatní zdroje např. semena a zeleninu?

Jak je třeba vnímat množství obilovin a luštěnin v jedné porci, pokud je limitni jedna AMK mělo by být např. u cile 100g porce rozděleno na 50g obiloviny a 50g luštěniny. Jaký poměr je pro praxi prijatelný?

Při ryze veganské stravě je to samozřejmě logická úvaha, v podstatě i jediná možná. V dané situaci ale musíte počítat s tím, že objem bílkovin za den by z důvodu zákona limitní aminokyseliny musel být podstatně větší, než v situaci smíšené stravy. Vzniká tak otázka, zda by sportovec byl vůbec schopen sníst tak velké množství jídla, protože na uváděné zdroje bílkovin je vázaný určitý objem sacharidů a vlákniny. To současně z antinutričních důvodů vede k nižší biologické využitelnosti a větší zátěži na trávení, z hlediska celkové efektivity se tak bez ohledu na poměry luštěnin a obilovin včetně zastoupení dalších rostlinných zdrojů bílkovin bavíme o vysoce nevýhodném postupu.
Celkovou bilanci můžete zlepšit používáním proteinových doplňků rostlinného původu, které jsou zbavené těchto zátěžových látek a jsou mnohem lépe stravitelné.

Témata:  Hubnutí   Bilkoviny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi