Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky
Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.
Témata: Zelené potraviny Bilkoviny Sója
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.