Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky

Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.

Témata:  Zelené potraviny   Bilkoviny   Sója 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi