Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobry den pane Jelínku,

rád bych se zeptal, jestli ke opravdu významný rozdíl mezi běžně kupovanými nebio vejci a vejci domácími. Jde mi vyloženě o obsah kvalitních bílkovin a ostatních tělu prospěšných látek.

Děkuji za odpověď

Rozdíl mezi nimi je, je třeba je vnímat na několika úrovních. Obsah bílkovin je plus mínus stejný, výraznější rozdíly jsou především u:
1. Obsahu mikroživin (vitamínů, minerálních látek a antioxidantů) - jejich množství se odvíjí od složení stravy slepic, kde v některých směrech mají navrch velkochovy (skrze krmné směsi fortifikované některými látkami), jindy naopak slepice z volného výběhu.
2. Obsahu některých mastných kyselin - nejčastěji se jedná o omega-3 tuky, kde i tady se jejich obsah ve vejcích mění s ohledem na podíl ALA ve stravě slepic (někdy může být cíleně navyšován lněnými semínky).
Ve výsledku tak není možné paušálně označit žádný způsob chovu za nutričně výhodnější, je to otázka přístupu konkrétního zemědělce.
Často se ale cituje rozdíl kvalitativní ve smyslu obsahu či naopak absence xenobiotik, kde obecně platí, že kvalitnější v tomto smyslu jsou vejce slepic z volného výběhu.

Témata:  Hubnutí   Bilkoviny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi