Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám dotaz na počet porcí, vztahující se k metabolickému typu. Mělo by to být tak, že jedinec, který má pomalejší metabolismus, déle tráví se vystačí např. se třemi porcemi a člověk, kterému metabolismus pracuje rychleji bude mít porcí 5? Nebo naopak se budeme snažit člověku s pomalým metabolismem zařadit více menších porcí, aby se metabolismus tzv. "nastartoval"?
Ještě naváži na můj předchozí dotaz v poradně - týká se bílkovin a týdenního stravovacího režimu. Pokud zařadím např. 2x týdně rybu, 1-2x týdně jiný druh masa, v ostatní dny, kdy maso v jídelníčku nebude (mluvím zde o všežravcích, protože vím, že to je otázka, která je pro ně často velmi důležitá -jak doplní bílkoviny bez masa?) je vždy nutné mít během dne nějaké luštěniny nebo např quinou? Nebo můžeme volit dny bez luštěnin i masa, pokud zde máme např. vejce nebo ořechy a semena nebo sýry...jde mi hlavně o komplexnost bílkovin.
Moc děkuji za všechny vaše odpovědi.

Úpravami stravování máme možnost manipulovat s chováním metabolismu, platí to i pro počty porcí v průběhu dne. Pokud je např. metabolismus jedince příliš pomalý, vyplatí se jej podpořit zařazením většího počtu porcí za den včetně snížení podílu tuků a úpravou poměru Ca:Mg a Ca:P, tyto možnosti prostě máme a je jen na nás, zda je využijeme.
Komplexnost bílkovin řešte primárně u specifických situací, které to vyžadují. Typickými příklady jsou veganské stravování případně vrcholoví sportovci, kde nároky na množství i kvalitu bílkovin ve srovnání s průměrnou populací výrazně rostou. Neznamená to, že za každou cenu musí každá porce s obsahem bílkovin vykazovat aminokyselinovou plnohodnotnost, cílem je pouze zvýšená pozornost a snaha upřená tímto směrem. Každý jídelníček by měl být především prakticky realizovatený, od toho vždy odvíjejte svoje úvahy při převádění teorie do praxe.

Témata:  Bilkoviny   Metabolismus   Luštěniny   Porce 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi