Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
jak je to u bílkovin při problémech s ledvinami, vzhledem k tomu, že jsou nejdůležitější makroživinou? Odstranit ze stravy je téměř nelze (asi to ani není žádoucí), v jakém množství by se tedy měly/neměly konzumovat?
Vždy záleží na tom, o jakou funkční poruchu se jedná. Na základě konkrétní diagnózy se pak upravuje (snižuje) příjem bílkovin, standardně na hodnoty kolem 0,6-0,8 g / 1 kg tělesné hmotnosti (přesné hodntoy ale určuje ošetřující lékař).
Témata: Bilkoviny
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.