Kurzy ATAC

Který kurz si vybrat?

Který kurz si vybrat?

Zcela určitě není možné, abych za kohokoli na tuto otázku odpovídal já. Každý máme svoji vlastní představu o tom, co se chceme naučit a za jakým cílem kráčíme. Následující myšlenky si nedělají manipulativní nárok na ovlivnění volby pevně rozhodnutého zájemce o studium, ale naopak bych jimi rád objasnil filozofii a strukturu systému studia u nás, což by mohlo pomoci některým váhajícím.

Mým dlouhodobým cílem je poskytovat vzdělávání v oblasti stravování. Lidskou bytost tvoří 3 části:

  1. Fyzické tělo,
  2. Hromada symbioticky spolupracujících mikroorganismů označovaných souhrnným pojmem „mikrobiota“,
  3. Mysl.

Každá tato část potřebuje pro své fungování výživu. Tělo a mikroorganismy požadují živiny, mysl informace a energie emocí. Chceme-li se vzdělávat v oblasti výživy tak, abychom se v reálném životě stravovali skutečně smysluplně a vedli sebe sami požadovaným směrem, je potřeba respektovat požadavky všech částí bytosti.

Moderní vědě se podařilo stravu rozpitvat do poslední molekuly, takže velmi dobře známe složení jednotlivých potravin a vliv dílčích složek na chování metabolismu. Přísun živin je nutný pro obnovu a budování tkání, řízení biochemických pochodů a samozřejmě tvorbu energie. Na základě těchto faktorů máme možnost měnit rychlost a kvalitu metabolických dějů.

Východní kultury a filozofie za dlouhá tisíciletí svého vývoje přišly na to, že potraviny mají schopnost ovlivňovat chování jak částí našeho těla, tak i celek jinými zajímavými způsoby. Cílenou volbou stravy můžeme zasáhnout do vnímání pocitů tepla a chladu v těle, uvolňovat či zpevňovat, vysušovat nebo zvlhčovat…

Toto celostní poznání umožní v nemalém rozsahu řídit chování těla potřebným způsobem, zdaleka ale nezahrnuje celý potenciál našich možností. V posledních letech se dere do popředí zájmu laické i odborné veřejnosti psychosomatika – vědní obor hledající vztahy mezi pochody probíhajícími v lidské mysli a fungováním fyzického těla. Tedy něco, s čím východní filozofie pracují jako s nedílnou součástí lidského bytí. Víme dnes, že moderní psychologie výživy začíná odhalovat skutečně zajímavé souvislosti mezi komunikací duše a těla, které se navenek projevují odlišným apetitem a vztahem k jídlu.

Základy všech těchto oblastí jsou předmětem kurzu Poradce pro výživu, jehož obsah včetně studijního systému neustále rozvíjíme. Cílem tohoto kurzu je soustředit na jednom místě ty nejdůležitější znalosti o výživě ve vztahu ke zdraví a naučit každého studenta vše převádět do praxe.
Kurz je možné studovat ve dvou variantách:

  1. Půlroční studium v rozsahu až 500 hodin (v on-line nebo distanční formě),
  2. Rekvalifikační kurz - s akreditací MŠMT, ale zato v mnohem kratším rozsahu.

     

Pro zájemce o výživu, kteří z jakýchkoli důvodů nechtějí investovat půl roku svého života do vzdělávání a současně mají potřebu cílit na specifická témata, postupně rozšiřujeme nabídku jednoměsíčních kurzů:
- Výživa ve sportu,
- Strava a imunitní systém,
- Low carb diety,
- Vše o hubnutí,,
- Vegetariánství a veganství v praxi,
- Makrobiotika v české kuchyni,
- Výživa dětí,
- Tajemství biologického věku,
- Průvodce výživou při diabetu.

I přesto, že se kurzem Poradce pro výživu prolíná problematika psychosomatiky, není možné se tady z časových důvodů pouštět do hlubších aspektů poznání lidské mysli. Dlouhá léta jsem váhal, jakým způsobem koncipovat toto téma tak, aby bylo co nejlépe „stravitelné“ pro širokou masu lidí. Vznikl jednoměsíční kurz Meditace pro začátečníky, na který obsahově navazuje víkendový pobytový seminář Síla myšlenky.

Studijní systém je propojen s výukovou aplikací ZOF, která slouží jako pomůcka pro převádění naučené teorie do praxe v podobě tvorby jídelníčků pro různé modelové situace.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Eva Kusová

Světu zdraví, fitness a wellness se věnuji již několik let. Své znalosti prohlubuji studiem jednotlivých výživových kurzů. Výživa ve sportu prostřednictvím kurzů Atac mě oslovila, jelikož se sportovní aktivity staly mým neodmyslitelným způsobem relaxace, odpočinku i profesní praxe. Jednou z nejdůležitějších dovedností Poradce pro výživu je schopnost přemýšlet komplexně v souvislostech vedoucími k vytyčeným cílům. Právě tuto způsobilost oceňuji na kurzu nejvíce. Děkuji Martinu Jelínkovi za jeho osobitý přístup a pohled na danou problematiku a jedinečný kurz v jeho podání.

Jaroslav Řeřábek

V životě jsem absolvoval celou řadu kurzů, seminářů a vždy to mělo co dělat s lepší kvalitou života. Kurz výživového poradce mě však zcela pohltil!;-) Každý pracovní den jsme dostávali půl roku nové a nové lekce plné informací o potravinách a jejich vlastnosteczh a použití. Bylo to pro mě něco naprosto nového, obsáhlého s plnou podporou v poradně na webu, ale i mailem či telefonem. Budu ještě pár týdnů všechny informace zažívat a zpracovávat (a že jich bylo!:-) Úplně nejvíc mě dostal fakt, že jsem si díky informacím v kurzu zlepšil cukrovku z 15 na 7 a to nejsem u konce! Bylo by výborné, kdyby se tyto informace a dostaly do škol a hezky poctivě, jako u pana Magistra Jelínka! Všem tento kurz vřele doporučuji, je to opravdu rozsáhlý přísun informací a rad!;-)

Eva Bartošová

Když jsem se stala vegankou, trochu jsem tápala v záplavě informací o stravě, které se na internetu hemží. Pro kurz jsem se tedy rozhodla proto, abych si tyto informace ujasnila a věděla, jak stravu koncipovat tak, aby mi nic nescházelo. Studium mě nadchlo natolik, že se možná nakonec opravdu stanu výživovým poradcem a budu pomáhat i druhým se orientovat ve světě zdravého stravování. Nahlédnutí do tajů ajurvédy a tradiční čínské medicíny mi ukázaly nový pohled na svět a možné oblasti dalšího zkoumání a studia. Největší výhodou pro mě bylo absolvování kurzu online, protože jsem pracovně na nějakou dobu v zahraničí. Tímto za kurz moc děkuji :-)