Úvod / Jak se u nás studuje / Který kurz si vybrat?

Zcela určitě není možné, abych za kohokoli na tuto otázku odpovídal já. Každý máme svoji vlastní představu o tom, co se chceme naučit a za jakým cílem kráčíme. Následující myšlenky si nedělají manipulativní nárok na ovlivnění volby pevně rozhodnutého zájemce o studium, ale naopak bych jimi rád objasnil filozofii a strukturu systému studia u nás, což by mohlo pomoci některým váhajícím.
Mým dlouhodobým cílem je poskytovat vzdělávání v oblasti stravování. Lidskou bytost tvoří 3 části:
Každá tato část potřebuje pro své fungování výživu. Tělo a mikroorganismy požadují živiny, mysl informace a energie emocí. Chceme-li se vzdělávat v oblasti výživy tak, abychom se v reálném životě stravovali skutečně smysluplně a vedli sebe sami požadovaným směrem, je potřeba respektovat požadavky všech částí bytosti.
Moderní vědě se podařilo stravu rozpitvat do poslední molekuly, takže velmi dobře známe složení jednotlivých potravin a vliv dílčích složek na chování metabolismu. Přísun živin je nutný pro obnovu a budování tkání, řízení biochemických pochodů a samozřejmě tvorbu energie. Na základě těchto faktorů máme možnost měnit rychlost a kvalitu metabolických dějů.
Východní kultury a filozofie za dlouhá tisíciletí svého vývoje přišly na to, že potraviny mají schopnost ovlivňovat chování jak částí našeho těla, tak i celek jinými zajímavými způsoby. Cílenou volbou stravy můžeme zasáhnout do vnímání pocitů tepla a chladu v těle, uvolňovat či zpevňovat, vysušovat nebo zvlhčovat…
Toto celostní poznání umožní v nemalém rozsahu řídit chování těla potřebným způsobem, zdaleka ale nezahrnuje celý potenciál našich možností. V posledních letech se dere do popředí zájmu laické i odborné veřejnosti psychosomatika – vědní obor hledající vztahy mezi pochody probíhajícími v lidské mysli a fungováním fyzického těla. Tedy něco, s čím východní filozofie pracují jako s nedílnou součástí lidského bytí. Víme dnes, že moderní psychologie výživy začíná odhalovat skutečně zajímavé souvislosti mezi komunikací duše a těla, které se navenek projevují odlišným apetitem a vztahem k jídlu.
Základy všech těchto oblastí jsou předmětem kurzu Poradce pro výživu, jehož obsah včetně studijního systému neustále rozvíjíme. Cílem tohoto kurzu je soustředit na jednom místě ty nejdůležitější znalosti o výživě ve vztahu ke zdraví a naučit každého studenta vše převádět do praxe.
Kurz je možné studovat ve dvou variantách:
Pro zájemce o výživu, kteří z jakýchkoli důvodů nechtějí investovat půl roku svého života do vzdělávání a současně mají potřebu cílit na specifická témata, postupně rozšiřujeme nabídku jednoměsíčních kurzů:
- Výživa ve sportu,
- Strava a imunitní systém,
- Low carb diety,
- Vše o hubnutí,,
- Vegetariánství a veganství v praxi,
- Makrobiotika v české kuchyni,
- Výživa dětí,
- Tajemství biologického věku,
- Průvodce výživou při diabetu.
I přesto, že se kurzem Poradce pro výživu prolíná problematika psychosomatiky, není možné se tady z časových důvodů pouštět do hlubších aspektů poznání lidské mysli. Dlouhá léta jsem váhal, jakým způsobem koncipovat toto téma tak, aby bylo co nejlépe „stravitelné“ pro širokou masu lidí. Vznikl jednoměsíční kurz Meditace pro začátečníky, na který obsahově navazuje víkendový pobytový seminář Síla myšlenky.
Studijní systém je propojen s výukovou aplikací ZOF, která slouží jako pomůcka pro převádění naučené teorie do praxe v podobě tvorby jídelníčků pro různé modelové situace.
Mgr. Martin Jelínek
Anna Brázdilová
Už mnoho let pracuji jako poradce změny životního stylu a najednou jsem měla nutkání absolvovat kurz výživového poradce, abych se dozvěděla co se dnes učí na takových kurzech. Při hledání uceleného pohledu na výživu jsem narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutí bylo jasné. Mnoho věcí pro mě bylo nových a velmi přínosných a zároveň v mnoha věcech jsem si potvrdila správnost své cesty přistupovat ke každému klientovi individuálně, protože každý z nás je jedinečný a výjimečný a neexistuje univerzální návod na stravování, který vyhovuje všem. Práce pana Jelínka je pro mě velkou inspirací a jeho kurzy a semináře mohu jen doporučit, aby se šířila myšlenka z mého pohledu vzdělanosti ve výživě, sebepoznání a zároveň zapojení zdravého tzv. selského rozumu. Děkuji za obohacení.
Pavla Vičarová
Po narození syna jsem se začala více zajímat o zdravý životní styl, především o výživu dětí. Dostala jsem doporučení na kurzy ATAC, zaujala mě možnost on-line studia. Absolvovala jsem kurz Výživa dětí, který mě tak nadchl, že jsem se rozhodla ještě pro Poradce pro výživu a suplementaci. Líbí se mi komplexní pohled na stravování – z pohledu západní medicíny i principů tradiční čínské medicíny a ajurvédy. Rozhodla jsem se otevřít si na rodičovské dovolené studio zabývající se zdravým životním stylem v Prostějově. Kurzy Mgr. Martina Jelínka určitě doporučuji, ráda bych absolvovala i další.
Lucie Klusová
Vůbec jsem si neuměla představit, co obnáší distanční forma studia. To co však nastalo, předčilo všechny moje představy. Nejdřív jsem si myslela, že to nemůžu zvládnout, každý den dělat myšlenkové mapy, každý měsíc test, ale postupem času jsem si zvykla a studium se stalo součástí každého dne. Jelikož lekce jsou prezentovány takovou formou, aby je každý pochopil, bylo radost se každý den dozvědět něco nového. Hodně z nových informací jsem ihned začala používat ve své práci, takže mi zůstaly v paměti a hlavně jsem si všechno hned ověřila v praxi a viděla, co a jak funguje. Na každé měsíční setkání jsem se moc těšila a bylo pro mě velkým přínosem. Vždy se sešla parta skvělých lidí, a forma, kterou každoměsíční setkání byla vedena, mi naprosto vyhovovala. Žádné zbytečné informace, všechno srozumitelné a jasné. Byla jsem z přístupu pana Jelínka naprosto nadšená, nesetkala jsem se s člověkem, který by tolik věděl o svém oboru a uměl to tak podat ostatním. Moc se mi líbilo, že chce ostatním pomoct a netají žádné informace ani know-how, ale opravdu mu jde o to, aby se lidi o sebe líp starali a měli sami sebe rádi. Navíc jsme v rodině začali jíst lépe a já jsem během kurzu zhubla 4 kg, aniž bych o to usilovala. Pouhou změnou jídelníčku :-)