Úvod / Jak se u nás studuje / Který kurz si vybrat?

Zcela určitě není možné, abych za kohokoli na tuto otázku odpovídal já. Každý máme svoji vlastní představu o tom, co se chceme naučit a za jakým cílem kráčíme. Následující myšlenky si nedělají manipulativní nárok na ovlivnění volby pevně rozhodnutého zájemce o studium, ale naopak bych jimi rád objasnil filozofii a strukturu systému studia u nás, což by mohlo pomoci některým váhajícím.
Mým dlouhodobým cílem je poskytovat vzdělávání v oblasti stravování. Lidskou bytost tvoří 3 části:
Každá tato část potřebuje pro své fungování výživu. Tělo a mikroorganismy požadují živiny, mysl informace a energie emocí. Chceme-li se vzdělávat v oblasti výživy tak, abychom se v reálném životě stravovali skutečně smysluplně a vedli sebe sami požadovaným směrem, je potřeba respektovat požadavky všech částí bytosti.
Moderní vědě se podařilo stravu rozpitvat do poslední molekuly, takže velmi dobře známe složení jednotlivých potravin a vliv dílčích složek na chování metabolismu. Přísun živin je nutný pro obnovu a budování tkání, řízení biochemických pochodů a samozřejmě tvorbu energie. Na základě těchto faktorů máme možnost měnit rychlost a kvalitu metabolických dějů.
Východní kultury a filozofie za dlouhá tisíciletí svého vývoje přišly na to, že potraviny mají schopnost ovlivňovat chování jak částí našeho těla, tak i celek jinými zajímavými způsoby. Cílenou volbou stravy můžeme zasáhnout do vnímání pocitů tepla a chladu v těle, uvolňovat či zpevňovat, vysušovat nebo zvlhčovat…
Toto celostní poznání umožní v nemalém rozsahu řídit chování těla potřebným způsobem, zdaleka ale nezahrnuje celý potenciál našich možností. V posledních letech se dere do popředí zájmu laické i odborné veřejnosti psychosomatika – vědní obor hledající vztahy mezi pochody probíhajícími v lidské mysli a fungováním fyzického těla. Tedy něco, s čím východní filozofie pracují jako s nedílnou součástí lidského bytí. Víme dnes, že moderní psychologie výživy začíná odhalovat skutečně zajímavé souvislosti mezi komunikací duše a těla, které se navenek projevují odlišným apetitem a vztahem k jídlu.
Základy všech těchto oblastí jsou předmětem kurzu Poradce pro výživu, jehož obsah včetně studijního systému neustále rozvíjíme. Cílem tohoto kurzu je soustředit na jednom místě ty nejdůležitější znalosti o výživě ve vztahu ke zdraví a naučit každého studenta vše převádět do praxe.
Kurz je možné studovat ve dvou variantách:
Pro zájemce o výživu, kteří z jakýchkoli důvodů nechtějí investovat půl roku svého života do vzdělávání a současně mají potřebu cílit na specifická témata, postupně rozšiřujeme nabídku jednoměsíčních kurzů:
- Výživa ve sportu,
- Strava a imunitní systém,
- Low carb diety,
- Vše o hubnutí,,
- Vegetariánství a veganství v praxi,
- Makrobiotika v české kuchyni,
- Výživa dětí,
- Tajemství biologického věku,
- Průvodce výživou při diabetu.
I přesto, že se kurzem Poradce pro výživu prolíná problematika psychosomatiky, není možné se tady z časových důvodů pouštět do hlubších aspektů poznání lidské mysli. Dlouhá léta jsem váhal, jakým způsobem koncipovat toto téma tak, aby bylo co nejlépe „stravitelné“ pro širokou masu lidí. Vznikl jednoměsíční kurz Meditace pro začátečníky, na který obsahově navazuje víkendový pobytový seminář Síla myšlenky.
Studijní systém je propojen s výukovou aplikací ZOF, která slouží jako pomůcka pro převádění naučené teorie do praxe v podobě tvorby jídelníčků pro různé modelové situace.
Mgr. Martin Jelínek
Anna Brázdilová
Už mnoho let pracuji jako poradce změny životního stylu a najednou jsem měla nutkání absolvovat kurz výživového poradce, abych se dozvěděla co se dnes učí na takových kurzech. Při hledání uceleného pohledu na výživu jsem narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutí bylo jasné. Mnoho věcí pro mě bylo nových a velmi přínosných a zároveň v mnoha věcech jsem si potvrdila správnost své cesty přistupovat ke každému klientovi individuálně, protože každý z nás je jedinečný a výjimečný a neexistuje univerzální návod na stravování, který vyhovuje všem. Práce pana Jelínka je pro mě velkou inspirací a jeho kurzy a semináře mohu jen doporučit, aby se šířila myšlenka z mého pohledu vzdělanosti ve výživě, sebepoznání a zároveň zapojení zdravého tzv. selského rozumu. Děkuji za obohacení.
Dominika Hostinská
O výživě jsem již před kurzem měla spoustu informací a aktivně jsem se danému tématu věnovala. Nicméně kurz Výživy a suplementace mi ukázal, že je stále kde se zdokonalovat a že budou vždy informace, které ještě neznáme. Myslím si, že toto platí v každém oboru a ve výživě pak dvojnásob. Jedním slovem byl pro mě kurz skvělý. Pokud hledáte kurz, ze kterého si chcete skutečně něco odnést a naučit se, tak tu jste správně. Na kurzu se mi nejvíc líbil jeho celostní pohled na výživu a zdraví. Nic nekritizuje. Nic nevyzdvihuje. Předkládá objektivní fakta a na výživu poukazuje z různých úhlů pohledů a výživových směrů. Do toho všeho je celý kurz protkán skutečnou praxí sestavováním jídelníčků ve výukové aplikaci ZOF, která vás skvěle připraví na následnou práci s reálnými klienty. Pokud bych se mohla rozhodovat znovu, neváhala bych a vybrala bych znovu tento kurz. Děkuju za skvělou zkušenost a spoustu nových informací. Věřím, že je již brzy uplatním ve své praxi.
Mgr. Pavlína Knittlová
Děkuji Mgr. Martinu Jelínkovi za ucelený pohled na stravování a výživu jedince. Naučil nás přistupovat ke klientům maximálně komplexně - a to jediné funguje dlouhodobě. Díky.