Kurzy ATAC

Úvod / Jak se u nás studuje / Který kurz si vybrat?

Který kurz si vybrat?

Který kurz si vybrat?

Zcela určitě není možné, abych za kohokoli na tuto otázku odpovídal já. Každý máme svoji vlastní představu o tom, co se chceme naučit a za jakým cílem kráčíme. Následující myšlenky si nedělají manipulativní nárok na ovlivnění volby pevně rozhodnutého zájemce o studium, ale naopak bych jimi rád objasnil filozofii a strukturu systému studia u nás, což by mohlo pomoci některým váhajícím.

Mým dlouhodobým cílem je poskytovat vzdělávání v oblasti stravování. Lidskou bytost tvoří 3 části:

  1. Fyzické tělo,
  2. Hromada symbioticky spolupracujících mikroorganismů označovaných souhrnným pojmem „mikrobiota“,
  3. Mysl.

Každá tato část potřebuje pro své fungování výživu. Tělo a mikroorganismy požadují živiny, mysl informace a energie emocí. Chceme-li se vzdělávat v oblasti výživy tak, abychom se v reálném životě stravovali skutečně smysluplně a vedli sebe sami požadovaným směrem, je potřeba respektovat požadavky všech částí bytosti.

Moderní vědě se podařilo stravu rozpitvat do poslední molekuly, takže velmi dobře známe složení jednotlivých potravin a vliv dílčích složek na chování metabolismu. Přísun živin je nutný pro obnovu a budování tkání, řízení biochemických pochodů a samozřejmě tvorbu energie. Na základě těchto faktorů máme možnost měnit rychlost a kvalitu metabolických dějů.

Východní kultury a filozofie za dlouhá tisíciletí svého vývoje přišly na to, že potraviny mají schopnost ovlivňovat chování jak částí našeho těla, tak i celek jinými zajímavými způsoby. Cílenou volbou stravy můžeme zasáhnout do vnímání pocitů tepla a chladu v těle, uvolňovat či zpevňovat, vysušovat nebo zvlhčovat…

Toto celostní poznání umožní v nemalém rozsahu řídit chování těla potřebným způsobem, zdaleka ale nezahrnuje celý potenciál našich možností. V posledních letech se dere do popředí zájmu laické i odborné veřejnosti psychosomatika – vědní obor hledající vztahy mezi pochody probíhajícími v lidské mysli a fungováním fyzického těla. Tedy něco, s čím východní filozofie pracují jako s nedílnou součástí lidského bytí. Víme dnes, že moderní psychologie výživy začíná odhalovat skutečně zajímavé souvislosti mezi komunikací duše a těla, které se navenek projevují odlišným apetitem a vztahem k jídlu.

Základy všech těchto oblastí jsou předmětem kurzu Poradce pro výživu, jehož obsah včetně studijního systému neustále rozvíjíme. Cílem tohoto kurzu je soustředit na jednom místě ty nejdůležitější znalosti o výživě ve vztahu ke zdraví a naučit každého studenta vše převádět do praxe.
Kurz je možné studovat ve dvou variantách:

  1. Půlroční studium v rozsahu až 500 hodin (v on-line nebo distanční formě),
  2. Rekvalifikační kurz - s akreditací MŠMT, ale zato v mnohem kratším rozsahu.

     

Pro zájemce o výživu, kteří z jakýchkoli důvodů nechtějí investovat půl roku svého života do vzdělávání a současně mají potřebu cílit na specifická témata, postupně rozšiřujeme nabídku jednoměsíčních kurzů:
- Výživa ve sportu,
- Strava a imunitní systém,
- Low carb diety,
- Vše o hubnutí,,
- Vegetariánství a veganství v praxi,
- Makrobiotika v české kuchyni,
- Výživa dětí,
- Tajemství biologického věku,
- Průvodce výživou při diabetu.

I přesto, že se kurzem Poradce pro výživu prolíná problematika psychosomatiky, není možné se tady z časových důvodů pouštět do hlubších aspektů poznání lidské mysli. Dlouhá léta jsem váhal, jakým způsobem koncipovat toto téma tak, aby bylo co nejlépe „stravitelné“ pro širokou masu lidí. Vznikl jednoměsíční kurz Meditace pro začátečníky, na který obsahově navazuje víkendový pobytový seminář Síla myšlenky.

Studijní systém je propojen s výukovou aplikací ZOF, která slouží jako pomůcka pro převádění naučené teorie do praxe v podobě tvorby jídelníčků pro různé modelové situace.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Monika Jeglová

Tento kurz byl pro mě na začátku dost náročný - opět se dostat do stavu přijímat více informací, znovu se naučit učit a jelikož jsem úplný laik, tak to pro mě často nebylo jednoduché. U některých jídelníčků jsem skutečně ztrácela nervy a notebook chtěla doslova vyhodit z okna :), ale postupem času jsem byla jako "závislá". Hltala jsem každé slovo, těšila jsem se na to, že si uvařím kafíčko a sednu k výukovým textům. Postupně se i sestavování jídelníčků stávalo jednodušším. Kurz se mnou strávil posledního půl roku (dokonce na dovolených, pláži, cestách) a fakt je, že mi bude chybět. Je neskutečné, jak byo studium pojaté - kompletně ze všech směrů a pohledů! Líbilo se mi, že nekladete úplný důraz na to "drtit" všechny definice nazpaměť (zvlášť v současné době, kdy si člověk může najít vše postupně na netu - samozřejmě ne takhle komplexně, nechci to vůbec srovnávat), ale důraz byl kladen na to osvojit si učivo hlavně v praxi. Důležité pro mě bylo také uvědomit si a najít svoji vlastní cestu tím, že jste nám neurčil jen jedem směr, ale dal různé pohledy. Takže za mě velké DÍKY!

Ing. Lenka Podjuklová

Chtěla bych touto cestou poděkovat za získané kvalitní vědomosti o výživě. Celý život mě lákalo vědět něco víc o výživě a zdravém životním stylu. Dlouho jsem hledala kurz, který by měl celostní pohled na výživu zdravý životní styl. Spousta kurzů je krátkých a nejsou komplexní. Tento kurz je sice náročnější , ale zato kvalitní a velmi přínosný. Líbí se mi, že tam je zakomponován i východní pohled na výživu a zdraví člověka, jako je čínská medicína a ayurvéda, o kterou se již dlouhou dobu zajímám. Určitě to nebude poslední kurz, který jsem v ATAC absolvovala. Kurz jsem hlavně dělala pro sebe, jelikož mám RA a chtěla jsem si taky trochu pomoci sama aspoň změnou jídelníčku, když už doktoři nedokážou pomoci . Moc děkuji panu Martinu Jelínkovi, který dokázal vždy bleskurychle odpovědět na dotazy. Tento kurz doporučuji každému, komu není zdraví lhostejné.

MUDr. Marie Lukaščuková

Myslím, že část z nás, včetně mě, má v sobě lehký fanatismus :-) a při čtení jsem se až trochu styděla...já měla důvodů k přechodu k bezmasému stravování více, jednak maso nikdy nebyl úplně můj šálek čaje, a vzhledem k mým životním cestám jsem se dostala do oblasti útulků, azylů a zjistila více o životních podmínkách zvířat, a tehdy bylo již jisté, že maso jíst nebudu vůbec. Vejce mi stejně jako maso nechybí, jen ty mléčné výrobky, především sýry, protože u ostatních jsem našla pro mne vyhovující alternativy, mi chybí a s jejich odbouráním stále bojuji... Naštěstí, čím jsem starší, tím jsem aspoň trochu trpělivější i sama se sebou. Učím se přijímat to, kdo jsem a že se sebou bojovat nemá moc smysl a také vím, že když něco chci, tak to dostanu. Tedy vím, že jednoho dne najdu správnou cestu sama pro sebe, jak zcela odbourat živočišné výrobky, protože jejich konzumace nesouzní s tím, jak bych si přála, aby svět vypadal. Jako lékař, navíc pohybující se v interních oborech, jsem měla představu, co je asi tak správné, i když musím uznat, že opravdu velmi povrchovou. Tento kurz mi pomohl pořádně pochopit principy. Celoživotně bojuji s leností především v oblasti vaření, vymýšlení, co budu jíst i se samotnou přípravou jídla...to mne velmi během dne obtěžuje a ubírá čas od ostatních, pro mne důležitějších aktivit, což se jistě ukázalo na tvorbě mých úkolů a svých nedostatků jsem si vědoma, stejně jako jsem si vědoma, že toto je velmi hloupý přístup, protože opravdu jsme to, co jíme a dlouhodobě se šidit zrovna v této oblasti je asi to nejhloupější, co může člověk udělat...ale sama se musím pochválit, protože jsem začala aspoň trochu více přemýšlet nad tím, co přes den sním, protože kromě práce lékaře mám mnoho aktivit a potřebuji být nejen zdravá, ale také plná energie, abych vše s přehledem zvládala. A jsem přesvědčena, že tento kurz mi v této cestě velmi pomůže.