Košík

Kurzy ATAC

Zpět na kurzy

Makrobiotika v české kuchyni

Filozofie Makrobiotiky je postavena na velmi jednoduchých principech, které skvěle fungují. Bohužel její dodržování v našich podmínkách nepřináší stejné úspěchy, jako je tomu u asijských populací, kde vznikla. Přitom stačí několik málo úprav, které z makrobiotiky udělají výživový směr, který povede k rovnováze tělo i mysl člověka v našich končinách.

Makrobiotika v české kuchyni

Jedno přísloví praví „V jednoduchosti je krása“. A skvěle se hodí právě k makrobiotice, jejíž principy jsou skutečně jednoduché a všeobecně platné. Dodržovat je v praxi ale nebývá snadné. Přináší úskalí v podobě faktu, že tato filozofie vznikla v Japonsku a její principy vychází ze způsobu myšlení a vnímání světa typického právě pro asijskou populaci.

Základní pravidla makrobiotiky jsou jasná a transparentní, postavená na logických argumentech. Její propagátoři tvrdí, že tento filozoficko-výživový směr, jehož hlavním cílem je rovnováha, je mimo jiné i cestou k prevenci a léčbě většiny chorob, které nás trápí.

Otázkou zůstává, jak je možné, že tolik lidí, kteří makrobiotiku vyzkoušeli, si svoje zdraví více poškodili, než posunuli k rovnováze?

Důvodů je hned několik:

  • Striktní dodržování pravidel.
    Jakýkoli extrém není zdravý, vždy odvádí tělo i mysl od rovnováhy.
  • Nepochopení této filozofie.
    Vybíráme si z celku pouze ty věci, které aktuálně vyhovují. Aby cokoli fungovalo, musí to být vnímáno jako celek, dílčí změny nikdy „zázrak“ nezpůsobí.
  • Špatná volba potravin.
    Ortodoxní makrobiotika používá potraviny typické především pro Japonsko. Jakákoli snaha jít touto cestou v našich středoevropských podmínkách způsobí v metabolismu „zmatky“, které nás odvádí od homeostázy.
  • Neschopnost správným způsobem aplikovat pojmy jin a jang do běžného života.
    Asiaté mají z důvodu odlišného kulturního i historického vývoje odlišný přístup k vnímání věcí, které jsou nedílnou součástí našeho života. Používají k tomu pojmy, které se velmi obtížně překládají do jiných jazyků. Jejich holistický pohled tak v západním světě bývá špatně interpretován, z čehož pak vznikají nedorozumění. Jakmile se od samotného počátku vydáme u makrobiotiky špatným směrem, nikdy nemůžeme dosáhnout jejího naplnění.

Co se v kurzu naučíte?

  • Jednoduchá pravidla makrobiotické filozofie.
  • Jaké potraviny by měly tvořit základ stravování v „české makrobiotice“.
  • Zjistíte, že příprava makrobiotických pokrmů není drahá, ani časově náročná.
  • V čem se liší „pásmo zdraví“ v makrobiotice a námi definovaná „Zóna Optimálního Fungování“.
  • Jak si „bezpečně“ dopřát i potraviny, které ortodoxní makrobiotika odsuzuje.
  • Způsob, jak makrobiotika určuje metabolický profil člověka.
  • Jak snadno navést organismus k rovnováze v oblasti těla i mysli.
  • Návod, jak makrobiotiku bezpečně aplikovat u dětí.
  • Jak tuto filozofii správně použít pro prevenci vzniku různých chorob.
  • Holistický pohled na léčbu různých chorob.

Jak kurz probíhá?

Každodenní on-line výuka je rozdělena do 35 dnů. Součástí kurzu jsou textové lekce, cvičné testy a videokomentáře autora a lektora kurzu Martina Jelínka k vybraným tématům.

Studenti mají přístup k on-line poradně, ve které lektor průběžně odpovídá na všechny dotazy.

Kurz je zakončen testem, na základě kterého účastníci obdrží certifikát.

V průběhu celého kurzu mají studenti možnost „prakticky“ prohlubovat celou teorii na elektronické hře ZOF, kde na základě jednotlivých studijních témat vytváří různé formy stravovacích režimů.

Studium není časově náročné, běžně jej zvládnete při běžném denním režimu. Hlavní důraz je kladen na pochopení principů makrobiotiky a její aplikace do reálného života pomocí elektronické hry ZOF.

Vyzkoušejte si demo verzi naší hry ZOF

Obsah kurzu

  • Filozofie makrobiotiky
  • Vysvětlení principů jin a jang
  • Vhodné a nevodné potraviny dle principů makrobiotiky
  • Specifika makrobiotické kuchyně
  • Pásmo zdraví vs. Zóna Optimálního Fungování
  • Složení potravin z pohledu energetických tendencí a západní vědy
  • Způsoby přípravy potravin
  • Volba vhodných potravin pro „českou“ makrobiotiku
  • Určení metabolického typu z pohledu makrobiotiky
  • Řešení zdravotních problémů pomocí makrobiotických principů

Přečtěte si rozhovor s Martinem Jelínkem na téma „Makrobiotická strava“ otištěném v časopise Zrnění.

Lektor kurzu
Martin Jelínek

Certifikovaný výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Podílí se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem webu Skolazdravehovareni.cz.

Dosud absolvoval více než 3 000 přednášek, mezi jeho klienty patří řada českých olympioniků.

Víte, že...

  • Makrobiotická filozofie vychází z principů Tradiční čínské medicíny? Její zakladatelé zjednodušili vnímání problematiky vztahu stravy a zdraví na tu nejjednodušší možnou úroveň tak, aby byla pochopitelná a použitelná pro každého.
  • Dodržování ortodoxních pravidel makrobiotiky nese riziko nedostatku některých živin (železa, některých antioxidantů, bílkovin)? Často tak vznikají různé zdravotní komplikace, které jsou pouhým vyústěním nepochopení této úžasně jednoduché filozofie.
  • Makrobiotika je vhodná i pro děti? Je pouze potřeba více dbát na přísun některých živin, u jejichž deficitu hrozí riziko poruchy vývoje dítěte.
  • Jedním z hlavních principů makrobiotické kuchařky je tepelná úprava pokrmů? V podstatě se jedná o pravý opak toho, co hlásá dnes módní vlna RAW stravování.

Více informací o formě a způsobu studia u nás:

Vložte svůj e-mail a my Vás upozorníme na konání dalšího turnusu tohoto kurzu:

Cena včetně DPH:

2 900 Kč (114 €)

Termín zahájení:

6. listopadu 2017 Více

Typ:On-line kurz
Rozsah kurzu:35 dnů

V ceně získáte:

1 / 35 dnů intenzívního každodenního studia.

2 / Studijní pomůcku v podobě elektronické hry ZOF.

3 / Pravidelné telefonické a e-mailové konzultace s lektorem.

4 / Certifikát o absolvování kurzu.

Proč zvolit kurz Martina Jelínka?

  • Komplexní pohled na problematiku makrobiotiky – teorie podložená praxí.
  • Naučíte se uvést tělo i mysl do rovnováhy.
  • Unikátní metoda výuky – používáme elektronickou hru ZOF, ve které pomocí modelů potravin vytváříte jednotlivé návrhy stravovacích režimů.
  • Za jeden měsíc nenáročného studia usnadněného hrou ZOF dostanete komplexní informace o tom, jak úspěšně pracovat s makrobiotikou.

Přihláška do kurzu:

Vyplňujte všechny údaje s diakritikou. Údaje slouží k vystavení faktury a certifikátu (je-li součástí kurzu).
V případě dotazů si projděte sekci nejčastější dotazy, nebo nás kontaktujte.

Makrobiotika v české kuchyni

       Počet účastníků:       

Cena vč. DPH: 2 900 Kč (114 €)