Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).

Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:

  • Bolestmi hlavy a kloubů,
  • Chronickou infekcí,
  • Zápachem z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Trávicími problémy (říhání, nadýmání, průjmy, zácpy),
  • Svěděním kůže,
  • Tvorbou puchýřků a akné,
  • Plísňovým onemocněním kůže a nehtů,
  • Pálením, svěděním a slzením očí,
  • Přecitlivělostí na světlo,
  • Poruchami menstruace,
  • Záněty močopohlavního ústrojí.

Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.

Vliv stravy na kandidózu

Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:

- Zvýšení příjmu prebiotik,

- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),

- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.

Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:

1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).

2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:

Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).

Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.

Česnekcibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).

Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).

Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.

Lněná chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.

Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.

- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.

Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:

  • extrakt z grepových jader,
  • produkty z česneku,
  • produkty s echinaceou.

Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Veronika Vachovcová

Chci Vám mockrát poděkovat za možnost absolvovat kurz „Poradce pro výživu“. Mým cílem bylo především proniknout do  problematiky stravování z důvodu toho, že se stravuji víceméně vegansky, a chtěla jsem mít můj jídelníček pod kontrolou. Jak píšete, alternativní způsoby stravování vyžadují určitou znalost. Kurz mi velmi pomohl, ujasnil mi spoustu věcí a nastartoval mojí další zvídavost. Hodnotím ho velmi kladně. Líbilo se mi provázání látky s myšlenkovými mapami i tvorba jídelníčků - bylo to velmi kreativní. Navíc jste byli vždycky přívětiví, to se cenní. V nabídce máte i další zajímavé kurzy, takže se budu těšit na nějaký další seminář.

Slávka Čabalová

Pár mesiacov pred tým, ako som sa rozhodla absolvovať tento kurz, som skúmala po možnostiach na Slovensku aj v Čechách. Väčšinou to boli kurzy,ktoré trvali 3-5 dní. Ale ja som chcela niečo komplexnejšie, čo by mi naozaj dalo viacero pohľadov na výživu ako takú. Som veľmi spokojná s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Aj ako absolvent sa viem poradiť v poradni pre absolventov, navyše sa môžem vzdelávať ďalej. Spôsob, ako p. Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí, je výnimočný. Verím,že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu(Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať aj osobne.

Ing. Markéta Bartoňová

Výživa mi není lhostejná již delší dobu. Vše se umocnilo narozením prvního syna a nyní, nedávno i druhého. Informace o tom, jaká potrava je pro naše tělo vhodná, jsem získávala porůznu. Až konečně kurzem Poradce pro výživu a suplementaci pod vedením profesionála pana Jelínka vše dostalo ten správný rozměr. Získala jsem poměrně detailní a ucelené informace o důležitých potravinách a doplňcích výživy a jejich funkcích v našem organismu. Forma studia pomocí tvorby myšlenkových map byla velmi zajímavá a přitom nenásilná. Nicméně vyžadovala aktivní přístup i disciplinovanost. Nabyté vědomosti jsem již během kurzu uváděla do praxe ve vlastní rodině. Čas ukáže, kam až mne absolvování tolik inspirujícího kurzu zavede! :-)