Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).

Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:

  • Bolestmi hlavy a kloubů,
  • Chronickou infekcí,
  • Zápachem z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Trávicími problémy (říhání, nadýmání, průjmy, zácpy),
  • Svěděním kůže,
  • Tvorbou puchýřků a akné,
  • Plísňovým onemocněním kůže a nehtů,
  • Pálením, svěděním a slzením očí,
  • Přecitlivělostí na světlo,
  • Poruchami menstruace,
  • Záněty močopohlavního ústrojí.

Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.

Vliv stravy na kandidózu

Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:

- Zvýšení příjmu prebiotik,

- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),

- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.

Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:

1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).

2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:

Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).

Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.

Česnekcibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).

Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).

Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.

Lněná chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.

Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.

- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.

Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:

  • extrakt z grepových jader,
  • produkty z česneku,
  • produkty s echinaceou.

Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Vladimír Lauer

Tímto chci moc poděkovat panu Jelínkovi za možnost studovat Kurz poradce pro výživu a suplementaci - on-line. Kurz byl opravdu bohatý a široce obsáhlý. Spousta užitečných informací prakticky ihned zařazených do praxe díky výukové hře ZOF. Do kurzu jsem se pouštěl hlavně kvůli sobě, proto jsem hledal kurz, ze kterého vyjdu s opravdovými znalostmi a né jen s papírem. Na kurzu mě mile překvapil široký nadhled informací. Je vidět, že se pan Jelínek zajímá krom tělesné a psychické i o duchovní sféru, a to já osobně beru jako největší plus, když nepočítám i celistvý přístup a zdravý nadhled ke všem rozdílným druhům stravování. Pokud chcete opravdové znalosti ve výživě, můžu tento kurz jen doporučit. Já jsem s ním naprosto spokojený a těším se na absolvování dalších kurzů.

Mgr. Pavel Hodák, DiS.

Rád bych touto cestou poděkoval za dlouholetý projekt KURZY ATAC, který tak zdárně a úspěšně vedete, zvlášť kurz Poradce pro výživu a suplementaci, kterým jsem měl možnost si projít. V první řadě jsem nesmírně rád za možnost studia on-line, kdy jsem nebyl tlačen časem, jak to bývá na školách a v kurzech běžné, ale pouze sám sebou a mou touhou a chutí po nových znalostech. Oceňuji to hlavně proto, že v období života člověka nastávají různé situace, kterým musí dát přednost před ostatními, což se stalo i mě. O to s větší chutí jsem se pak opět pouštěl do získávání dalších vědomostí a znalostí. Za druhé musím říci, že záběr kurzu je opravdu obrovský a zde oceňuji tu možnost, že mám přístup ke všem studijním materiálům po celou dobu, protože už nyní jsem se k některým vracel a vím, že se vracet budu. Není totiž možné si vše zapamatovat a navíc, si to nemusím vše tisknout (šetříme tím i naše lesy :-). Pokud si někdo myslel, že něco ví o výživě a suplementaci….projděte si tento kurz, opravdu stojí ZA TO!!! Za třetí, mít možnost neustálého kontaktu s lektorem, který je ochoten odpovídat, pro mě, někdy až na úplně záludné otázky s naprostým klidem, nadhledem, radostí, profesionalitou a znalostmi je „OKOUZLUJÍCÍ“. Navíc pokud může, tak Vám rád poradí i v osobních záležitostech. Zde jde vidět, když člověk dělá svou práci opravdu RÁD. Klobouk dolů. V neposlední řadě je i možnost po skončení kurzu mít přístup do aplikace ZOF, kde si po celou dobu kurzu zkoušíte tvořit jídelníčky, čím získáváte nenahraditelné zkušenosti). Ještě jednou tímto velké díky za možnost si tímto kurzem projít.

Ondra a Míša Dobiáškovi

Představte si, jaké by to bylo, mít učitele, který pozoruhodným tempem osobně i profesně roste již větší polovinu svého života, vědecký přístup západního světa je jeho základnou, nikoliv stropem, má odvahu jít proti proudu, jde-li proud špatným směrem, díky obdivuhodné šíři i hloubi svého poznání vás dokáže vzdělávat poutavě a v souvislostech, rozumí významu harmonie těla i mysli pro lidské zdraví, svou životosprávou je nejlepším příkladem své vlastní nauky, jeho reálné výsledky v pomoci lidem dávají mnoho důvodů mu pozorně naslouchat, sám má však ve zvyku více naslouchat, než mluvit, pokora, úsměv a respekt jsou mu vlastnostmi nejbližšími. Takto by se dalo pokračovat, ale slova nestačí. Musíte to zažít. Martin Jelínek je velmi inspirativní osobnost, která nás – vždy jakoby mimochodem – dovede něčím novým fascinovat, kdykoli máme to privilegium se s ním znovu setkat. Za těch více než 10 let, co se od něj na různých frontách učíme, ani za celou éru našeho akademického studia jsme nepoznali kantora, který by v člověku lépe dokázal zažehnout lásku k poznání. Je velmi cenné, že v Čechách již rostou následovníci jeho školy, neboť právě takoví učitelé by měli stát po boku každému, kdo chce umět sobě či druhým smysluplně mluvit do toho, jak nakládat se svým zdravím. Díky Kurzům ATAC se taková šance otevírá i vám.