Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).

Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:

  • Bolestmi hlavy a kloubů,
  • Chronickou infekcí,
  • Zápachem z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Trávicími problémy (říhání, nadýmání, průjmy, zácpy),
  • Svěděním kůže,
  • Tvorbou puchýřků a akné,
  • Plísňovým onemocněním kůže a nehtů,
  • Pálením, svěděním a slzením očí,
  • Přecitlivělostí na světlo,
  • Poruchami menstruace,
  • Záněty močopohlavního ústrojí.

Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.

Vliv stravy na kandidózu

Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:

- Zvýšení příjmu prebiotik,

- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),

- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.

Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:

1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).

2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:

Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).

Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.

Česnekcibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).

Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).

Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.

Lněná chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.

Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.

- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.

Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:

  • extrakt z grepových jader,
  • produkty z česneku,
  • produkty s echinaceou.

Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Zdenka Vlčková

Jsem spokojená nejen s kvalitou a formou kurzu, ale i s možností další spolupráce jak s p. Mgr. Jelínkem, tak i s ostatnímim kolegy. Je to velkým profesním přínosem.

Jan Pokorný

Po třiceti letech v bankovnictví jsem se rozhodl změnit obor a začít se více věnovat oblasti nutriční stravy zejména pro oblast sportu. Protože už jsem nechtěl studovat žádnou další vysokou školu, hledal jsem kurz, který nebude jen jakási "rychlokvaška", ale poskytne mi dostatečně široký základ pro tento nesmírně zajímavý obor. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci naprosto naplnil mé očekávání a maximálně vyhovoval požadavku získat široké základní znalosti v tomto oboru. Jednotlivé lekce jsou doplněny on-line poradnou, což přinášelo možnosti interakce s ostatními studenty a odpovědi na většinou praktické dotazy. Celková měsíční on-line shrnutí panem Jelínkem pomohla utřídit si pohled na ty nejdůležitější momenty i souvislosti. Měsíční testy pak poskytly zpětnou vazbu na průběžnou úroveň znalostí. Závěrečná seminární práce i test byly určitě dobrou prověrkou celkově získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patří k tomu nejlepšímu, co je v nabídce pro studium nutriční stravy, poskytuje skvělé základy v široké oblasti s následnou případnou možností budoucí specializace. Velké poděkování patří panu Jelínkovi a celému kolektivu, který se podílí na přípravě. Jsem rád, že jsem zvolil dobře!

Eva Šulcová

Účastnit se kurzu Výživový poradce Atac bylo skvělé rozhodnutí. Kurz nabízí neuvěřitelné množství informaci spojené s ověřením vědomostí v podobě testů, které mě donutily se do témat opravdu začíst a snažit se porozumět a skvělou hrou, která nabízí užásnou příležitost uvést nabyté informace rovnou do jídleníčku. Ráda bych panu Jelínkovi a celému jeho týmu poděkovala a popřála mnoho spokojených studentů.