Úvod / Co se u nás studuje / Kandidóza
Kandidóza je označení pro nadměrnou aktivitu kvasinek Candida albicans. ve střevech, krvi a orgánech. Tato parazitická kvasinka žije za normálních podmínek ve střevech, pohlavních orgánech, dutině ústní, jícnu a krku v rovnováze s ostatními bakteriemi, k jejímu přemnožení dochází především v situacích oslabení imunitního systému (stres, užívání léků, konzumace vyššího množství alkoholu, přebytek cukrů ve stravě, onemocnění apod.).
Příznaky tohoto onemocnění jsou všeobecné, většinou je obtížné bez podrobného vyšetření určit přesnou diagnózu. Běžně se ale projevuje:
Kandidóza postihuje lidi všech generací a její léčba bývá z důvodu nesprávné diagnózy časově náročná. Moderní medicína se soustřeďuje nejčastěji na podávání antibiotik a protiplísňových a protikvasinkových léků.
Aby léčba kandidózy byla úspěšná, měla by být komplexní a zahrnovat více léčebných postupů. Pokud už dojde na užívání antibiotik, je důležité obnovit přirozenou střevní mikrobiotu a posílit imunitní systém. Tyto postupy jsou ve stravě dobře známé:
- Zvýšení příjmu prebiotik,
- Pravidelná konzumace fermentovaných potravin jako zdroje probiotik (s výjimkou potravin s obsahem cukrů včetně laktózy, protože se jimi candida živí),
- Podpůrná suplementace probiotik a prebiotik.
Prezentuje se i tzv. protikvasinková dieta, její obecné principy jsou následující:
1. Vyloučení problematických (= prozánětlivých) potravin:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Bílá mouka,
- Kvasnice (droždí),
- Zdroje škrobu (brambory, batáty, obiloviny).
2. Zvýšení příjmu potravin s protikvasinkovým účinkem či podporujících imunitní systém:
- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšují pH (= potlačují překyselení způsobené přemnožením kvasinek).
- Fermentované potraviny.
S výjimkou doslazovaných (kombucha, některé sladké mléčné výrobky). Podporují aktivitu střevní mikrobioty, jsou zdrojem mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které podporují imunitní systém a vyrovnávají acidobazické děje ve střevním traktu.
- Česnek, cibule.
Obsahují látky s vysokým podílem síry s antibiotickým účinkem. Současně jsou bohatým zdrojem prebiotik (inulín), které vyživují probiotické kultury ve střevech (tyto pak mají schopnost potlačovat aktivitu candidy).
- Kokosový olej.
Má antimikrobiální účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíjí kvasinky).
- Ocet z jablečného moštu.
Kyseliny a enzymy v tomto octu pomáhají zabíjet kvasinky.
- Lněná a chia semínka.
Obsahují polyfenoly, které podporují růst probiotik v trávicím traktu. Tyto je třeba konzumovat důkladně rozemletá.
- Kurkuma.
Obsahuje kurkumin, který potlačuje množení candidy.
- Masokostní vývary.
Jsou zdrojem bílkovin a minerálů ve formě, která skvělý zdrojem výživy pro některé střevní mikroorganismy.
- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahují hořčiny a antioxidanty, které potlačují kyselinotvorné reakce v těle a podporují imunitní systém.
Podpůrná suplementace zahrnuje spektrum produktů s obsahem látek, které mají antibiotické účinky. Mezi velmi výhodné patří:
Problematice kandidózy ve smyslu jejího řešení pomocí úpravy stravy se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu. Studenti se na výukové aplikaci ZOF učí sestavovat takový systém stravování, který odpovídá známým požadavkům na potlačení projevů kandidózy a spoučasně vykazuje nezbytnou nutriční rovnováhu.
Mgr. Jana Bytčáneková
Pre online kurz Poradce pro výživu a suplementaci som sa rozhodla po dlhšom rozmýšľaní; hľadala som niečo podobné u nás na Slovensku, ale nič ma tak neoslovilo ako tento kurz. Má všetky atribúty kvalitného kurzu - je dlhodobý a súčasne intenzívny; online forma umožňuje ísť si vlastným tempom štúdia, zároveň každodenné dodávanie troch lekcií nedovolí príliš si odkladať prípravu myšlienkových máp a samotné štúdium. Systém štúdia cez myšlienkové mapy mi vyhovuje, mám s nimi skúsenosti z minulých rokov. Študijné texty sú relatívne stručné, ale informačne bohaté. Alternatívne pohľady na výživu s uplatnením princípov tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy ma veľmi potešili, vďaka nim som si potvrdila to, čo som už predtým intuitívne robila. V súčasnosti nepracujem v oblasti výživového poradenstva, zatiaľ len radami pomáham záujemcom z rodiny alebo priateľom. V blízkej budúcnosti by som sa však chcela v tejto sfére, s dôrazom na holistický prístup k človeku, realizovať a aj keď viem, že je to záležitosť celoživotného vzdelávania a neustálej práce na sebe, kurz Martina Jelínka mi dal veľmi solídny základ, na ktorom sa dá kvalitne stavať. A určite si vyberiem z ponuky jeho ďalších kurzov, už som si vybrala minimálne tri môjmu srdcu blízke.
Jitka Kočová
Svět výživy mě zajímal už od studentských let. Když jsem hledala kurz výživového poradenství, nechtěla jsem se učit jen počítání kalorií, ale proniknout hlouběji do tajů fungování našeho těla a chápat širší souvislosti. Půlroční kurz poradce pro výživu a suplementaci mě nadchl svým rozsahem, splnil přesné mé představy. Skvělé bylo i zapojení aplikace ZOF, díky které jsem hned měla možnost naučené znalosti pozorovat při praktické tvorbě jídelníčků. Velmi mi pomohlo i to, že kurz byl on-line. Teď nabité informace předávám s radostí svým klientům, učím je, jak si mohou sami sestavit ten svůj ideální jídelníček a zároveň rozumět, proč je to pro ně dobré. Naprosto úžasná je i podpora po kurzu, kdy máme stále přístup do poradny pana Jelínka, sama jsem již tuto možnost využila při práci s náročnějším klientem. Nakonec jsem přidala i několik dalších kurzů včetně státní autorizované zkoušky, k lekcím se vracím a čerpám z nich i při mé praxi. Doporučuji studium u pana Jelínka všem, kdo s výživou pracují nebo je jen toto téma zajímá a kladou si otázky.
Martina Rubínová
S ohlédnutím pár let zpátky bych velice ráda i s odstupem času poděkovala z celého srdce Mgr. Martinu Jelínkovi za nasměrování na mé nové životní cestě. Vystudováním kurzu Poradce pro výživu a suplementaci se mi otevřela úplně nová profesní cesta, kdy se z mého koníčku stala postupně hlavní profese. To považuji za obrovskou životní výhru, za kterou nikdy nepřestanu být vděčná. Mám svou vlastní poradnu zdravého životního stylu, jsem svou paní. A tohle vše ještě umocňuje nepopsatelná radost z výsledků mé "práce". DĚKUJI ZA TO, MARTINE! Moderní on-line způsob studia spolu s myšlenkovými mapami mi ani po čtyřicítce, kdy už mozek není zvyklý se učit, nepřipadal náročný. Před 2 lety jsem přidala k výživové poradenské činnosti i práci s biorezonančním přístrojem Bicom. Léty praxe se mi na zdravotních výsledcích svých klientů potvrdilo, že když se spojí celkem 3 principy - úprava jídelníčku + úleva od zdravotních potíží pomocí kvantových vln + pochopení vzkazu těla přes nemoc a bolest, lidé nastartují svůj život na nových základech a zažívají "zázračná" uzdravení.