
Vánoce jako svátky postavené v Čechách na gastronomické tradici různým způsobem upraveného kapra vychází vstříc všem masožroutům. Občas z jejich strany padne nechápavá otázka, co vlastně jedí „chudáci“ vegetariáni, kteří se z (ne)pochopitelných důvodů této tradiční dobroty dobrovolně vzdávají.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Protože se bavíme o vegetariánské variantě štědrovečerního smaženého kapra, měly by se lišit i poměry jednotlivých živin. Nejvýraznější změny se projevily u bílkovin, kterých je podstatně méně, než u rybí varianty. Zbytek živin zůstává bez velkých změn, logicky se tím změní ale poměry mezi složkami a tedy i výsledný dopad na chování těla. Méně bílkovin, navíc rostlinného původu, sníží specificko-dynamický účinek pokrmu, tedy celkovou stravitelnost, která je o řád lepší.
-
Pokud tofu v trojobalu nepřepálíme a po úpravě navíc necháme odstát na ubrousku, který odebere nějaký ten gram tuků, nemusíme tuto „neživou“ úpravu zdroje bílkovin považovat až za tak tragickou.
-
Bramborový salát jsme zpestřili klíčenými fazolemi mungo. Tato živá superpotravina budiž nám útěchou a emoční náplastí za proces smažení.
-
Množství energie je nižší než u kapříkové verze, z tohoto pohledu bych se nebál označit večeři za vcelku dietní. K dokonalosti chybí pouze snížit množství tuků, čehož bychom dosáhli přípravou tofu bez trojobalu.
-
Energeticky se pohybujeme v jinových sférách.
-
Acidobazicita je stále okyselující, neviděl bych to ale jako výraznější extrém.
-
Glykemický index se drží na průměrných hodnotách, ani tady se není čeho obávat.
- Na dnešní dobrotě si mohou pochutnat i malé děti, z důvodu absence laktózy a lepku se potenciál strávníků rozšiřuje daleko za hranice ryze vegetariánských požadavků.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
90 minut
Přibližná cena
50 Kč
Kategorie
Vhodné pro
Redukci hmotnosti
Těhotné
Sportovce
Děti od 3 let
Bezlepkovou dietu
Laktózově intolerantní
Vegetariány
Vegany
Diabetiky