Energie kcal
148 kcal
Energie kJ
617 kJ
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
2 g
Tuky
8.5 g
Vláknina
2 g
Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka, původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě.
Tofu natural je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce.
Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů.
Tofu natural má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tofu natural má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, které je potřeba ochucovat. Používá se do slaných i sladkých receptů:
- polévek,
- salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- omáček,
- karbanátků,
- salámů,
- pomazánek,
- smoothie,
- pudinků,
- dortů.