Kurzy ATAC

Ocet balsamikový červený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Octy

Ocet balsamikový červený

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

189 kcal

Energie kJ

789 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 %) Sacharidy (88.7 %) Tuky (9.5 %) Vláknina (0 %)

Balsamikový ocet (aceto balsamico) je světově známá delikatesa pocházející z Itálie. Známá vinařská oblast Modena jej produkuje již téměř 900 let. Vyrábí se vařením hroznové šťávy z bílých i červených hroznů. Poté je uskladněn v sudech na minimální dobu 10-12 let. Doba zrání ovlivňuje chuť a barvu octa.

Ocet balsamikový červený a zdraví

Balsamikový ocet obsahuje řadu důležitých minerálů - sodík, draslík, vápník, hořčík. Z důvodu nízkého množství octa, které se v kuchyni používá, není ale toto ochucovadlo nikterak významným zdrojem těchto prvků pro organismus.  Zařazením octa do jídelníčku kromě zvýraznění chuti pokrmu především podpoříme trávení.

Ocet balsamikový červený v kuchyni

Tepelnou úpravou ztrácí balsamikový ocet svou typickou kyselost, proto je vhodné jej použít až na konci vaření nebo ve studené kuchyni. Nejčastěji se používá:
- pro přípravu salátů,
- k ochucení sýrových specialit,
- k výrobě dresinků,
- k dochuceni masa a ryb,
- k zahuštění omáček,
- k ochucení bramborových salátů či rizota.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.