Kategorie: Koření a ochucovadla / Octy
Energie kcal
189 kcal
Energie kJ
789 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
0 g
Balsamikový ocet (aceto balsamico) je světově známá delikatesa pocházející z Itálie. Známá vinařská oblast Modena jej produkuje již téměř 900 let. Vyrábí se vařením hroznové šťávy z bílých i červených hroznů. Poté je uskladněn v sudech na minimální dobu 10-12 let. Doba zrání ovlivňuje chuť a barvu octa.
Balsamikový ocet obsahuje řadu důležitých minerálů - sodík, draslík, vápník, hořčík. Z důvodu nízkého množství octa, které se v kuchyni používá, není ale toto ochucovadlo nikterak významným zdrojem těchto prvků pro organismus. Zařazením octa do jídelníčku kromě zvýraznění chuti pokrmu především podpoříme trávení.
Tepelnou úpravou ztrácí balsamikový ocet svou typickou kyselost, proto je vhodné jej použít až na konci vaření nebo ve studené kuchyni. Nejčastěji se používá:
- pro přípravu salátů,
- k ochucení sýrových specialit,
- k výrobě dresinků,
- k dochuceni masa a ryb,
- k zahuštění omáček,
- k ochucení bramborových salátů či rizota.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.