Kategorie: Koření a ochucovadla / Octy
Energie kcal
189 kcal
Energie kJ
789 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
0 g
Balsamikový ocet (aceto balsamico) je světově známá delikatesa pocházející z Itálie. Známá vinařská oblast Modena jej produkuje již téměř 900 let. Vyrábí se vařením hroznové šťávy z bílých i červených hroznů. Poté je uskladněn v sudech na minimální dobu 10-12 let. Doba zrání ovlivňuje chuť a barvu octa.
Balsamikový ocet obsahuje řadu důležitých minerálů - sodík, draslík, vápník, hořčík. Z důvodu nízkého množství octa, které se v kuchyni používá, není ale toto ochucovadlo nikterak významným zdrojem těchto prvků pro organismus.
Zařazením octa do jídelníčku kromě zvýraznění chuti pokrmu přdevším podpoříme trávení a ovlivníme acidobazickou rovnováhu organismu.
Tepelnou úpravou ztrácí balsamikový ocet svou typickou kyselost, proto je vhodné jej použít až na konci vaření nebo ve studené kuchyni.
Nejčastěji se používá:
- pro přípravu salátů,
- k ochucení sýrových specialit,
- k výrobě dresinků,
- k dochuceni masa a ryb,
- k zahuštění omáček,
- k ochucení bramborových salátů či rizota.