Energie kcal
102 kcal
Energie kJ
425 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.2 g
Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.
Obsahují vysoký podíl škrobů - hodnota jejich glykemie je nižší než u batátů. Jsou zdrojem nadprůměrného množství draslíku a vyššího podílu vitamínu C. Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.
Brambory mají v kuchyni velmi široké použití - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě,
- péct,
- restovat,
- grilovat,
- smažit.
Typické jsou ve formě lupínků a hranolek.
Jsou nejčastěji součástí slaných receptů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.