Kurzy ATAC

Celer bulva čerstvá

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Celer bulva čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

29 kcal

Energie kJ

121 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (21.7 %) Sacharidy (37.7 %) Tuky (9.4 %) Vláknina (31.2 %)

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.

Celer a zdraví

Celer působí močopudně a protizánětlivě. 
Příznivě působí na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se i jako afrodiziakum.
Obsahuje vysoký podíl draslíku, jako zelenina obsahuje nedprůměrné zastoupení sodíku. Bulva je zdrojem vitamínů B1 a B2.

Celer v kuchyni

Spolu s dalšími druhy kořenové zeleniny (petržel, mrkev) se přidává:
- do polévek,
- do vařených nebo syrových salát,
- k zesílení chuti k hovězím pokrmům. 
Je možné z něj lisovat šťávu.