Energie kcal
29 kcal
Energie kJ
121 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
2.6 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
4.5 g
Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Celer působí močopudně a protizánětlivě.
Příznivě působí na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se i jako afrodiziakum.
Obsahuje vysoký podíl draslíku, jako zelenina obsahuje nedprůměrné zastoupení sodíku. Bulva je zdrojem vitamínů B1 a B2.
Spolu s dalšími druhy kořenové zeleniny (petržel, mrkev) se přidává:
- do polévek,
- do vařených nebo syrových salát,
- k zesílení chuti k hovězím pokrmům.
Je možné z něj lisovat šťávu.