Kurzy ATAC

Mrkev čerstvá

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Mrkev čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

37 kcal

Energie kJ

155 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.3 %) Sacharidy (68 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (15.7 %)

V mírném zeměpisném pásmu hojně pěstovaná kořenová zelenina (Daucus carota) je pro svůj obsah beta-karotenu známá jako „lék na oči“. Pochází ze středního Východu (Afghánistán), kolem 12. století se objevila v Evropě. Současné oranžové formy mrkve byly vyšlechtěny v 17. století v Holandsku.
Pěstují se dvě odrůdy mrkve – raná karotka s tupým koncem a sladší chutí, a mrkev, která je pozdnější, špičatá a snáší dlouhé skladování. 

Mrkev a zdraví

Mrkev je bohatým zdrojem karotenů s  významnými antioxidačními účinky, především beta-karotenu. Tato látka je dávána do souvislosti s prevencí šerosleposti, mj. má v určitém rozsahu i vliv na ochranu pokožky před negativním vlivem UV záření.
Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i mrkev významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Mrkev v kuchyni

V řadě evropských kuchyní je považována za základní kořenovou zeleninu. Má všestranné využití, zpracovat lze i čerstvou nať, která dodá příjemně kořenitou chuť zeleninovým masovým vývarům. Mrkev je jednou z mála zelenin, kterou je vhodnější konzumovat spíše vařenou než syrovou – z tepelně upravené mrkve tělo dokáže získat více beta-karotenu.
Běžně se používá:
- do salátů
- do polévek,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou
Tip: Při skladování dbejte, aby mrkve nebyla poblíž jablek – v takovém případě rychle zhořkne.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.