Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mungo klíčené

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Mungo klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

58 kcal

Energie kJ

242 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (28.9 %) Sacharidy (43.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (27.7 %)

Mungo fazole (Vigna radiata) je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů. 

Klíčené mungo a zdraví

Klíčené fazole mungo jsou  - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny. Současně poskytují významné množství draslíku, proto jsou hojně využívány ve stravě kardiaků a sportovců. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Jsou zdrojem nadprůměrného množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat. Klíčky poskytují široké spektrum antioxidantů - je vhodné je konzumovat z důvodu potlačení oxidačních pochodů v těle. 

Klíčené mungo v kuchyni

Příprava klíčeného munga je snadná: Propláchnuté mungo fazole je nejprve nutné nechat namočené několik hodin (8-10). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 1-2x denně. Klíčené mungo je možné jíst již po prvním dni klíčení, běžně se ale nechávají  klíčit 1-4 dny. Klíčené fazole mungo mají svěží sladkou chuť, jejich slupka je ale nahořklá, je vhodné ji odstranit. Používají se do poléveksalátůpomazánek nebo karbanátků. Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny a enzymy.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.