Energie kcal
58 kcal
Energie kJ
242 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
6 g
Tuky
0 g
Vláknina
8 g
Mungo fazole (Vigna radiata) je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů.
Klíčené fazole mungo jsou - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny. Současně poskytují významné množství draslíku, proto jsou hojně využívány ve stravě kardiaků a sportovců. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Jsou zdrojem nadprůměrného množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat. Klíčky poskytují široké spektrum antioxidantů - je vhodné je konzumovat z důvodu potlačení oxidačních pochodů v těle.
Příprava klíčeného munga je snadná: Propláchnuté mungo fazole je nejprve nutné nechat namočené několik hodin (8-10). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 1-2x denně. Klíčené mungo je možné jíst již po prvním dni klíčení, běžně se ale nechávají klíčit 1-4 dny. Klíčené fazole mungo mají svěží sladkou chuť, jejich slupka je ale nahořklá, je vhodné ji odstranit. Používají se do polévek, salátů, pomazánek nebo karbanátků. Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny a enzymy.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.