Kurzy ATAC

Šťáva z citrónu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z citrónu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

59 kcal

Energie kJ

245 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (100 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citron je plod citroníku lemonového (Citrus limon). Jedná se o stromy, jejichž plody mají hořkotrpkokyselou žlutou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je žlutá, dužina chutná typicky kysele. Původně pochází ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie. 

Šťáva z citronu a zdraví

Šťáva z citronu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z citronu má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z citronu v kuchyni

Šťáva z citronu se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z pomerančů je možné použít i k ochucení:
masitých pokrmů,
dezertů, 
zmrzlin,
- limonád.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.