Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
59 kcal
Energie kJ
245 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citron je plod citroníku lemonového (Citrus limon). Jedná se o stromy, jejichž plody mají hořkotrpkokyselou žlutou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je žlutá, dužina chutná typicky kysele. Původně pochází ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie.
Šťáva z citronu je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z citronu má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z citronu se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z pomerančů je možné použít i k ochucení:
- masitých pokrmů,
- dezertů,
- zmrzlin,
- limonád.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.