Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Ostatní
Energie kcal
441 kcal
Energie kJ
1844 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
80 g
Tuky
4 g
Vláknina
10 g
Pohanková strouhanka se vyrábí z loupaných zrn pohanky (Fagopyrum).
Strouhanka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Pohanková strouhanka je významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů.
Má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni má obdobné použití jako klasická krupice či hrubá mouka. Hodí se k přípravě:
- kaší,
- knedlíků,
- polenty,
- pomazánek,
- zavářek do polévek,
- lívanců,
- moučníků,
- pudinků.