Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Strouhanka pohanková

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Ostatní

Strouhanka pohanková

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

441 kcal

Energie kJ

1844 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

80 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (80 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.4 %) Sacharidy (75.9 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (4.5 %)

Pohanková strouhanka se vyrábí z loupaných zrn pohanky (Fagopyrum).

Pohanková strouhanka a zdraví

Strouhanka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanková strouhanka je významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů. Má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohanková strouhanka v kuchyni

V kuchyni má obdobné použití jako klasická krupice či hrubá mouka. Hodí se k přípravě:
kaší,
knedlíků,  
polenty,
pomazánek,
zavářek do polévek,
lívanců,
moučníků,
pudinků.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.