Adzuki na sladko

Fazole adzuki jsou velmi vděčnou, troufám si říci i prakticky všestrannou surovinou, se kterou je možné v kuchyni nakládat rozličnými způsoby. Pomineme-li její nutriční dokonalost, věnujme pozornost především chuťovým výstřelkům, které nám tento východoasijský zázrak v gastronomii umožňuje. Protože tradice domovských oblastí rády používají adzuki ve sladkých úpravách, zkusíme jednu z mnoha variant i my.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. S největší pravděpodobností se budu opakovat, ale u každého receptu, jehož základem jsou fazole adzuki nebo mungo, vždy projevuji vyšší formu nadšení. V první řadě (tzn. v pořadí, v jakém hodnotím parametry toho, co chci dát do žaludku) jsou to nutriční parametry:

    • Skvělé množství bílkovin kombinovaných (fazole + pečivo) tak, aby vykazovaly charakter plnohodnotnosti.
    • Absolutní minimum tuků, tedy i snížené množství energie celého pokrmu. Nemusím se proto bát pořádně si naložit bez stresu z růstu tukových zásob na těle.
    • Silně nadprůměrné množství vlákniny v atraktivním poměru rozpustných a nerozpustných forem. Střeva i glykémie musí jásat nadšením.
    • Zastoupení komplexních sacharidů, které jsou pyšné samy na sebe z důvodu nízkého glykemického indexu.
  2. Úroveň stravitelnosti ve smyslu energetické zátěže na trávení je vcelku dobrá. Rozumějme tomu tak, že kombinace množství vlákniny a velkého poměru bílkovin vydrží trávicímu traktu na hodně dlouhou dobu, celková úroveň jeho vyčerpání bude ale o poznání nižší, než v případech přítomnosti masa nebo vajec.

  3. Termicky jsme „vyrobili“ mírně ohřívající chod. Vzhledem k tomu, že stále panuje zima, doporučím silným zimomřivcům přidat i trochu pepře. Syndrom studených končetin sice nevyřeší, ale jako malá pomoc není úplně k zahození. Myslete při manipulaci s ohřívajícím kořením mj. i na to, že zbytečně může přebít lahodně sladkou chuť dnešního receptu.

  4. Energeticky oscilujeme kolem dokonale harmonického středu. Kombinace netučných adzuki s celozrnným pečivem a kořenovou zeleninou nemůže ani vyjít jinak.

  5. O rozladění acidobazické rovnováhy bych se bál pouze v případě, kdy se vychutnávání dnešní dobroty zvrhne v pusté obžerství. Na vině pak bude přebytek bílkovin, ale k tomu fakticky vůbec nemusí dojít…. Celkově tak recept jde cestou harmonie i v tomto směru.

  6. Uživatelsky jsou dnešní adzuki na sladko příznivé pro diabetiky, sportovce obecně, absence živočišných zdrojů surovin otevírá dveře i vegetariánům a veganům.

  7. Celiaci nechť místo žitného pečiva sáhnou po bezlepkovém.

  8. Uvažujete-li o redukci nadváhy, nezapomeňte dnešní dobrotu zařadit do pravidelné konzumace. Máte na talíři skutečně dietní pokrm.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.