Energie kcal
57 kcal
Energie kJ
238 kJ
Bílkoviny
2.6 g
Sacharidy
8 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
4 g
Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů.
Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky.
Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.
V řadě evropských kuchyní je považována za jednu ze základních druhů kořenové zeleniny. Má všestranné využití, zpracovat lze i čerstvou nať, která dodá příjemně kořenitou chuť zeleninovým i masovým vývarům.
Petržel je vhodnější konzumovat tepelně upravenou, v této podobě je snadněji stravitelná.
Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou.