Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Petržel kořenová čerstvá

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Petržel kořenová čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

57 kcal

Energie kJ

238 kJ

Bílkoviny

2.6 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.6 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (19.1 %) Sacharidy (58.9 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (14.1 %)

Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.

Petržel kořenová a zdraví

Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů.
Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.

Petržel kořenová v kuchyni

V řadě evropských kuchyní je považována za jednu ze základních druhů kořenové zeleniny. Má všestranné využití, zpracovat lze i čerstvou nať, která dodá příjemně kořenitou chuť zeleninovým i masovým vývarům. Petržel je vhodnější konzumovat tepelně upravenou, v této podobě je snadněji stravitelná.
Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek
- jako součást příloh,
- do pomazánek
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.