Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Majoránka sušená

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Majoránka sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

379 kcal

Energie kJ

1583 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

6 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (6 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.8 %) Sacharidy (66.3 %) Tuky (14.3 %) Vláknina (10.6 %)

Majoránka zahradní je 20-40 cm vysoká rostlina. Za její domov je považována severní Afrika a jihozápadní Asie. V Evropě to byl symbol mládí a lásky. Římané ji používali jako afrodisiakum a společně s Řeky ji nosili na svatbách jako znamení štěstí. Než byl objeven chmel, tak se na výrobu piva používala právě majoránka. Ve středověku se také používala jako vůně nebo do koupelí.

Majoránka a zdraví

Obsahuje silice, která je typická kořeněnou, kafrovou vůni, používá především k inhalacím proti úzkosti, stresu, ke zlidnění nervů a nespavosti. Čaj snižuje krevní tlak, utlumuje bolesti hlavy a podporuje trávení. Usnadňuje dýchání a vykašlávání

Majoránka v kuchyni

Majoránka je součástí pokrmů ve střední a jižní Evropě, severní Africe, Americe a Asii. Ve Francii je obsažena v kořenící směsi bouquet garni a fines herbes, které se používají k ochucení vepřového, jehněčího masa a ryb. V řecké kuchyni je populární ke grilování a v Itálii nesmí chybět v rajčatových omáčkách nebo na pizze. Běžně se používá k ochucení:
- polévek,
omáček,
gulášů,
mas,
těstovin,
bramborových pokrmů.
Protože podporuje trávení, přidává se do pokrmů z luštěnin nebo zelí, nejčastěji až ke konci vaření, aby si uchovala svou jemnou chuť.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.