Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
112 kcal
Energie kJ
465 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
19 g
Tuky
1.1 g
Vláknina
4.6 g
Žitný celozrnný chléb kváskový je pekárenský výrobek z žitné celozrnné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvásek, voda a sůl. V některých případech se používají různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky. Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem vlákniny, je hůře stravitelný, než pečivo vyrobené z bílé mouky. Hodnota jeho glykemického indexu je nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.