Energie kcal
384 kcal
Energie kJ
1607 kJ
Bílkoviny
23 g
Sacharidy
60 g
Tuky
1 g
Vláknina
14 g
Adzuki (Vigna angularis) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, v Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.
Adzuki jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou typické výraznou, mírně nasládlou chutí. Je výhodné je vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost fazolí.
V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek,
- pro přípravu pomazánek,
- k výrobě karbanátků.
V zemích jejich původu se konzumují především s rýží.
Jsou vhodné ke klíčení – takto se zvýší jejich nutriční hodnota.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.