Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Adzuki

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Adzuki

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

384 kcal

Energie kJ

1607 kJ

Bílkoviny

23 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (23 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25 %) Sacharidy (65.3 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (7.3 %)

Adzuki (Vigna angularis) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, v Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.

Adzuki a zdraví

Adzuki jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Adzuki v kuchyni

Jsou typické výraznou, mírně nasládlou chutí. Je výhodné je vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost fazolí.
V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek,
- pro přípravu pomazánek,
- k výrobě karbanátků.
V zemích jejich původu se konzumují především s rýží.
Jsou vhodné ke klíčení – takto se zvýší jejich nutriční hodnota.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.