Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (sklerosis multiplex) je degenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Název „roztroušená skleróza“ vyjadřuje charakter tohoto onemocnění. Slovo "skleróza" pochází z řeckého slova "skleros", což znamená "tuhý". Roztroušená proto, že v CNS vytváří různě roztroušená zánětlivá ložiska nazývaná plaky nebo léze (mají různou velikost, několik milimetrů až centimetrů, a jsou rozeseta v bílé hmotě mozku a míchy).

Její vznik a průběh je bohužel nepředpovídatelný, nemoc napadá mladé dospělé lidi ve věku 20-30 let. Choroba je spouštěna mnoha nespecifickými faktory, nejčastěji se uvádí:

  • infekce,
  • narkóza,
  • chirurgický zákrok,
  • stres,
  • vyčerpání organismu.

Projevuje se vznikem mnohačetných zánětlivých ložisek, která ničí ochranný obal některých nervových vláken (myelinové pochvy). Pro roztroušenou sklerózu je typické, že postihuje oblasti zodpovědné za pohyb a koordinaci. U některých lidí může vést k poškození zrakového nervu nebo mozkových a míšních nervů, ke zrakovým problémům, obtížné chůzi, špatné artikulaci a výslovnosti, zmatenému myšlení až k celkové paralýze těla.

Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém považuje myelin (= lipoprotein, který se podílí na tvorbě myelinové pochvy) za cizí, a ničí jej. Jakmile je myelinová pochva zničena, je zpomalen nebo úplně přerušen přenos nervových vzruchů v CNS.
Mezi další příčiny, o kterých se často hovoří, jsou otravy toxickými kovy, nádory míchy, genetické predispozice i některé viry.

Klasická léčba je zatím neúčinná, zaměřuje se především na zmírnění některých příznaků podáváním kortikoidů a imunosupresiv.

Vliv stravy na roztroušenou sklerózu

Úprava stravy má primárně preventivní charakter. Nebylo zatím prokázáno, že by jakákoli manipulace s jídelníčkem měla schopnost zvrátit progresi tohoto onemocnění. Cílem preventivních úprav stravy je:

1. Zvýšit antioxidační kapacitu organismu, tedy ochránit nervové buňky před poškozováním volnými radikály).

2. Podporovat tvorbu mastných kyselin, které se podílí na stavbě nervů.

3. Zmírňovat zánětlivé procesy.

Koncepce je postavena na principech protizánětlivé stravy, která obnáší:

A) Snížení podílu živočišných bílkovin, které se nahradí rostlinnými,

B) Minimalizovat příjem jakýchkoli sladkostí a zbytečných aditiv, které podporují rozvoj zánětu,

C) Upravit poměry jednotlivých skupin mastných kyselin (nasycené:nenasycené, o-3:o-6),

D) Zajistit dostatek vybraných vitamínů (poukazuje se na vliv vitamínů C, E a B komplexu),

E) Zvýšit příjem lecitinu (má vliv na regeneraci myelinových pouzder nervů) - základem jsou ořechy a semena případně oleje z nich lisované. Smysl mají i doplňky stravy, výhodnější jsou s garantovaným podílem fosfolipidových komplexů (fosfatidylcholin, fosfatidylinositol, fosfatidylethanolamin).

I přesto, že je roztroušená skleróza specifické a nevyléčitelné onemocnění, má úprava stravy svůj význam. Všem důležitým pravidlům se věnujeme v kurzu Poradce pro výživu, kde studenti mají dostatek prostoru pro nacvičování vhodné koncepce stravování. V tomto jim pomáhá výuková aplikace ZOF, jejíž hlavní předností je schopnost kontrolovat kvalitu potravin používaných v receptech, nutriční hodnoty jídelníčku a současně i upozorňovat na potenciální chyby.

Co říkají o studiu naši absolventi

Dagmar Sedlářová

Kurzy Mgr. Martina Jelínka jsou naprosto přehledné, jasné, výstižné, komplexní. Úkoly, které je potřeba dělat, vás naučí uvažovat o člověku, pro kterého děláte jídelníček, uceleně, ze spousty stran. Ne jen slepě počítat kalorie. Tyto kurzy jsou pro mě velkým přínosem, který mě posunuly o velký kus dopředu a dávají mi smysl.

Jakub Přibyl

Když jsem se na začátku své kariéry výživového poradce rozhodoval, jaký kurz z té nepřeberné „výživářské komerce“ vybrat (tak abych z toho nakonec nevyšel s pouhým „papírem“ ale získal i něco navíc v podobě kvalitních informací), dostal jsem tehdy doporučení na kurzy Atac. Protože jsem analyticky založený člověk, už od začátku jsem v „Atacu“ viděl jednu velkou nevýhodu v podobě faktu, že celým kurzem na rozdíl od jiných školících firem provádí jen jeden učitel. Velmi rychle jsem zjistil, že právě toto je velká výhoda, protože tím lektorem je osoba Martina Jelínka. Podle mě jednoho z nejkomplexnějších výživových expertů u nás a troufám si tvrdit, že dost možná vůbec ten nejlepšího školitele a učitele vůbec. Vážím si ho za jeho obrovský profesní nadhled a jsem vděčný za možnost se dál vzdělávat.

Helena Hájková

Jako fitness instruktorka a i jako školitelka v oblasti fitness se často setkávám s dotazy svých klientů či žáků na téma výživa. A výživa vždy byla a je nezbytnou součástí nejen zdravého životního stylu, ale samozřejmě i úspěšného a efektivního tvarování postavy, dobré výkonnosti a celkového zdraví, dobré nálady a rovnováhy nejen fyzické, ale i psychické. Tyto "spojité nádoby" výborně řeší právě tento kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Osobně oceňuji hlavně širokou základnu informací napříč výživovým spektrem a různé pohledy na výživu (např. ajurvéda apod.). Kurz je velmi dobře zpracovaný, dobře vedený a doplněný opravdu výbornou poradnou pana doktora Jelínka. Aplikace ZOF je skvělým pomocníkem. Těším se, že si doplním vzdělání kurzem Výživa ve sportu a obecně kurzy ATAC vřele doporučuji.