Úvod / Jak se u nás studuje / Studium v duchu celostního přístupu
Západní část světa, jehož jsme součástí, vnímá realitu z historicko-kulturních důvodů specifickým způsobem. Takovým, který má například v oblasti zdraví tendenci řešit problémy formou přímočarého potlačování příznaků, ne jejich příčin.
V oblasti stravování například vnímáme potraviny především jako zdroj energie a živin.
U tohoto omezeného způsobu nazírání na svět jsme navíc typičtí tím, že máme snahu vše rozpitvávat do nejmenšího detailu. Máme pocit, že čím hlubší znalosti v dané oblasti máme, tím většími odborníky se stáváme. Pro tuto situaci se skvěle hodí chronicky známé přísloví
V dnešní době je pro západní část světa typická hloupá snaha hledat v jídle co nejvíce živin, řešit jejich vzájemné poměry, nebo se zaměřovat na obsah potenciálně škodlivých látek. Stačí se jen rozhlédnout a chvíli sledovat, co populaci u stravy zajímá nejvíce:
1. Obsah aditiv - žijeme v době jedové,
2. Přítomnost lepku - máme nesmyslný strach z celiakie,
3. Zastoupení cukrů - masově roste spotřeba náhradních sladidel.
4. Obsah tuků - uměle vyvolaná vlna strachu nás vede k preferenci vysokosacharidových jídel.
Trpíme provozní slepotou, která se u zájemců o racionální stravování projevuje tím, že se prostě zaměřujeme pouze jedním směrem. Strava je ale podstatně štědřejší a nabízí mnohem širší potenciál, než jen přísun energie a živin. Každá potravina disponuje řadou dalších vlastností. Pomineme-li samotnou chuť, kvůli které si nejčastěji vybíráme to, co budeme jíst, patří mezi nejvýznamnější:
Jedná se o parametry, které umí výrazným způsobem ovlivňovat chování metabolismu i celého zdraví. Při dobré orientaci v těchto charakteristikách budeme schopni z jejich vzájemných kombinací vytvořit systém stravování, který povede chování našeho organismu přesně tam, kam požadujeme.
A to zdaleka není vše.
Pokud tento způsob holistického uvažování aplikujeme na lidské zdraví, zjistíme, že stravou můžeme nejenom předcházet vzniku různých zdravotních potíží, ale dokonce je i řešit (léčit).
Pro příklady nemusíme chodit daleko:
- Máme seriózně vědecky potvrzeno, že obsah a kvalita bílkovin a poměry některých minerálů (nejvíce vápníku) přímo ovlivňují metabolismus v kostní hmotě.
Stravou tak máme schopnost ovlivnit například hustotu kostí. A to jak na preventivní úrovni, kdy prostě vhodně koncipovanou stravou zabráníme vzniku řídnutí kostí, tak i na úrovni řešení situace osteopenie či osteoporózy samotné.
- Srdečně-cévní choroby jsou tichým a současně největším zabijákem.
Nejvíce lidí se potýká s projevy aterosklerózy. Víme, že tento postupně vznikající stav kornatění tepen a cév je i přes neustálé popírání ze strany ortodoxní medicíny zvrátitelný. Klíčovou úlohu hraje strava, konkrétně množství a kvalita bílkovin a tuků, obsah antioxidantů, plus několik dalších faktorů (pohyb, emoční stres, acidobazická rovnováha). V praxi to znamená, že vhodnou změnou stravování se po určité době dočkáme výrazného zlepšení stavu cév, čímž zabráníme vzniku často se vyskytujících infarktů nebo mozkových mrtvic.
- Cukrovka, konkrétně druhého typu, je považována za masovou epidemii moderní doby.
I tady máme prokázáno, že hlavním viníkem je strava. Mít stav inzulínové rezistence či diabetu pod kontrolou řízeným jídelníčkem dnes umí každý takto postižený. Jakmile ale prohlásíte, že je možné cukrovku stravou vyléčit, jste v západní části civilizace považováni za kacíře. Jak je tedy možné, že například ájurvéda nebo tradiční čínská medicína si s těmito stavy umí v převážné většině případů pomocí stravy poradit?
Podobných příkladů můžeme uvést prakticky bezpočet. Některé poruchy imunitního systému, zánětlivé choroby, dysfunkce trávicího traktu, dermatitidy, kloubní, svalové či neurologické problémy… Tyto všechny mají přímou souvislost se stravováním. Tohoto poznání dosáhneme pouze v situaci, kdy připustíme, že strava nás neovlivňuje pouze a jenom skrze příjem živin a energie.
Holistický přístup ke zdraví ale není omezen pouze na stravu. Abychom se mohli bavit o skutečně celostním způsobu uvažování, je nezbytně nutné člověka vnímat tak, jak existuje. Tedy se všemi faktory, které na něj působí:
Strava je pouze jedním z nich.
Lidská snaha odhadnout, v jak významném procentuálním zastoupení nás ovlivňuje, je vcelku zbytečná. Zda se jedná o 20 %, 30 % nebo 40 %, není až tak podstatné. Důležité je umět zasadit ji do kontextu s dalšími faktory a vytvořit systém, který můžeme označit jako ucelený. Tedy celostní, holistický. Takový, u kterého si budeme vědomi, že vše souvisí se vším:
Z této pozice je jednoduché si odvodit, že pro nastolení rovnováhy a optimálního fungování organismu je potřeba kalkulovat s každým faktorem.
Tyto principy jsou nedílnou součástí studia všech kurzů, které pořádáme. Každý kurz je nabízí v jiném rozsahu a z odlišných úhlů pohledu.
Naučit se uvažovat holisticky je jednoduché. Stačí k tomu respektovat veškeré známé zákonitosti přírody a být dobrým pozorovatelem toho, jakým způsobem na veškeré podněty naše tělo reaguje.
Jiřina Macková
Spoustu let se zajímám o zdravější způsob života se vším co k tomu patří... Sbírala jsem každý střípek až se z toho stalo nepřehledné bludiště. Napadlo mě poohlédnout se po nějakém kurzu, který by mi ukázal cestu správným směrem. Na internetu mě zaujal kurz ATAC pana magistra Jelínka "Poradce pro výživu a suplementaci". Řekla jsem si, že to zkusím protože mě velmi oslovila osnova tohoto kurzu a zejména holistický přístup ke způsobu stravování. Myšlenkové mapy mě ze začátku trošku potrápily, ale musím říct, že jsem si je rychle oblíbila. Velmi mě oslovil pohled na stravování z hlediska ájurvédy, tradiční čínské medicíny a makrobiotiky (pokud byste otevřel kurz o ájurvédě, tradiční čínské medicíně, už teď se hlásím). Jsem moc ráda, že jsem si vybrala právě tento kurz. Velmi oceňuji přístup p. Jelínka, jeho vstřícnost a ochotu. Zkušenosti a cenné rady z tohoto kurzu pomohou ku zdraví nejen mé rodině , ale doufám i mé budoucí klientele. Moc děkuji a přeji Vám spoustu nadšených studentů.
Dana Švestková
Ráda bych poděkovala p. Martinovi Jelínkovi za profesionální a komplexní způsob výuky. V oblasti celostního zdraví pracuji 23 roků a cítila jsem, že mi v péči o klienty ještě chybí informace kolem stravování. Sama jako experimentátor s RAW stravováním jsem, zjistila, že extrémy nejsou pro lidský organismus vhodné, i když se některé způsoby stravování tváří, jako ty jediné nejzdravější. Individuální přístup k jednotlivci (klientovi) je ten nejdůležitější. V ATAC kurzu jsem pochopila souvislosti některých mně známých věcí, ale i nová fakta, která mně překvapila. Jsem několik let vegetariánka, získala jsem v podání skvělého učitele pana Jelínka důležité podněty a rady k vyváženému stravování. Když jsme byli dotázáni proč jsme si vybrali právě toto školící centrum, moje odpověď byla, podle intuice. Při hledání vhodného kurzu-Výživový poradce převážil fakt, že v ATAC kurzech je kombinován západní medicínský přístup společně se starými východními naukami. Jsem terapeut TČM a Energetické psychologie. Takže náplň kurzu přímo na moje zaměření, to je skvělé a studium jsem si užívala. Kamarádka, kterou jsem přesvědčila, aby studovala se mnou, mi několikrát řekla: ,,dobře jsi vybrala“.. A já jsem o tom 100%přesvědčena.Ještě jednou děkuji za milý přístup a vstřícné jednání. Všem zájemcům mohu kurz jedině doporučit. Myslím, že lepší v ČR nenajdete.
Ing. Václav Solanský
Dlouho jsem hledal kurz, který by sjednotil a utřídil mé dosavadní nabyté znalosti v oblasti zdraví a výživy. V dnešní době dochází často k rozhodovací paralýze – internet a další zdroje chrlí kvanta informací, ve kterých je obtížné se pragmaticky vyznat. Hledal jsem ale nejen celistvé informace, hlavně jsem pátral po té správné osobě, člověku z dlouholeté praxe, lektorovi, který to, co říká, taky sám dělá. Pan Mgr. Martin Jelínek, který osobně kurz vede, je přesně tou osobou, která tyto parametry splňuje. Setkání s ním dalece přesahuje mantinely tohoto kurzu, protože ukončením kurzu nic nekončí, ale teprve začíná spolupráce na cestě k lepšímu a zdravějšímu životu nás všech. Rozhodnete-li se jít touto cestou, budou to jedny z nejlépe investovaných prostředků ve Vašem životě.