Úvod / Jak se u nás studuje / Studium v duchu celostního přístupu
Západní část světa, jehož jsme součástí, vnímá realitu z historicko-kulturních důvodů specifickým způsobem. Takovým, který má například v oblasti zdraví tendenci řešit problémy formou přímočarého potlačování příznaků, ne jejich příčin.
V oblasti stravování například vnímáme potraviny především jako zdroj energie a živin.
U tohoto omezeného způsobu nazírání na svět jsme navíc typičtí tím, že máme snahu vše rozpitvávat do nejmenšího detailu. Máme pocit, že čím hlubší znalosti v dané oblasti máme, tím většími odborníky se stáváme. Pro tuto situaci se skvěle hodí chronicky známé přísloví
V dnešní době je pro západní část světa typická hloupá snaha hledat v jídle co nejvíce živin, řešit jejich vzájemné poměry, nebo se zaměřovat na obsah potenciálně škodlivých látek. Stačí se jen rozhlédnout a chvíli sledovat, co populaci u stravy zajímá nejvíce:
1. Obsah aditiv - žijeme v době jedové,
2. Přítomnost lepku - máme nesmyslný strach z celiakie,
3. Zastoupení cukrů - masově roste spotřeba náhradních sladidel.
4. Obsah tuků - uměle vyvolaná vlna strachu nás vede k preferenci vysokosacharidových jídel.
Trpíme provozní slepotou, která se u zájemců o racionální stravování projevuje tím, že se prostě zaměřujeme pouze jedním směrem. Strava je ale podstatně štědřejší a nabízí mnohem širší potenciál, než jen přísun energie a živin. Každá potravina disponuje řadou dalších vlastností. Pomineme-li samotnou chuť, kvůli které si nejčastěji vybíráme to, co budeme jíst, patří mezi nejvýznamnější:
Jedná se o parametry, které umí výrazným způsobem ovlivňovat chování metabolismu i celého zdraví. Při dobré orientaci v těchto charakteristikách budeme schopni z jejich vzájemných kombinací vytvořit systém stravování, který povede chování našeho organismu přesně tam, kam požadujeme.
A to zdaleka není vše.
Pokud tento způsob holistického uvažování aplikujeme na lidské zdraví, zjistíme, že stravou můžeme nejenom předcházet vzniku různých zdravotních potíží, ale dokonce je i řešit (léčit).
Pro příklady nemusíme chodit daleko:
- Máme seriózně vědecky potvrzeno, že obsah a kvalita bílkovin a poměry některých minerálů (nejvíce vápníku) přímo ovlivňují metabolismus v kostní hmotě.
Stravou tak máme schopnost ovlivnit například hustotu kostí. A to jak na preventivní úrovni, kdy prostě vhodně koncipovanou stravou zabráníme vzniku řídnutí kostí, tak i na úrovni řešení situace osteopenie či osteoporózy samotné.
- Srdečně-cévní choroby jsou tichým a současně největším zabijákem.
Nejvíce lidí se potýká s projevy aterosklerózy. Víme, že tento postupně vznikající stav kornatění tepen a cév je i přes neustálé popírání ze strany ortodoxní medicíny zvrátitelný. Klíčovou úlohu hraje strava, konkrétně množství a kvalita bílkovin a tuků, obsah antioxidantů, plus několik dalších faktorů (pohyb, emoční stres, acidobazická rovnováha). V praxi to znamená, že vhodnou změnou stravování se po určité době dočkáme výrazného zlepšení stavu cév, čímž zabráníme vzniku často se vyskytujících infarktů nebo mozkových mrtvic.
- Cukrovka, konkrétně druhého typu, je považována za masovou epidemii moderní doby.
I tady máme prokázáno, že hlavním viníkem je strava. Mít stav inzulínové rezistence či diabetu pod kontrolou řízeným jídelníčkem dnes umí každý takto postižený. Jakmile ale prohlásíte, že je možné cukrovku stravou vyléčit, jste v západní části civilizace považováni za kacíře. Jak je tedy možné, že například ájurvéda nebo tradiční čínská medicína si s těmito stavy umí v převážné většině případů pomocí stravy poradit?
Podobných příkladů můžeme uvést prakticky bezpočet. Některé poruchy imunitního systému, zánětlivé choroby, dysfunkce trávicího traktu, dermatitidy, kloubní, svalové či neurologické problémy… Tyto všechny mají přímou souvislost se stravováním. Tohoto poznání dosáhneme pouze v situaci, kdy připustíme, že strava nás neovlivňuje pouze a jenom skrze příjem živin a energie.
Holistický přístup ke zdraví ale není omezen pouze na stravu. Abychom se mohli bavit o skutečně celostním způsobu uvažování, je nezbytně nutné člověka vnímat tak, jak existuje. Tedy se všemi faktory, které na něj působí:
Strava je pouze jedním z nich.
Lidská snaha odhadnout, v jak významném procentuálním zastoupení nás ovlivňuje, je vcelku zbytečná. Zda se jedná o 20 %, 30 % nebo 40 %, není až tak podstatné. Důležité je umět zasadit ji do kontextu s dalšími faktory a vytvořit systém, který můžeme označit jako ucelený. Tedy celostní, holistický. Takový, u kterého si budeme vědomi, že vše souvisí se vším:
Z této pozice je jednoduché si odvodit, že pro nastolení rovnováhy a optimálního fungování organismu je potřeba kalkulovat s každým faktorem.
Tyto principy jsou nedílnou součástí studia všech kurzů, které pořádáme. Každý kurz je nabízí v jiném rozsahu a z odlišných úhlů pohledu.
Naučit se uvažovat holisticky je jednoduché. Stačí k tomu respektovat veškeré známé zákonitosti přírody a být dobrým pozorovatelem toho, jakým způsobem na veškeré podněty naše tělo reaguje.
Mgr. Pavlína Byrtusová
Dnes nestačí mít přehled pouze v jednotlivých aspektech výživy, jelikož výživa, jako taková, je globální (pro sportovce, pro děti, pro hubnoucí...). Kurzy, semináře, školení, besedy Martina Jelínka předají spoustu přesvědčivých informací z jakékoli oblasti výživy. Bohatý a pestrý je nejen rozsah informací , ale i jazykový projev M. Jelínka, což v dnešní SMS době je velmi osvěžující ;-). Má-li člověk zájem pochopit výživu, poradit sám sobě i druhým a "neztratit se" v záplavě "doporučených" výživových směrů kolující nejen internetem, doporučuji absolvovat alespoň jeden kurz :-)
Markéta Rožanská
Před pár lety jsem dosáhla střednědobého věku, kdy se tělo mění a tato změna je často spojená s nekontrolovatelným nárůstem tukové hmoty. Toto se stalo také mému tělu, a i přes to, že jsem vždy hodně sportovala a myslela si, že se stravuji „zdravě“, nárůst tukové hmoty se nedařilo zastavit. Po pár měsících hledání, jak rozumně upravit stravování, aniž bych musela držet diety, jsem natrefila na pojem „vyvážená strava“, který zněl věrohodně. Zásady vyváženého stravování jsem začala praktikovat a tvorba tukové hmoty se nejen zastavila, ba dokonce všechen přebytečný tuk z mého těla postupně zmizel. Nahlédnutí do neuvěřitelného vesmíru naší střevní mikroflóry mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla tomuto tématu věnovat profesionálně a hledala nějaké vhodné kurzy, kde bych si nabyté vědomosti potvrdila. Děkuji osudu, že jsem našla kurzy ATAC pana Martina Jelínka, ve kterých jsem si vědomosti nejen potvrdila, ale neuvěřitelným způsobem také rozšířila. Původní profesí jsem analytický chemik a přes 20 let pracuji ve farmaceutickém průmyslu. Na těla klientů nahlížím podobně, jako na farmaceutickou továrnu - aby bylo možno vyrobit kvalitní léky, musí se do továrny neustále dodávat různé kvalitní suroviny ve správných množstvích. A stejně tak je to i s lidským tělem - také mu musíme dodávat kvalitní živiny ve správných množstvích, jinak nemůže správně a zdravě fungovat. Na rozbory jídelníčků svých klientů velice ráda využívám aplikaci ZOFapp, díky které mohu nahlédnout na množství a druhy přijímaných živin opravdu detailně a klientům pak velice konkrétně doporučit, co jim ve stravě chybí nebo naopak přebývá. Velkou výhodou také je, že se mohu stále vracet k jednotlivým lekcím kurzů ATAC a čerpat z nich. Spolupráce s jednotlivými klienty a často se opakující stejné problémy a stejné dotazy mě vedly k rozhodnutí sepsat e-book „Základy vyváženého stravování aneb 8 přehledných rad, jak upravit stravování napořád (a svému tělu přitom naslouchat)“. Své vzdělání jsem si následně rozšířila o profesní kvalifikaci „Lektor dalšího vzdělávání“ - smysluplné a logické zásady vyvážené stravy a jejího přímého vlivu na zdraví dále předávám také prostřednictvím různých kurzů či seminářů.
Kateřina Kapková
Děkuji osudu, že mě zavedl až k Vám. Dva roky jsem marně bojovala s exemem na rukou. Prošla jsem si "klasickým" začátkem, u kterého řada lidí končí: léčbou kortikoidy. Pak jsem si o nich něco přečetla a utekla od nich k homeopatikům. Můj zdravotní stav se o něco zlepšil, ale pořád to nebylo ono. Zkusila jsem tedy - na radu jednoho známého - změnit způsob stravování. Objevila jsem paní, která mě uvedla do světa makrobiotiky. Byla jsem víceméně samouk, až než jsem na internetu objevila Váš kurz "Makrobiotika v české kuchyni". S nadšením jsem hltala informace nejen o tom, jak se makrobioticky stravovat, ale také o tom, jak funguje trávicí systém a jak dokáže správně zvolená a nakombinovaná strava prospět tělu i duši. Váš prvně absolvovaný kurz mi vysvětlil všechny změny, které jsem na sobě změnou stravování pociťovala: exem z rukou úplně zmizel a navíc jsem se zbavila trávících obtíží, kterými jsem trpěla od dětství, aniž by mě kdy napadlo je řešit. Brala jsem je jako "normální" součást mého života. O to větší úžas a radost ve mě vyvolalo jejich zmizení. Vaření "novým" způsobem se mi náhle stalo vášní. Kdysi jsem brala zeleninu spíš jen jako "barevnou ozdobu talíře" a najednou jsem při jejím krájení a zpracovávání zažívala pocity štěstí (a ty trvají dodnes.) Z mé kuchyně začala postupně mizet zelenina sterilovaná i mražená, uzeniny udělaly v lednici místo zeleninovým a luštěninovým pomazánkám, místo kupovaného chleba jsem začala péct kváskový. Začala jsem zkrátka trávit v kuchyni více času, protože mě to dělalo (a dělá) šťastnou. A pak jsem v e-mailu objevila Vaši nabídku na "Kurz poradce pro výživu a suplementaci". Vzala jsem to jako výzvu a nic od toho nečekala. Bylo mi zpočátku jedno, jestli nabyté znalosti využiju jen pro sebe a svoji rodinu, nebo i pro jiné. Znovu jsem hltala další informace o životosprávě a v hlavě se mi postupně skládala větší a větší mozaika. Díky praktické části kurzu - tedy vytváření jídelníčků - se ve mě usadil "program", který mě teď v kuchyni vede. Naprosto automaticky uvažuji o tom, jaké dnes použiju luštěniny a který fermentovaný výrobek, čím zahustím omáčku, abych nemusela použít mouku, jestli přisypu semínka do polévky nebo dalšího chodu... Je to až úsměvné, jak člověk najednou "přepne" myšlení, když vezme do ruky vařečku :-) I když... nedá se říci, že bych takto přepínala jen v kuchyni. Od té doby, co se snažím stravovat zdravě - a Váš kurz mě v tom VELMI posunul - se mi změnilo myšlení a vnímání všeobecně. Zostřila se mi intuice, začala jsem se mít více ráda, zbavila se obav a úzkostí atd. atd. Dva dny po absolvování kurzu "Poradce pro výživu a suplementaci" si tak v kuchyni vařím oběd a říkám si: Kéž bych se tím mohla živit. Odpoledne jdu do města, potkám známou, zmíním se jí, že mám kurz zdárně za sebou a ona se ptá: "A nechtěla bys mi občas něco uvařit?" Takže vařím sobě, příteli a druhý týden už i kamarádce. A sním o tom, že si zřídím jídelnu se zdravou domácí kuchyní a začnu vařit ještě i dalším.