Úvod / Jak se u nás studuje / Co by měl znát poradce pro výživu

Označením „Poradce pro výživu“ se v dnešní době chlubí kdekdo. Není se ani co divit, protože se nacházíme v období trendového vzestupu zájmu o zdravý životní styl, ke kterému neodmyslitelně patří i racionální stravování. Z tohoto pohledu je skutečně pochopitelné, že stále větší počet lidí má zájem se v této oblasti vzdělávat a navíc i svoje zkušenosti předávat dál.
Pomineme-li statisticky sice významnou a současně svojí existencí nezlikvidovatelnou skupinu lidí, kteří mají zarytou tendenci do všeho kecat, aniž by o problému cokoli věděli, zůstane nám tzv. „zdravé jádro“. Tedy jedinci, kteří se zajímají, studují a především nejsou líní skrze sebe či svoje okolí hledat cesty, jak optimálním způsobem výživou ovlivňovat metabolismus.
A tady vzniká svým významem zásadní otázka: Co všechno by měl takový člověk vědět, aby mohl skutečně z pozice vědění tvrdit, že ví, jak stravou ovlivňovat metabolické dění v organismu?
Odpověď je na první pohled jednoduchá:
Není možné upravovat stravu s cílem ovlivňovat zdraví a nevědět nic o tom, jak se která složka v konkrétní části trávicího traktu chová. A nemusí se ve skutečnosti jednat o žádné hloubkové a odborné znalosti.
Jako typický příklad uveďme neustále dokola omílaný a papouškovaný nesmysl, že kombinace ovoce a obilovin v žaludku kvasí, proto je pro běžnou konzumaci nevhodná.
Trávicí trakt zdravého člověka zvládne tyto diskutované kombinace potravin zpracovat bez jakýchkoli problémů. Doporučení vyhýbat se těmto pokrmům je tak naprosto zbytečné, navíc i nebezpečné – vyvolávají na psychosomatické úrovni obavy a stres, které nám pak ubližují mnoha různými způsoby.
Tady se nejedná jen o nutriční složení, množství energie či hodnoty glykemického indexu i nálože. Jsou to sice velmi důležité informace, které o vlastnostech potravin vypoví mnohé, zdaleka ne ale komplexní. Aby bylo možné se stravou manipulovat ve prospěch ovládání chování těla, je nutné znát minimálně ještě jejich vliv na acidobazické tendence neustále probíhající v organismu, úroveň jejich stravitelnosti, termický vliv či energetické tendence ve smyslu čínských pojmů jin a jang. Každá tato charakteristika ovlivňuje chování jednotlivých buněk našeho těla určitým způsobem. Bez těchto znalostí nikdy nemůžeme vytvořit skutečně funkční a pružný stravovací systém.
Lidé mají naprosto „úchvatnou“ schopnost a tendenci nechat se manipulovat názory, které mají naprosto iracionální základ. V oblasti stravování to platí dvojnásob. Existuje bezpočet různých diet, které v naprosté většině případů vymýšlejí lidé sledující jeden jediný cíl – vydělat na tom peníze. Na obecné úrovni existují tři základní druhy diet – vysokosacharidové, vysokotukové a vysokoproteinové. Liší se pouze obsahem základních makrosložek ve stravě – bílkovin, sacharidů a tuků. Podle toho, jaké poměry těchto živin nastavíme, budeme ovlivňovat chování buněk konkrétním směrem a způsobem. Toto je naprostý základ, od kterého se odvíjí jakýkoli způsob stravování, který se rozhodneme zvolit. Vše ostatní - tedy obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů či fytochemických látek, které jsou přirozenou a nedílnou součástí potravin – je ve svém významu až na druhém místě.
Z této pozice je potřeba vědět, jakým způsobem se při trávení zpracovávají bílkoviny, jak se metabolizují sacharidy a jak se chovají tuky. Dodatečně k tomu je vhodné znát význam jednotlivých vitamínů, vliv minerálů na metabolismus, a účinky antioxidantů a fytochemikálií na metabolické projevy.
Někomu to může připadat příliš složité a obsahově náročné. Ve skutečnosti jsou to nezbytné základy. Stejně jako situace, kdy se učíme řídit vozidlo a zjišťujeme, že je potřeba vědět, že existuje volant, pedály a dopravní značky.
Vytvořit návrh jídelníčku tak, aby byl všemi známými charakteristikami a vlastnostmi „technicky“ v pořádku, je poměrně jednoduché. Přenést takovou teorii do praxe vyžaduje ale něco, co na běžné úrovni nazýváme empatií. Tedy vcítěním se do potřeb těla i mysli, které mají častou schopnost nechovat se dle předpokladů či plánů.
Lidské tělo (a platí to o všech biologických systémech) se nechová jako programovatelný stroj. Disponuje pružností (flexibilitou) a schopností se přizpůsobovat (adaptabilitou). Emoce, které se v mysli neustále vytváří, zásadním způsobem ovlivňují chování celého těla. Výsledkem jsou například situace, kdy s námi cloumají nezvladatelné chutě na sladké nebo slané potraviny. Pokud takové chování nejsme schopni dekódovat a následně se naučit mu předcházet, nebude ani sebelépe nastavený stravovací režim dlouhodobě správně fungovat.
Čím lépe se v těchto oblastech budeme orientovat, tím více obzorů nových poznání se nám v možnostech stravování bude odkrývat. Současně zjistíme, že naše názory stojí na pevných základech a nenecháváme se strhnout žádnými manipulacemi v oblasti komerčních diet. A to je stav, z jehož pozice si můžeme dovolit radit i ostatním lidem.
Mgr. Martin Jelínek
Kateřina Pešatová
Pracuji jako fitness trenérka a lidé za mnou často chodí pro rady i ohledně stravování. Díky oboru jsem nějaké povědomí o stravování měla, nicméně to byly opravdu základní a nedostačující informace. Když jsem vybírala kurz, jedna má klientka medička mi doporučila ATAC, na který slyšela dobré recenze, šla jsem tedy do toho a musím říct jedno velké wau :). Zvolila jsem variantu Poradce pro výživu a suplementaci online koncipovanou na půl roku, informace a témata v kurzu naprosto předčila má očekávání, dříve mě opravdu nenapadlo, do jaké hloubky strava může ovlivňovat náš zdravotní stav, naše každodenní fungování včetně spánku a emocí. Obsahem informací je za mě tento kurz opravdu unikát – standardně kurzy na toto téma trvají o dost kratší dobu. Velmi si cením způsobu, jakým pan Jelínek podává informace, během kurzu Vás provede různými přístupy a typy stravování, ale nic Vám nenutí, jak už to u některých odborníků bývá. Nechá na Vás, ať si vyberete svou cestu :) Komunikace byla také vždy perfektní. Děkuji panu Jelínkovi, že mi otevřel cestu do tohoto úžasného oboru a co víc, namotivoval mě k dalšímu studiu – tento kurz byl pro mě zatím jen začátkem.
Tomáš Kuřátko
Do kurzu jsem vstupoval zejména kvůli tomu, že jsem hledal hlubší poznání s cílem se v této profesi do budoucna realizovat. Tento kurz mi přinesl spoustu změn do mého života. Ocenil jsem, že si udáváte vlastní tempo jakým chcete studovat, i když informací občas bylo příliš, vše se dalo s přehledem zvládnout a těžím z toho do teď. Samotný přístup Pana Jelínka, byl velmi obohacující a ispirativní. Ve zkratce kurz můžu jenom doporučit, splnil všechny moje očekávání a bylo to skvělé nakopnutí do mé budoucí praxe, s Kurzy ATAC rozhodně neuděláte chybu:)
Ing. Helena Dlouhá
Výživa mě pravděpodobně začala zajímat před 30 lety…vdala jsem se a zajímalo mě, jak vařit. Hledala jsem souvislosti – proč, jak a tak :). Tehdejší hledání začínalo u brožovaných sešitů – kuchařek Mudr Jonáše, pokračovalo přes různé vegetariánské a makrobiotické kuchařky…procházela jsem různými obdobími, různými zkušenostmi a nacházela zajímavé souvislosti. Mezi naším jídlem a naší myslí. Obojí mě hodně zajímalo. Nicméně vytvořit ze všech těch nejrůznějších informací od různých autorů jeden vyvážený celek, to není úplně jednoduché. Každý člověk je jiný, to, co platí na jednoho, je pro druhého nemožné, a těch pravd o výživě je tolik, každá jiná… časem to u mě vedlo až k jakési rezignaci. Ale všechno má svůj čas. Od kamarádky jsem se dozvěděla o Martinovi Jelínkovi. A po nějaké době jsem se zapsala na jeho kurz. Na náhody moc nevěřím, takže děkuji, osude. Protože Martin Jelínek dokázal z těch všech střípků, které jsem v sobě měla, složit celistvý a fungující obraz. Všechno to do sebe zapadalo jako puzzle. Jsem člověk pochybovačný, než něco přijmu za své, koukám na to z hodně stran a chci vědět proč a jak. Určitě přijdou časem další, nové otázky, ale už vím, v rámci jakých souvislostí na ně budu hledat odpověď. V čem mě kurz výživového poradenství hodně oslovil? V celistvosti pohledu. Nestranil žádné výživářské škole, žádnému autorovi. Martin Jelínek nikoho neodsuzuje ani nikoho nevynáší do nebes. Používá logiku - jeho logika si však dobře rozumí s věcmi nespočitatelnými a neměřitelnými, prostě všeho je tak akorát… Ze začátku bylo těžké vycítit, jaký osobní výživářský postoj Martin Jelínek vlastně zastává. Dnes už to myslím tuším - a chápu, proč zůstává náš učitel v některých věcech tak nestranný. Cenné je, pokud si vytvoříme na věc svůj vlastní pohled , neovlivněný názory učitele. Učitel by měl v ideálním případě pouze pomoci držet naše uvažování v jakémsi rámci. V tomto směru jsme tedy měli ideálního učitele…i v jiných směrech :) Díky kurzu jsem zjistila, že rezignace na cokoli nemá v mém životě místo, že mě výživa baví a že s tím chci něco dál dělat. Není to úžasné?