Smetanové rizoto

Rizoto ve Škole zdravého vaření zdaleka neděláme poprvé. Je to natolik vděčný pokrm, který vyjde vstříc svojí jednoduchou přípravou, nutričním složením či úrovní stravitelnosti, že se není co divit, že zdomácněl i v české kuchyni.

Dnešní verze bude smetanová, tedy chuťově velmi lahodná, z pochopitelných důvodů bez zbytečných složek negativně ovlivňujících naše zdraví (jako je přebytek nasycených tuků apod.). Při pohledu na jeho parametry můžeme hned zkraje usuzovat, že se bude velmi zamlouvat především sportovcům, ale to už trochu předbíháme.

Nejprve jeho příprava.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hned zpočátku musíme projevit nadšení z velmi zajímavého množství a poměrů zastoupených makroživin. Recept je samozřejmě vysokosacharidový s hodnotou glykemického indexu na hranici mezi nízkým a středním.

  2. Úžasné je zastoupení vlákniny. V podstatě se v celé porci nachází více než polovina běžně doporučovaného celodenního množství. Takže klobouk dolů.

  3. Úchvatné je zastoupení bílkovin. Pochází z kombinace obilovin a luštěnin, což zaručí jistou aminokyselinovou vyváženost. Fermentovaný zdroj sóji zaručuje velmi dobrou stravitelnost, podobně je tomu i u hrachu a rýže. Celkové jejich množství bych označil za lehce nadprůměrné pro průměrného dospěláka (na stranu druhou hezky dostačující pro sportovce lačnící po kvalitní regeneraci z pozice dostatečného přísunu kvalitních proteinů).

  4. Množství tuků je výrazně nižší, než je bílkovin. Toto bývá v receptech velmi důležitý parametr, který je potřeba sledovat. Dalším pozitivem je dominující většina ze strany nenasycených forem.

  5. Množství energie v celé porci odpovídá standardu u hlavních chodů. S ohledem na diskutované a chválené poměry makroživin je možné si s klidným svědomím dopřát dnešní rizoto na oběd i na večeři.

  6. Z důvodu použitého koření se termický efekt posune směrem k ohřívajícím oblastem.

  7. Acidobazická tendence půjde mírně kyselinotvorným směrem. Ani v dnešním případě se nebudeme bavit o žádném extrému, takže tady budu recept hodnotit kladně.

  8. Fermentovaný tempeh, sůl a tepelná příprava jsou zdrojem poměrně dostatečného zastoupení jang (zpevňujících) tendencí (s ohledem na fakt, že na talíři máme vegetariánský pokrm).

  9. Jak už zaznělo v úvodu, z důvodu zajímavého množství bílkovin a velmi dobré úrovni stravitelnosti se rizoto bude líbit především sportujícím jedincům. Tradičně jako hlavní chod, s klidným srdcem i po zátěži.

  10. Absence lepku a laktózy zvyšuje hodnotu charakteru celého receptu v očích nemalého procenta racionálně uvažujících strávníků.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

37 Kč / jedna porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro








Podobné recepty