Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Smetana mandlová

Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní

Smetana mandlová

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

162 kcal

Energie kJ

677 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

10 g

Tuky

10 g

Vláknina

0.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (10 g) Tuky (10 g) Vláknina (0.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (18.1 %) Sacharidy (25.9 %) Tuky (55.7 %) Vláknina (0.4 %)

Mandlová smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany, vyrábí se z plodů Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.

Mandlová smetana a zdraví

Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje mandlová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými, dominují mononenasycené (omega-9). Mandlová smetana je poměrně bohatým zdrojem draslíku a vitamínu E - obě složky mají pozitivní vliv na funkci srdečně-cévního systému. Mandlová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mandlová smetana v kuchyni

Mandlová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.