Kurzy ATAC

Petržel nať čerstvá

Kategorie: Zelenina / Listová

Petržel nať čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

72 kcal

Energie kJ

298 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23.5 %) Sacharidy (58.9 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (11.3 %)

Petržel listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojně rozšířenou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.

Petržel listová a zdraví

Listy petržele obsahují silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku a vápníku, které rozhodují o správném fungování srdečně-cévního systému.

Petržel listová v kuchyni

Čerstvá i sušená nať se používá jako koření. Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek
- do vývarů,
- jako součást příloh,
- do pomazánek
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.