Energie kcal
72 kcal
Energie kJ
298 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
4 g
Petržel listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojně rozšířenou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Listy petržele obsahují silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku a vápníku, které rozhodují o správném fungování srdečně-cévního systému.
Čerstvá i sušená nať se používá jako koření. Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek,
- do vývarů,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.