Kurzy ATAC

Hrášek zelený

Kategorie: Zelenina / Ostatní

Hrášek zelený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

102 kcal

Energie kJ

424 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.8 %) Sacharidy (57.8 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.8 %)

Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.

Hrách a zdraví

Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny.
Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci.
Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat.
Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce. 
Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hrách v kuchyni

V české kuchyni je hrách velmi oblíbený, používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
- polévek,
omáček,
- příloh, 
- zeleninových směsí.
Vyrábí se z něj mouka nebo hraška.