Energie kcal
20 kcal
Energie kJ
82 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0 g
Vláknina
2.2 g
Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie.
Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky.
Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.
Kořen ředkve se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny. Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- pomazánek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.