Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ředkvička čerstvá

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Ředkvička čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

20 kcal

Energie kJ

82 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.9 %) Sacharidy (64.5 %) Tuky (0 %) Vláknina (22.6 %)

Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie. 

Ředkvička a zdraví

Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky.
Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Ředkvička  v kuchyni

Kořen ředkve se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny. Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.