Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kari

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Kari

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

455 kcal

Energie kJ

1904 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

62 g

Tuky

10 g

Vláknina

32 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (62 g) Tuky (10 g) Vláknina (32 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (57 %) Tuky (19.8 %) Vláknina (14.1 %)

Kari je původně indický název pro pokrm připomínající ragů (kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce). V době koloniální britské nadvlády se kořenící směs dostala do Evropy pod tímto názvem. V celé jihovýchodní Asii je koření označováno původním názvem mesálá, protože kari je označení pro pasty a kořeněné pokrmy. Nejčastěji se do kari směsí používají pepř, chilli, kurkuma, kardamom, skořice, muškát.

Kari a zdraví

Směs kari výrazně podporuje trávicí pochody, má antioxidační účinky.

Kari v kuchyni

Používá se k ochucení masa (i mletého), ryb, rýže nebo těstovin. Můžeme jím ochutit i omáčky, vaječné a bramborové pokrmy a krémové polévky.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.