Kurzy ATAC

Tempeh natural

Kategorie: Luštěniny / Fermentované

Tempeh natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

192 kcal

Energie kJ

803 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

2.2 g

Tuky

9 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (2.2 g) Tuky (9 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (43.6 %) Sacharidy (4.8 %) Tuky (42.2 %) Vláknina (9.4 %)

Tempeh, označovaný také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro vařené sójové boby (Glycine max), které jsou fermentované pomocí bakterií Rhizopus oligosporus. Jedná se o tradiční asijskou-indonéskou pochutinu, která je typická specifickou chutí a bohatým nutričním složením.

Tempeh natural a zdraví

Tempeh je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce.
Protože se jedná o tepelně upravenou a současně i fermentovanou potravinu, je její stravitelnost podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tempeh natural má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tempeh natural v kuchyni

Tempeh natural je žádoucí před konzumací tepelně upravit z důvodu přítomnosti fermentačních plísní, které na povrchu potraviny vytváří typicky bílý povlak. Tempeh natural má jemnou ořechovou chuť, běžně se používá do slaných chodů s tepelnou úpravou:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- součást pochutin (je možné z něj např. vyrábět chipsy).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.