Kategorie: Luštěniny / Fermentované
Energie kcal
192 kcal
Energie kJ
803 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
2.2 g
Tuky
9 g
Vláknina
9 g
Tempeh, označovaný také jako sójový fermentovaný sýr, je pojmenování pro vařené sójové boby (Glycine max), které jsou fermentované pomocí bakterií Rhizopus oligosporus.
Jedná se o tradiční asijskou-indonéskou pochutinu, která je typická specifickou chutí a bohatým nutričním složením.
Tempeh je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce.
Protože se jedná o tepelně upravenou a současně i fermentovanou potravinu, je její stravitelnost podstatně lepší, než u samotných sójových bobů.
Tempeh natural má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tempeh natural je žádoucí před konzumací tepelně upravit z důvodu přítomnosti fermentačních plísní, které na povrchu potraviny vytváří typicky bílý povlak.
Tempeh natural má jemnou ořechovou chuť, běžně se používá do slaných chodů s tepelnou úpravou:
- polévek,
- salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- součást pochutin (je možné z něj např. vyrábět chipsy).