Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

435 kcal

Energie kJ

1817 kJ

Bílkoviny

9.7 g

Sacharidy

85.4 g

Tuky

3.3 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 g) Sacharidy (85.4 g) Tuky (3.3 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.3 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (6.8 %) Vláknina (1.6 %)

Rýže (Oryza sativa) je bezlepková obilovina, která je nejvíce pěstovanou obilninou na celém světě. Botanicky je známo přes 20 druhů, nejvíce pěstované jsou rýže setá a rýže africká. Kulturních forem se na světě vyskytuje ale několik tisíc. Největšími světovými producenty jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko. Rýže natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.

Rýže natural a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem hořčíku, který má  zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýže natural v kuchyni

Rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše,
- pivo, víno a jiné alkoholické nápoje,
- těstoviny,
- pečivo.
Rýži je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.